„Mega-investiție” străină în județul Neamț

0
624

În timp ce multe dintre județele țării își revin ușor după șocul provocat de măsurile restrictive impuse de starea de urgență, decretată în contextul pandemiei de Covid-19, Neamțul bate pasul pe loc. Investitorii au spus încă o dată pas județului nostru, fapt care îl țintuiește la coada țării în privința banilor injectați în economia locală. O boală cronică pe care  autoritățile, chiar și atenționate, nu vor s-o vindece.

Asta în timp ce județele vecine ori cele apropiate Neamțului ca și populație, relief, beneficiază de investiții de milioane de euro în fiecare lună, bani care se transformă în noi fabrici, noi locuri de muncă, venituri mai mari la bugetele locale și cel de stat etc.

În luna iulie, județul Neamț a atras un singur investitor străin nou, o societate comercială, care a lăsat în economia locală 41,3 euro. După valoarea capitalului social, județul nostru a fost pe locul 34 în țară, după Brăila, cu 2 investitori și 41,4 euro, și înainte de Olt, cu un investitor și 37,2 euro.

Pe poziții apropiate, cu un singur investitor străin și capital social de 41,4 euro, au mai fost: Mehedinți și Gorj.  

În același timp, din Neamț a dispărut o firmă străină, care avea capital de 41,3 euro, aceasta fiind radiată din registrul comerțului.

Harghita ne-a lăsat în urmă bine

Dacă ne uităm la județele vecine, vom vedea că la Botoșani, un singur investitor străin nou înmatriculat a injectat în economia locală 413,9 euro, ceea ce l-a plasat pe locul 16 în țară. Harghita, un alt exemplu, a atras, luna trecută, 8 investitori străini noi, care și-au adus aportul la dezvoltarea economică cu 425 de euro (53 euro/firmă străină nou înmatriculată), fiind pe locul 17. La Bacău au fost înmatriculate 6 firme cu capital străin a cărui valoare a fost de 413 euro (în medie, 69 euro/firmă),  al 17-lea în țară. Nu mai vorbim de județul Sibiu (pe locul 5) unde, în iulie, au fost înmatriculate 9 firme străine, cu un capital social total de 16.404 euro (în medie, 1.823 de euro/firmă), ceea ce nu a văzut județul Neamț.

Rușinea a fost spălată oarecum de o companie care are afaceri în Neamț și care și-a majorat capitalul social cu 103.303 euro, valoare care  a propulsat județul pe locul 11 în țară. Însă, chiar și așa, nu avem cum să ajungem la înălțimea județului Olt unde 4 companii au făcut investiții de 10.256.508 euro sau Sibiu, din nou, cu 9 societăți străine care au investit în activitățile lor 3.393.157 de euro.

La noi, în acest an, singura majorare de capital străin serioasă a fost făcută în ianuarie de o firmă din Târgu-Neamț, de 523.300 de euro.

Investițiile românești masive s-au dus tot la vecini

Investițiile românești în economia locală a județului  Neamț sunt peste cele străine, dar în niciun caz nu se compară cu alte județe din țară.

În iulie, la noi au fost înmatriculate 84 de societăți comerciale cu capital autohton a cărui valoare a fost de 55.500 de lei, adică 660 de lei, în medie, pe firmă. Foarte, foarte puțin, dacă ne uităm la vecinii din Harghita, județ în care, luna trecută, au fost înmatriculate 74 de societăți comerciale, cu un capital total de 1.242.200 de lei (16.790 de lei, în medie, pe firmă). La Sibiu au fost înmatriculate 166 de firme cu un capital total de 467.130 de lei (2.810 lei, în medie, pe firmă), în timp ce la Caraș Severin, 62 de firme au investit 4.902.680 de lei (adică 79.080 de lei/firmă, în medie), sumă pe care județul Neamț nu a primit-o niciodată.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.