O bucată din orașul Piatra-Neamț, scoasă la licitație

4
2371

 

S-a ales praful de o investiție imobiliară care ar fi putut schimba imaginea dezolantă de pe strada Ecaterina Teodoroiu, din Piatra-Neamț, din apropierea Gării. Dezvoltatorul, care a cumpărat terenul pe care urma să fie construit un cartier rezidențial, a intrat în faliment din cauza datoriilor, iar terenul a fost scos la mezat de către lichidatorul judiciar. Terenul, cu o suprafață de peste 15 hectare, care a adăpostit cândva atelierele de industrializare a lemnului și un depozit de cherestea, ambele proprietatea SEF Petroforest, societate acaparată de răposatul Culiță Tărâță, se află la o aruncătură de băț de centrul orașului Piatra-Neamț, stațiune turistică de interes național. Terenul este vizavi de Ștrandul Tineretului, calea de acces făcându-se de pe strada Bistriței pe strada Ecaterina Teodoroiu.

O bucată de carton bătută-n cuie într-un copac, care conține mesajul „Accesul interzis. Proprietate privată”, este singura informație disponibilă. În afară de lichidator, care încearcă să-l vândă, nimănui nu-i mai pasă de acea zonă, chiar dacă, între timp, s-a transformat într-o adevărată junglă ce adăpostește deșeurile aruncate de cei certați cu bunul simț. Trebuie să ai curaj ca să pătrunzi pe această proprietate unde, în ultimii ani, vegetația a acoperit totul (alei betonate, fundații etc). 

O pancartă, dispărută între timp, pe care scria „De vânzare”, amplasată la marginea terenului aflat în paragină, a atras atenția curioșilor o perioadă. Între timp, „anunțul” a dispărut, însă acolo, în aval de puntea ce oferă accesul la ștrand, sunt cei 153.753 de metri pătrați de teren ce a fost scos la licitație, pentru prima dată, anul trecut, la prețul de pornire de 2.525.900 de euro.

Nextlevel Development SRL București, înființată în anul 2006, când a cumpărat ceea ce mai rămăsese din fabrica de prelucrare a lemnului – rășinoase, din Piatra-Neamț, de la TCE Sef Petroforest, promitea construirea unui ansamblu rezidențial cu spații comerciale, denumit „Bistrița”. Erau vehiculate zeci de milioane de euro pe care firma bucureșteană a promis că le va investi în proiectul de anvergură. Acesta presupunea ridicarea unui cartier rezidențial, cu locuințe și galerii comerciale, cu acces printr-un pasaj superior căii ferate, din strada Bistriţei.

În 2007, Consiliul Local Piatra-Neamț a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) și regulamentul local de urbanism (RLU), astfel că dezvoltatorul imobiliar trebuia să materializeze proiectul. Plătise 1.678.000 de euro firmei TCE SEF Petroforest și urma să-și acopere investiția. Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că împrumuturile bancare și criza financiară au băgat firma în insolvență, iar apoi în faliment.

Lichidatorul judiciar care administrează Nextlevel Development SRL București, TZA Insolvență SPRL, spune că creditorul majoritar nu este de acord cu o scădere a prețului de pornire. Dar, chiar și în acest context, prețul cerut este mic, dacă luam în calcul că un metru pătrat ajunge la numai 16,43 de euro. În aproape un an de la scoaterea terenului la vânzare, nu s-a arătat niciun investitor interesat de cumpărarea suprafeței. Deși reprezintă o bucată bună din Piatra-Neamț, nici municipalitatea nu a dat vreun semn că ar dori să cumpere, pentru comunitate, acest teren.

„Pe ansamblu, prețul este mare, dar ar trebui să ne uităm cât costă un metru pătrat. Acolo se pot face multe, iar un investitor serios ar scoate mult mai mulți bani față de cât ar investi. Terenul a fost scos la vânzare anul trecut, dar nu am avut nicio ofertă”, a declarat un reprezentant al TZA Insolvență SPRL.

În 2017, terenul din vecinătatea acestei suprafețe a fost evaluat la 30 de euro/metru pătrat, acolo fiind scoși la vânzare 29.022 de metri pătrați la prețul total de 870.660 de euro. Este vorba despre terenul ce a aparținut societății Romforest SA, o altă firmă care a făcut performanță în domeniul prelucării lemnului, în perioada comunistă. 

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. FLORIN 26 august, 2020 at 21:17 Răspunde

    Acel teren trebuia demult cumparat de catre CJ/Primarie unde ar fi trebuit sa se faca un parc de distractii/SPA sau orice altceva cu scopul de aduce si retine banii fraierilor care vin in acest oras…turistic de te apuca si rasu cu curu.
    Din pacate acest oras fiind condus numai de hoti ,incompetenti si analfabeti precum (***) si (***) pe care nu-i intereseaza viitorul/locurile de munca din acest oras, bineinteles ca nu s-a facut nimic decat vanzari de parcuri pe care s-au facut service-uri auto,desfiintari de parcuri unde interlopii si-au facut palate de sticla pe care le-au inchiriat coruptilor din Justitie,lasarea in paragina a dealului Cozla si hotiile colosale care au dus la acea paragina,drumuri asfaltate pe Pietricica in conditiile cand avem parcari de pamant in centrul orasului,bulevarde cu pavele distruse,etc.
    Votati Chitic si Gavrilescu iresponsabililor.Aveti ce votati manelistilor fara pretentii.

  2. constantin 27 august, 2020 at 08:34 Răspunde

    Rog cunoscatorii legii privind eliberarea titlurilor de propietate sa verifice daca Petroforest a fost legal propietarul acelei suprafete.Sugerez doar faptul ca un ordin al ministrului agriculturii de la acea vreme nu putea tine loc de titlu de propietate.Si asa acel ordin a fost dat dupa cumpararea pachetului de actiuni.De aceea primaria P.NEAMT trbuie sa primeasca de drept terenul in cauza.Chiar nimeni nu mai vrea sa respecte legea in acest oras „turistic”

  3. Andras Varga 27 august, 2020 at 13:28 Răspunde

    E o crima cum stau acele terenuri goale, si la 1 Mai, si la Reconstrucția, si la puntea ștrandului .
    Mai degrabă piata nu isi are locul pe baltagului, la loc stramt si sufocată de mașini parcate aiurea .
    Ai apa, ai locuri ideale pentru construirea unor cartiere de locuințe ieftine .
    La Reconstrucția așa zicea americanul ca face case la cel mult 20 000 USD .
    A facut bici, da nu pocnește .

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.