Bătălia pentru Consiliul Județean Neamț. Arsene-Cozmanciuc, o luptă cu final cunoscut?

3
2331

Mâine începe, oficial, campania electorală la startul căreia s-au așezat sute de candidați care aspiră la funcții de consilieri locali, consilieri județeni, primari sau președinte de consiliu județean. Primarii și președintele consiliului județean vor fi aleși din primul tur, pe principiul cine obține cele mai multe voturi va câștiga. Avantajați sunt cei care se află în funcții. Toți ochii vor fi ațintiți pe bătăliile electorale pentru șefia Consiliului Județean Neamț și pentru funcțiile de primar de la Piatra-Neamț, Roman, Târgu Neamț, Roznov și Bicaz.  

La județ, lupta se va da între mai mulți candidați, dar cele mai mari șanse le au Ionel Arsene, care reprezintă Alianța pentru Neamț 2020, PSD-PPUSL-ALDE, și deputatul Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL. Liberalul pornește în această bătălie electorală cu un minus: se luptă cu candidat care deține deja această funcție și care, cel puțin în acest moment, este mult mai vizibil pe rețelele de socializare, în presă etc. Arsene are și un tonus bun, principalul său contracandidat primind recent două lovituri năprasnice care s-ar putea să cântărească decisiv în lupta electorală. Dragoș Chitic, primarul liberal al orașului Piatra-Neamț din ultimii 4 ani, a ales să candideze pentru un nou mandat din partea Partidului Mișcarea Populară, deși, inițial, a spus că va rămâne alături de echipa liberală. La fel s-a întâmplat și la Roman, unde fostul primar liberal Lucian Micu, scos din cursă din motive de incompatibilitate, îl va susține pe candidatul PSD la primărie, deputatul Viorel Stan. Se spune că Arsene nu ar fi străin de deciziile luate de Dragoș Chitic și Lucian Micu, însă, în afară de bârfe, nu există, cel puțin în acest moment, nici o probă care să confirme acest lucru.

Cert este că alegerea celor doi foști liberali Chitic și Micu, de a merge în alte echipe, îl afectează pe candidatul Mugur Cozmanciuc, șansele lui de a câștiga președinția Consiliului Județean Neamț scăzând considerabil. Înainte de a pleca din PNL, Chitic și Micu erau creditați cu șanse mari să câștige noi mandate de primar la Piatra-Neamț, respectiv Roman. Bineînțeles, acest lucru însemna automat și voturi pentru Cozmanciuc, candidatul PNL la șefia CJ-ului.

La alegerile locale din 2016, voturile pietrenilor și romașcanilor au însemnat aproape o treime din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul județului Neamț. În Neamț au votat pentru candidații la consiliul județean 186.374 persoane, din care din Piatra-Neamț au fost 31.864 de votanți, iar din Roman 22.233 de votanți. În total, 74.075 de nemțeni (36,17%) au votat lista PNL-ului la consiliul județean, iar 90.607 (44,24%) au votat PSD.

Din cele 74.075 de voturi ale liberalilor, Piatra-Neamț (10.397 voturi) și Roman (13.238 voturi) a contribuit cu 23.635 de voturi, adică 31,9% din total. Așadar, 3 din 10 nemțeni care au votat cu PNL-ul la alegerile locale din 2016 au fost din Piatra-Neamț și Roman, aspect care confirmă importanța celor două localități în ecuația votului de la locale. Acum 4 ani, procentul pentru PNL putea fi mult mai mare dacă, de exemplu, toți romașcanii (17.579), care au votat cu Leoreanu pentru primar, ar fi votat și lista liberalilor de la CJ. Diferența de voturi între ce a obținut Leoreanu și ce a obținut PNL la alegerile pentru consiliul județean a fost de peste 4.000 de voturi.

Cum Chitic și Micu nu mai sunt în echipa PNL, întrebarea care se pune este câte voturi vor „transfera” cei doi partidelor cărora s-au alăturat. Pot fi făcute tot felul de calcule și analizate diverse ipoteze de lucru, însă este greu de spus acum, mai ales că nu există un sondaj de opinie finalizat. Ar fi în lucru vreo două, dar este clar că acces la datele reale vor avea doar cei care le-au comandat și plătit.

Așadar, doar după vot se va ști clar cât de mult a dăunat candidatului PNL la Consiliul Județean Neamț faptul că Dragoș Chitic și Lucian Micu au trecut la PMP, respectiv PSD. Se vor ridica la înălțimea așteptărilor Carabelea la Piatra-Neamț și Achiriloaei la Roman? Câte voturi vor putea atrage cei doi candidatului Mugur Cozmanciuc, care se bate cu Arsene la șefia CJ-ului?

Bătălia electorală a început, iar Mugur Cozmanciuc pare a fi încă afectat de loviturile primite, în timp ce Arsene defilează pe rețelele de socializare, unde se laudă cu ale sale mari realizări. Până în prezent, niciun contracandidat, fie de la PNL, Pro România, USR etc nu îndrăznit să-l înfrunte.

Daniel MURARU

3 comments

  1. constantin 28 august, 2020 at 09:32 Răspunde

    Daca cu cativa ani in urma Basescu spunea ce vina are poporul roman de e pus sa aleaga intre doi fosti comunisti, retoric imi pun si eu intrebarea ce vina au locuitorii din judetul Neamt care trebuie sa aleaga intre doua persoane care nu tin catusi de putin la judetul Neamt ci la interesele lor personale.Cozmaciuc un parvenit din judetul Iasi, un lider numit care nu stie sa lucreze in echipa si dispune de unul singur.Se topeste dupa femeile liberale si le copleseste cu “pupatul mainilor”.Nu il intereseaza functia de presedinte si nici de consilier ci doar deputat.Arsenie de cand a preluat filiala PSD Neamt a indepartat oamenii seriosi si cu personalitate promovand doar yesmenii.A face echipa cu Melescanu si cu Asaftei este sinucidere curata.Primul efect negativ PSD a disparut de pe buletinele de vot la judet si orase.A acceptat usor tradarea primarilor psd care s-au pus la dispozitia pnl.

  2. Florin 4 septembrie, 2020 at 10:00 Răspunde

    Oare să fie nemțenii atât de fraieri încât să aleagă din două variante deloc promițătoare? Asta în condițiile în care mai sunt și alți candidați pe buletinele de vot. Chiar trebuie să mergem la nesfârșit pe zicerea ”a furat dar a și făcut”? Chiar nu suntem în stare să ne alegem niște conducători cinstiți și dedicați comunității? Chiar trebuie să votăm o turmă de partid?
    Măcar să fim atenți la componența viitorului consiliu.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.