ANRM: Nu există permis de exploatare pentru cariera de la Corniș-Mărgineni

1
954

După ce Garda de Mediu a confirmat ceea ce atacul.ro a dezvăluit, și anume că în cariera de la Corniș-Mărgineni a fost exploatat ilegal nisip, a venit și rândul celor de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) să afirme că instituția nu are emis niciun document pentru cariera de la Corniș.

În data de 29 iulie, la două zile după ce au fost fotografiate utilaje exploatând nisip în cariera de la Corniș, atacul.ro a solicitat ANRM să precizeze dacă pentru respectivul perimetru instituția a emis sau nu permis de exploatare. ANRM a răspuns solicitării noastre după mai bine de 20 de zile, deși informația pe care am solicitat-o ar fi însemnat un efort de doar câteva minute. Dar, atâta vreme cât ANRM, instituția în care infractorul Dorinel Ursărescu a fost consilier personal al președintelui, este încă înțesată de oamenii lui Arsene, deși PNL este la guvernare, nu putem avea mari așteptări.

Reprezentanții ANRM au confirmat că pentru perimetrul de la Mărgineni nu există documentație depusă de vreun agent economic în vederea evaluării obținerii permisului de exploatare. Pentru cariera repectivă, ANRM a acordat firmei Stef Edil CDP SRL Săvinești, controlată, prin interpuși, de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, două permise de exploatare a nisipului/pietrișului, valabile pentru perioadele noiembrie 2015 – noiembrie 2016 și martie 2017 – martie 2018.

În urma articolului publicat de atacul.ro, în care apăreau fotografii care demonstrau, fără echivoc, că mai multe utilaje au intrat în carieră, pe 27 iulie, și au exploatat nisip, fără a deține toate autorizațiile necesare, comisarii de mediu au demarat propriile verificări. Astfel, au constatat că Stef Edil CDP SRL nu a solicitat acord de mediu și revizuirea autorizației de mediu, în urma expirării permiselor de exploatare emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, au mai constatat că Stef Edil nu a reînnoit valabilitatea actelor de reglementare emise de către autorități, respectiv autorizația de gospodărire a apelor și permisul de exploatare. Aceste aspecte au dus la aplicarea sancțiunii în valoare de 100.000 de lei. Totodată, a fost interzisă orice activitate în cariera Corniș, până la obținerea autorizației de gospodărire a apelor, a permisului de exploatare și a autorizației de mediu. Garda de Mediu a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Neamț pentru a suspenda autorizația de mediu.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. stanca.@ 26 august, 2020 at 16:09 Răspunde

    Da A.N.R.M. se misca mai greu ! Problema este ca aceasta institutie a staului Roman de peste 30 de ani a emis acte de reglementare din BIROU!!! intentionat partidele politice au folosit situatia nedotarii cu personal tehnic tanar, mijloace auto si chiar control intern pentru depistarea coruptiei din interior pentru emiterea unor documente care ” permiteau” exploatarea agregatelor minerale in zone unde acesta se epuizase sau care conduceau la creerea unor dezestre naturale ca, inudatii, eroziuni mari, punerea in pericol a surselor de apa si azonelor locuite.
    Unii salariati cu greu au fost scosi la pensie desi asupra lor planau de ani de zile elemente grave de coruptie si culmea ulterior dupa iesirea la pensie au fost angajati de societatile care exploateaza agregate minerale ca responsabile de mediu !!! chiar la exemplul dat initial de la cariera Bargaoani, ing BADALE I. de la A.N.R.M. Campulung Moldovenesc chemat fiind de MAI – IPJ NEAMT a tergiversat venirea pe teren in judetul Neamt ca in final sa nu mai vina!!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.