Guvernul menține privilegiile bugetarilor

3
391

Guvernul Orban continuă „tradiția” acordării pomenilor electorale introduse de predecesorii pesediști, deși promisese, înainte de a ajunge la guvernare, echitate socială și curățenie în rândul bugetărimii. În loc de reașezare pe criterii de competență și performanță, peneliștii au făcut noi angajări, au inventat noi posturi, au înlocuit directori pentru a putea controla diferite instituții, au majorat salarii, au menținut privilegiile acordate anterior.

Așa se face că, în județul Neamț, sumele cheltuite doar pentru „pachețelul” zilnic cu mâncare sunt considerabile. Și asta nu pentru că suma oferită unui salariat este mare, ci pentru că sunt foarte mulți bugetari.

Aceeași situație o întâlnim și în cazul tichetelor de vacanță. Directori de instituții, cu salarii lunare considerabile, ajuns să aștepte voucherele de vacanță ca să plece în concedii. Și nu sunt singurii. Adică, acele tichete în valoare de 1.450 de lei, care sunt oferite bugetarilor anual pentru a-și petrece concediile în țară.

Este clar, criza medicală, criza economică, fie și un cataclism nu vor putea să facă bugetarii să renunțe la privilegii. De cealaltă parte, guvernul nu face niciun pas în această direcție. Deocamdată.

 Statul hrănește suplimentar salariații de peste un an și jumătate

Informațiile financiare ale instituții referitoare la primul semestru ne arată dimensiunea cheltuielilor cu banii pentru „pachețel” și pentru concedii oferiți bugetarilor. Sumele cheltuite sunt cu atât mai mari cu cât numărul angajaților dintr-o instituție este mai mare. Spre exemplu, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este instituția care a cheltuit cei mai mulți bani cu mâncarea personalului. La finele lunii iunie, nu erau încă acordate tichetele de vacanță, ceea ce a creat nemulțumiri în rândul cadrelor medicale, jenant dacă este să ne uităm pe statele lor de plată.

În primul semestru, unitatea medicală din Piatra-Neamț a acordat indemnizații de hrană angajaților în valoare de peste 2,7 milioane de lei, iar la Spitalul Municipal Roman, suma cheltuită pentru mâncarea personalului a fost, în șase luni, de peste 1,6 milioane de lei. La Spitalul Târgu-Neamț au fost cheltuiți 769.684 de lei, la Bisericani – 340.828 de lei, la Bicaz – 160.816 lei, iar la Spitalul de Psihiatrie Roman au fost cheltuiți doar pentru indemnizația de hrană a personalului 176.928 de lei, în cele șase luni trecute.

Milioane de lei s-au dus și pe concedii

Consiliul Județean Neamț și-a hrănit salariații, în primul semestru, cu 319.000 de lei, iar cu 247.840 de lei i-a trimis în vacanțe. La Direcția Regională de Statistică s-au „păpat” 51.075 de lei, iar la Direcția Agricolă – 55.686 de lei, plus încă 39.500 de lei pentru binemeritate vacanțe. La Casa de Pensii, salariații au primit drept indemnizații de hrană, în perioada de referință, 126.193 de lei, iar cu 100.050 de lei și-au asigurat vacanțele în țară. Alți 91.555 de lei au fost cheltuiți de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț pentru a-și hrăni angajații, iar cu 71.050 de lei au fost trimiși în concedii. La Direcția Sanitară Venerinară, cheltuielile cu hrana personalului s-au cifrat la 172.220 de lei, iar cu concediile, la 129.900 de lei, suma de 164.084 de lei fiind cheltuită de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului tot pentru mâncare. La Direcția de Sănătate Publică, cheltuielile cu mâncarea au urcat la 160.211 de lei, în primul semestru, iar cu vacanțele, la 84.750 de lei. Direcția de Sport a fost printre primele instituții care nu au mai putut aștepta să vadă ce se întâmplă cu pandemia de Covid-19, acordând, în primăvară, tichete de vacanță angajaților, în valoare de 27.050 de lei, în timp ce mâncarea personalului a costat-o, în șase luni, 38.316 lei. Nici la Inspectoratul Teritorial de Muncă angajații nu au fost lăsați să cheltuie banii din salariu pentru pachețelul cu mâncare, aceștia primind, în primul semestru, 82.045 de lei, în timp ce cu 65.250 de lei le-au asigurat vacanțele în țară.

N.R.

Citește și:

Sume uriașe pentru vacanțele și hrana bugetarilor. Pomenile electorale continuă

3 comments

 1. constantin 10 august, 2020 at 13:15 Răspunde

  Nu cred ca a mai existat o asa bataie de joc cu banul public.Numarul bugetarilor este inzecit fata de sarcinile de serviciu existente.Mare parte a bugetarilor sunt slab pregatiti profesional, de regula fiind locul de refugiu pentru rude, amanti, amante si lipitori de afise.A explodat fabrica de diplome patronate in mare parte de bramburica, nastase si tot neamul lor.Bugetarii si familile lor constitue trupa de soc pentru adunat voturi.De aceea cei de la putere arunca bani fara numar.Inca o dovada ca mare parte a politicienilor nu au discernamant politic si risipesc banul public.Sper sa vina si scadenta faptelor nesimtite.

 2. Vasile 10 august, 2020 at 21:51 Răspunde

  Opriti-va va rog d-lor cu aceste cheltuieli neacoperite prin munca ! Nu va mai bateti joc de banul public in detrimentul firmelor private. Opriti-va pana nu intram cu totii in faliment

 3. Varga Szandor Andrasz 12 august, 2020 at 16:01 Răspunde

  Scump dnule . Scump. Toată șandramaua asta putredă e susținută de economia privată .
  Cand se va duce totul de râpă din cauza bujetarimii exagerată ca numar, dar exagerată si ca virgulă cheltuială cu forța de muncă arhisupradimensionata .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.