Județul Neamț, niciun cent investit

0
365

 

Investitorii nu vor să audă de județul Neamț. E drept că și pandemia de Covid-19 a generat pierderi serioase, însă marile companii care sunt dispuse să plaseze bani în activități generatoare de profituri fug efectiv. Deși, paradoxal, ar beneficia de una dintre cele mai ieftine forțe de muncă. Infrastructura rutieră este principalul impediment care stă în fața celor ce și-ar dori să pătrundă pe piața nemțeană. Nici străinii, nici românii nu afișează vreo înclinație spre economia județului.

În iunie, la o lună și jumătate după încheierea stării de urgență, investițiile străine în economia locală au fost egale cu zero. O stare de normalitate, dacă ne gândim că și în trecut au fost luni în care județul nu a văzut niciun cent. Această situație ar fi trebuit fie un semnal de alarmă pentru autorități, însă, așa cum am văzut și în anii precedenți, foarte puțin au contat investițiile private în economia locală. În a șasea lună a anului, județul Neamț s-a alăturat altor nouă județe, printre care Olt, Mehedinți, Botoșani, Teleorman, Călărași, în care nu a fost investit niciun cent.

În întreaga țară, în iunie, au fost investiți 1,24 milioane de euro, din care aproape 900.000 de euro s-au dus la Cluj.

Nici companiile cu capital străin, care funcționează în județ, nu au investit vreun cent în activități, această situație clasând județul nostru tot pe ultimul loc în țară, alături de alte 10 județe, cu zero majorări de capital social în firmele străine. Nu același lucru s-a întâmplat în Vâlcea, unde majorările capitalului străin au depășit 2,6 milioane de euro, ori Mureș, cu peste 1,4 milioane de euro, Maramureș, cu peste 1,20 milioane de euro sau Arad, cu 1,20 milioane de euro.

În ceea ce privește investițiile autohtone, acestea nu au atins 100 de euro, în medie, pe firmă. În iunie, în județ au fost înmatriculate 106 societăți comerciale, dintre care una cu capital majoritar de stat, restul fiind privat. Valoarea totală a capitalului social a fost de 49.500 de lei, 470 de lei, în medie, pe societate.

(Sursa foto:  www.fool.com)

N.R.

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.