Focar de Covid-19 la căminul de bătrâni din Roznov. Aproape toți bătrânii sunt infectați

0
1559

Peste 40 de bătrâni de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov au fost testați pozitiv la Covid – 19, situația fiind de departe cea mai gravă din județ. Este cel mai mare focat Covid – 19 de la începutul pandemiei, iar autoritățile sanitare au demarat deja o anchetă pentru a afla circumstanțele în care persoanele internate în căminul de bătrâni s-au infectat. În total, dintre cei 48 de bătrâni, 44 au fost depistați pozitiv la testul Covid – 19. Testele au fost făcute marți, iar joi după amiază au sosit și rezultatele. Probabil, focarul de la Roznov ar fi fost descoperit mult mai târziu dacă cei de la Căminul de Bătrâni „Pietricica” nu ar fi dat alarma. S-a întâmplat în urmă cu câteva zile, când angajații de la „Pietricica” au constatat, după ce au testat doi bătrâni transferați de la Roznov, că unul este pozitiv. În celălalt caz, testul a fost neconcludent. Situația a fost raportată la Direcția de Sănătate Publică Neamț, care a dispus ca toți bătrânii din căminul de la Roznov să fie testați, ceea ce s-a și întâmplat în cursul zilei de marți. Astăzi, a fost testată și o parte a personalului, urmând că zilele următoare să fie testați pentru Covid – 19 toți angajații.

Informațiile atacul.ro arată că, în ultimele zile, mai mulți bătrâni, dar și angajați au prezenat simptome ale infectării cu nou coronavirus, însă nu a fost luată nicio măsură. Mai mulți bătrâni, dar și angajați au făcut febră și au acuzat o anumită stare de rău. Dacă situația a fost sau nu coordonată cum trebuie la căminul unde funcția de director o deține Romeo Panaitescu se va stabili la finalul anchetei demarată de DSP. În cursul zilei de astăzi, o echipă de la DSP se va deplasa la Roznov pentru a decide ce este de făcut. Cel mai probabil, bătrânii care se află într-o stare de sănătate precară vor fi transferați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Neamț, iar ceilalți vor rămâne, în continuare, în centru unde vor fi tratați pentru infecția cu noul coronavirus. Deja cinci bătrâni, aflați într-o stare de sănătate precară, au fost transferați cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Căminul se află în subordinea Primăriei Roznov, mare parte din costuri fiind suportate de UAT Roznov.

Se așteaptă ca situația să se înrăutățească după ce vor veni testele pentru angajați, întrucât, spun sursele noastre, mulți dintre ei prezintă deja simptome de infectare cu noul coronavirus. În situația aceasta, lucrurile se complică, pentru că angajații pozitivi, la rândul lor, s-au întâlnit cu alte persoane din afara căminului pe care este posibil să le fi infectat. De asemenea, nu este exlus ca și o parte dintre cei care au vizitat bătrâni din cămin, în această perioadă, să se fi infectat cu noul coronavirus. Toate aceste aspecte vor fi lămurite de medicii epidemiologi de la DSP.

Comunicat de presă al Căminului pentru Persoane Vârstnice Roznov:

„În luna iunie a fost trimis la DSP un asistent medical pentru a face instructajul privind modul de recoltare si transmitere a probelor COVID, dar acesteia i s-a spus ca vor fi chemate toate asistentele pentru a face respectivul instructaj. Ulterior, pe data de 26 iunie 2020 am solicitat,in scris,testarea tuturor rezidentilor si a personalului, solicitare la care DSP Neamt nu a dat curs, totul rezumandu-se doar la discutii telefonice cu d-na dr. Pipirigeanu. In Caminul pentru persoane varstnice Roznov toti rezidentii si angajatii au fost termometrizati, consultati si le-a fost masurata cel putin de doua ori pe zi saturatia de oxigen. Exista inca de la inceputul pandemiei aceste registre de evidenta. Procedurile au fost facute doar de asistenti medicali si supervizate in permanenta de medic. Si in momentul de fata toate aceste persoane sunt asimptomatice. De mentionat ca procedura de admitere in Caminul pentru persoane varstnice Roznov impune o testare COVID, testare ce a fost facuta si prezentata. Exista copie in fiecare dosar medical. De asemenea, intreg personalul a fost testat, inclusiv in perioada starii de urgenta si, chiar daca rezultatele au fost comunicate cu 10 zile intarziere in acea perioada de DSP cu scuza ca s-a uitat transmiterea lor, toate testele au fost negative. Avand in vedere faptul ca rezidentii si personalul testat sunt cu totii asimptomatici, avand in vedere acuratete arezultatelor si modul in care s-a facut testarea, vom solicita in urmatoarele zile o noua testare la un laborator privat”, se arată în documentul semnat de Romeo Panaitescu, directorul căminului de bătrâni.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.