Milioane de lei aruncați în râpă la Bisericani

2
1465

Studii peste studii și lucrări peste lucrări, toate în valoare de peste 2,5 milioane de lei, pentru stoparea alunecărilor de teren care au afectat serios drumul județean DJ 157C (DN 15 – Bisericani) și degeaba. Problemele pe acest tronson nu se mai termină. Porțiunea de drum, afectată de alunecările de teren în vara anului trecut, a beneficiat de investiții substanțiale. Numai că, la puțin timp după finalizarea lucrărilor, versantul a luat-o din nou la vale. Problemele au apărut în aval de drum, acolo unde pământul s-a dislocat. Fotografiile au fost realizate la începutul acestei luni și, în mod firesc, administratorul drumului, proiectanții sau/și constructorul ar fi trebuit să explice ce se întâmplă. Reparațiile, finalizate de curând, au costat peste 2 milioane de lei, fără TVA, iar studiile (tehnice și geotehnice) peste 50.000 de lei, fără TVA.

În ianuarie, aflat într-o vizită de lucru pe șantierul de pe DN 157C, pentru a vedea stadiul lucrărilor, Arsene menționa că „s-au turnat 71 de coloane pentru fixarea solului, la o adâncime de 12 metri, pentru a nu se mai înregistra alunecări de teren în zonă”. După cum se vede, solul numai fixat nu a fost.

Anul trecut, în iulie, când terenul a început să o ia la vale, afectând o porțiune de drum de aproximativ 70 de metri liniari, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, declara că de vină au fost ploile abundente. Numai că lucrările de reabilitarea ale drumului fuseseră recepționate în vara anului 2018. Nimeni nu a vrut să vadă că din suma de 3 milioane de euro alocată reabilitării și modernizării celor 6,6 kilometri de DJ 157C, doar 5.000 de lei au fost alocați studiului geotehnic. În schimb, au fost cheltuite sume mari pentru consultanță – 118.962 lei și asistență tehnică – 178.443 lei.

După ce au apărut alunecările de teren, în iulie 2019, Consiliul Județean Neamț a cerut și plătit două studii, unul tehnic, efectuat de Proexrom SRL Iași în schimbul sumei de 28.500 lei, fără TVA, și unul geotehnic, pentru care firma Alcro Trade SRL Piatra – Neamț a încasat 21.837 lei, fără TVA.

Fotografii realizate în august 2019:

Ulterior, în 8 noiembrie 2019, Consiliul Județean Neamț a încheiat un nou contract, prin încredințare directă pe motiv de situație de urgență, cu asocierea de firme Aqua Parc SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, și Proexrom SRL Iași, firmă specializată în proiectare și execuții în domeniul geotehnicii. Valoarea contractului: 2.095.731 lei, fără TVA.

După alunecările de teren din vara anului trecut, atacul.ro arăta, pe baza unor informații oferite de un localnic, că zona afectată a fost folosită în trecut pe post de groapă de gunoi.

Un cititor ne-a trimis mai multe fotografii realizate cu mai mulți ani în urmă exact în zona afectată acum. În fotografii se vede că porțiunea de teren care a luat-o la vale a fost folosită mulți ani pe post de groapă de gunoi. Unii localnici, și nu numai, preferau să se descotorosească de deșeurile din construcții, aruncându-le la râpă. La acea vreme, actuala parcare, care a fost afectată de alunecările de teren, era un loc viran plin cu mizerie. De asemenea, zeci de tone de deșeuri erau aruncate în râpa din spatele parcării. În loc să transporte gunoiul la groapa de gunoi, administratorii comunității au preferat să ascundă jegul sub tonele de pământ special transportat acolo. 

Fotografii realizate în urmă cu mai mulți ani în zona care acum este afectată de alunecări de teren:

 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. tonel. 16 iulie, 2020 at 18:54 Răspunde

    Nu putem spune „Reparatii de doi lei” ci de proasta calitate, atat in ceea ce priveste studiile dar si executia este execrabila!!! au venit si indicatiile profesorului de geotehnica si fundatii Arsene si iata REZULTATUL!! ” VAX ALBINA CREMA PUCA” !!! de ce nu se autosesizeaza Inspectia de Stat in Constructii!!!??? Organele de Parchet , bani cheltuiti de pomana!!

  2. gigel 16 iulie, 2020 at 19:02 Răspunde

    colegul, aia e umplutura (cea cu fisuri in pozele facute de Alex) , daca ea se misca dupa ploi nu inseamna ca si dumul o sa se miste atat timp cat fundatia lui e facuta corect .
    Comentariul meu are la baz doar pozele din acest articol.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.