A murit bărbatul care s-a aruncat pe geam la căminul de bătrâni din Roznov. Poliția a deschis o anchetă
Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, din comuna Dragomirești, internat în Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov, care a sărit pe geamul wc-ului sălii de kinetoterapie în care fusese izolat după ce a făcut o criză de nervi, a murit. Cel puțin asta arată datele noastre, respectiv că pacientul a fost izolat în sala de kinetoterapie, iar pentru a nu ieși de acolo asistentele au scos clanțele de la ușă și de la geam. Cu toate acestea, bărbatul a reușit să „evadeze” pe geamul de la baie, numai că a căzut în cap de la o înălțime de aproximativ 2 m – 2,5 m.
Romeo Panaitescu, directorul căminului, afirmă că pacientul nu a fost izolat în toaletă, ci a fost dus să stea singur în sala de kinetoterapie până la sosirea echipajului de pe ambulanță.
„Nu a fost izolat într-o toaletă! Doamne ferește! A fost dus din salon în sala de kinetoterapie unde să stea singur până la chemarea ambulanței spre a fi dus la spital. Acolo e și o baie și, din pacate, în scrut timp a ieșit prin acel geam ajungând în picioare pe trotuar. Nu avea nici un fel de escoriații sau hematoame, era conștient, comunicativ și a fost dus pe picioare la ambulanță”, a declarat Panaitescu.
Decesul a survenit miercuri, 8 iulie, la un spital ieșean, unde pacientul fusese internat după incidentul petrecut în urmă cu o săptămână.
Marin P. a murit în ziua în care Romeo Panaitescu, directorul căminului, ne declara că pacientul se află în afara oricărui pericol. Însă, după cum se vede, leziunile suferite de către pacient au fost mult mai grave și au dus la deces.
Marin P. a fost internat în căminul de bătrâni din Roznov pe 26 iunie, cu diagnosticul „tulburare afectivă bipolară, episod actual mixt”, fiind transportat cu ambulanța de la Spitalul Roman, unde fusese internat o perioadă în Secția Psihiatrie. Vineri, 3 iulie, bolnavul a făcut o criză și a fost izolat în toaleta căminului, de unde a reușit să „evadeze” sărind pe geam de la o înălțime de 2 – 2,5 metri. Pacientul, spun sursele noastre, a căzut în cap, rănindu-se. A fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Roman, iar de aici la o clinică ieșeană, unde a murit cinci zile mai târziu. „Pacientul ne-a fost trimis de la Psihiatrie, fără probleme, fără factori de risc, așa cum se precizează și în foaia de observație. Era diagnosticat cu o <<tulburare afectivă bipolară>>, adică o stare de depresie, în niciun caz tulburare psihotică. În foaia de observație se spune doar că se afla sub tratament și poate fi transportat cu ambulanța la Centrul pentru Persoane Vârstnice Roznov. Câteva zile a fost în regulă, după care s-a agitat puțin. L-a văzut psihiatrul, i-a prescris un medicament. Nu știu cum a reușit să iasă pe acel geam, care este foarte mic. A dat dovadă de precauție, iar înainte de a sări a aruncat pătura ca să cadă pe ea. Era conștient când l-a preluat salvarea, iar acum e în spital în afara oricărui pericol”, declara Romeo Panaitescu, directorul căminului de bătrâni, chiar în ziua în care bărbatul a murit în spital.
Panaitescu a menționat că pacientul era un caz social, aspect cunoscut atât de medicul de familie, cât și de reprezentanții primăriei pe raza căreia pacientul își avea domiciliul.
„Este un caz social, cu recomandare de internare într-un astfel de centru de la medicul de familie și de la primărie. Eu nu aveam cum să nu-l primesc pentru că dacă refuzam și i se întâmpla ceva eram noi acuzați. Ni s-a spus că este un pacient non agresiv, iar documentele medicale confirmă asta. Dacă ar fi fost agresiv, ar fi fost menționat în fișa medicală, iar noi nu aveam cum să-l primim în centru. Acești pacienți sunt internați în centre specializate pentru bolnavi psihic”, declara, pe 8 iulie, Panaitescu.
În contextul în care a survenit decesul pacientului, polițiștii au schimbat încadrarea faptei, cercetările fiind efectuate acum sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 192 CP, alineatul 1 care prevede că „Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani” și alineatul 2 care stipulează că „Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
N-are de unde sa știe (***) Panaitescu Romeo (cel cu istoric de implicare alături de Stan in scandalul cu rețete de psihiatrie pentru morți) că tulburarea afectiva bipolară presupune EPISOADE alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale. Adică pacientul trece de la o stare la alta.