Un bărbat cu probleme psihice internat în Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov s-a aruncat pe geam

0
312

 

Un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din comuna Dragomirești, internat în Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov, a ajuns la spital după ce a sărit pe geamul camerei în care fusese izolat după ce a făcut o criză de nervi. Pacientul a scăpat cu viață, iar acum polițiștii încearcă să afle care au fost circumstanțele în care s-a petrecut evenimentul. Oamenii legii vor avea de elucidat mai multe aspecte, printre care și acela privind internarea pacientului de 54 de ani într-un cămin pentru bătrâni.

Marin P. a fost internat în căminul de bătrâni din Roznov în data de 26 iunie, cu diagnosticul „tulburare afectivă bipolară, episod actual mixt”, fiind adus cu ambulanța de la Spitalul Roman, unde fusese internat o perioadă în Secția Psihiatrie. Vineri, 3 iulie, bolnavul a făcut o criză psihică și a fost izolat într-o încăpere, de unde a reușit să „evadeze” sărind pe geam. Rănit, dar conștient, după ce a căzut în cap, bărbatul a fost transportat la Spitalul Roman, iar de aici la o clinică ieșeană, unde acum se află în afara oricărui pericol.

Romeo Panaitescu, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Roznov, a declarat că pacientul a fost trimis la centrul pe care îl conduce cu ambulanța, iar boala de care suferă nu este una care să-i pună în pericol pe ceilalți asistați.

„Pacientul ne-a fost trimis de la Psihiatrie, fără probleme, fără factori de risc, așa cum se precizează și în foaia de observație. Era diagnosticat cu o „tulburare afectivă bipolară”, adică o stare de depresie, în niciun caz tulburare psihotică. În foaia de observație se spune doar că se afla sub tratament și poate fi transportat cu ambulanța la Centrul pentru Persoane Vârstnice Roznov. Câteva zile a fost în regulă, după care s-a agitat puțin. L-a văzut psihiatrul, i-a prescris un medicament. Nu știu cum a reușit să iasă pe acel geam, care este foarte mic. A dat dovadă de precauție, iar înainte de a sări a aruncat pătura ca să cadă pe ea. Era conștient când l-a preluat salvarea, iar acum e în spital în afara oricărui pericol”, a declarat Panaitescu.

Acesta mai spune că pacientul este un caz social, aspect cunoscut atât de medicul de familie, cât și de reprezentanții primăriei pe raza căreia pacientul are domiciliul.

„Este un caz social, cu recomandare de internare într-un astfel de centru de la medicul de familie și de la primărie. Eu nu aveam cum să nu-l primesc pentru că dacă refuzam și i se întâmpla ceva eram noi acuzați. Ni s-a spus că este un pacient non agresiv,iar documentele medicale confirmă asta. Dacă ar fi fost agresiv, ar fi fost menționat în fișa medicală, iar noi nu aveam cum să-l primim în centru. Acești pacienți sunt internați în centre specializate pentru bolnavi psihic”, a conchis Panaitescu.

În septembrie 2018, un bătrân de 74 de ani s-a spânzurat în curtea centrului. La vremea respectivă s-a spus că septuagenarul a recurs la acest gest, deoarece a crezut că va fi dat afară din cămin pe motiv că nu putea să acopere creșterea cheltuielilor pentru asistați, de 800 la 1.500 de lei lunar.

D.M.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.