A fost prins țeparul care a „stricat” tehnica Poliției! Unde s-a ascuns escrocul care a nenorocit zeci de români

1
1021

 

Alexandru Stoleru, escrocul care a nenorocit zeci de nemțeni cărora le-a luat banii promițându-le locuințe ANL, a fost, în sfârșit, prins de polițiști. Țeparul, fost șef al organizației de tineret a PNL Neamț în perioada „domniei” lui Gheorghe Ștefan, zis și „Pinalti”, era căutat din 2015, când polițiștii nemțeni l-au dat în urmărire internațională pentru că se sustrăgea executării unei pedepse de 6 ani de închisoare pentru înșelăciune. Mai bine de 5 ani a reușit să se ascundă de polițiști, până luna trecută când a fost depistat și prins în orașul Pitești. Acum, infractorul, care are 32 de ani, se află în penitenciar unde va sta câțiva ani buni. Pedeapsa de 6 ani  de închisoare a fost pronunțată în anul 2015 de magistrații Curții de Apel Bacău într-un dosar în care Stoleru a fost judecat pentru o faptă comisă în anul 2008, parte vătămată fiind o firmă de închirieri mașini din Bacău. Când magistrații băcăuani l-au condamnat în acest dosar, Stoleru avea la activ câțiva ani de pușcărie pentru țepele cu locuințe ANL trase unor pietreni, dar și pentru alte fapte de înșelăciune.

În dosarul în care a fost condamnat la 6 ani de închisoare, victimă a fost societatea Autonom Services SRL Bacău, care se ocupă cu închirierea de autovehicule. Pe baza probelor prezentate de către procurori, s-a stabilit că Stoleru, în cursul anului 2008, a închiriat un autoturism Opel Astra, pe care l-a returnat. Ulterior, a revenit la firma de închirieri și a încheiat un contract pentru închirierea unui autoturism Hyundai Tucson, pe care nu l-a mai înapoiat firmei. După ce a fost depistat, țeparul ar fi încercat să returneze societății o sumă de bani pentru a închide litigiul, însă reprezentanții firmei nu au fost de acord și au depus plângere penală. Astfel, în noiembrie 2014, magistrații Judecătoriei Bacău l-au condamnat pe Stoleru la 3 ani de închisoare, obligându-l, totodată, să achite părții civile Autonom Services SRL Bacău suma de 40.475 euro. Soluția a fost atacată la Curtea de Apel Bacău care, în mai 2015, a mărit pedeapsa, condamnându-l la 6 ani de închisoare. În momentul pronunțării pedepsei, Stoleru era liber, având la activ 3 ani și jumătate de închisoare, pedeapsă executată ca urmare a altor infracțiuni de înșelăciune și trafic de influență.

Condamnă inculpatul Stoleru Alexandru pentru săvîrsirea infractiunii de înselăciune la pedeapsa de 3 ani închisoare.(…)contopeste pedeapsa aplicată în cauză cu pedepsele contopite prin sentinta nr . 233/6.11.2012 a Tribunalului Botosani astfel: – pedeapsa de 2 ani si 8 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 225/22.0.2011 a Tribunalului Iasi – pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 225/22.0.2011 a Tribunalului Iasi – pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată prin s.p. nr.59 /24.03.2010 a Tribunalului Neamt, în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, pe care o sporește cu 1 an . Pedeapsa rezultantă: 6 ani închisoare.(…)Deduce perioada deja executată de la 30.09.2009 la 6.02.2013“, se arată în sentinta Curtii de Apel Bacău.

Flagrant ratat rușinos de polițiști

Stoleru se poate lăuda cu o bogată activitate infracțională, de-a lungul timpului escrocând zeci de persoane din Neamț, dar și din alte județe din tară. A țepuit mai mulți pietreni cărora le-a promis locuințe ANL. În perioada 2006-2008, escrocul a pretins și primit de la 26 de persoane sumele de 49.300 de euro și 25.120 de lei. Fiecare dintre cele 26 de persoane a cotizat cu sume între 500 si 4.000 de euro, sau 470 de lei și cel mult 7.420 de lei pentru a obține locuințe ANL de la Primăria Piatra-Neamț. Când au văzut că nu apar pe listele ANL publicate de primărie, cei care dăduseră bani și-au dat seama că au fost înșelați și au anunțat Poliția.

Oamenii legii au încercat să-l prindă în flagrant pe escroc, însă tehnica le-a jucat feste, așa că praful s-a ales de toată acțiunea. Una dintre părțile vătămate a acceptat să fie echipata cu tehnică de ascultare și să se întâlnească cu Stoleru pentru ca polițiștii să-l prindă în flagrant. Acțiunea s-a desfășurat în Hotelul Central și a fost un fiasco. Discuția dintre cei doi, victimă și autor, nu fost înregistrată, polițiștii dând vina pe aparatura veche și de proastă calitate care s-ar fi defectat chiar în timpul acțiunii. Bine, aceeași aparatură a fost folosită, ulterior, la realizarea altor acțiuni similare când, culmea, a funcționat fără probleme.

La vremea respectivă, au fost voci care au afirmat că Stoleru, a cărui mamă lucra în primărie, ar fi colaborat cu persoane din instituția condusă la acea vreme de Gheorghe Ștefan, însă procurorii nu au reușit să dovedească acest lucru, singurul trimis în judecată fiind Stoleru. Aflând că este căutat, țeparul a fugit, fiind prins în septembrie 2009 în apropierea orașului Sebeș. Pietreanul, care se afla la volanul unui Audi, le-a spus polițiștilor care îl oprise că nu are asupra sa nici un act. Văzând că n-are scăpare, escrocul și-a jucat ultima carte și a scos o legitimație „eliberată“ de Corpul de Control al Guvernului. Polițiștii au realizat că legitimația este falsă, iar de aici și până la identificarea individului, care figura în evidențele Poliției ca fiind dat în urmărire generală, nu a mai fost decât un pas.

A fost încarcerat, judecat și condamnat la închisoare pentru faptele de înșelăciune comise.

Unui tânăr, de exemplu, din Crăcăoani i-a luat 11.000 de euro în schimbul promisiunii că-i va face rost de două terenuri pe strada Fermelor. Unei pietrence i-a luat 2.000 de lei în schimbul promisiunii că îi va face rost de un loc de muncă la Corpul de Control al Guvernului. Tot 2.000 de lei a luat de la altă femeie, căreia i-a promis că o angajează la Primăria București.  

Daniel MURARU

 

1 comment

  1. Stefan 13 iulie, 2020 at 11:00 Răspunde

    Procurorii nu a vrut sa dovedeasca implicarea unor oameni din Primarie in spagile pentru apartamente ANL.Toata lumea stie ca Stoleru era doar intermediar pentru doua doamne bine “infipte” la acea vreme .Nu le dau numele, insa sunt sigur ca stiti despre cine e vorba…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.