La Hangu, primăria condusă de inculpatul pentru corupție Gavril Lupu plătește consultanță pentru … anticorupție

2
3845

Primarul comunei Hangu, Gavril Lupu (foto), este judecat, de vreo doi ani, pentru fapte de corupție, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi falsificat niște date pentru a obține mai mulți bani, cu titlul de subvenții, de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Dosarul a ajuns la al 12-lea termen de judecată și, cel mai probabil, va fi soluționat cel mai devreme în toamnă. Cum soluția va putea fi atacată la Curtea de Apel Bacău, o soluție definitivă în dosar nu va veni mai devreme de primăvara anului 2022. Asta înseamnă că Gavril Lupu, „primar PSD de-o viață” la Hangu, poate să candideze pentru un nou mandat, calitatea pe care o are, de inculpat pentru fapte de corupție, neîmpiedicându-l să se înscrie în cursa electorală atâta timp cât nu există o soluție definitivă în cazul său.

Totodată, timpul oferit cu generozitate de sistemul judiciar îi permite primarului inculpat să se ocupe, în continuare, de treburile comunei. Sub conducerea sa, Primăria Hangu a achiziționat servicii de consultanță pentru, culmea!, combaterea corupției, suma cheltuită fiind de 6.000 de lei, fără TVA. Achiziția a fost făcută la sfârșitul lunii februarie 2020, când omenirea se pregătea să facă față uneia dintre cele mai mari încercări din ultima perioadă – pandemia de Covid-19. La descrierea contractului cu denumirea „Strategie națională anticorupție”, firma Heraldis din Sibiu, care a implementat strategia anticorupție, se menționează doar că „Noua strategie propune instituțiilor publice și societății, în general, o schimbare de paradigmă, prin accentul pus pe măsurile de prevenție și educație, pentru a preîntâmpina faptele de corupție. Această schimbare de accent implică responsabilitate la nivel managerial, în toate instituțiile și întreprinderile publice”. Paragraful a fost copiat cuvânt cu cuvânt dintr-un comunicat al Ministerului Justiției care anunța, în august 2016, adoptarea documentului „Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020. Așadar, cei 6.000 de lei au fost cheltuiți de Primăria Hangu, pentru ca angajații ei să afle, printre altele, și ce riscă dacă săvârșesc fapte de corupție. Simplu, gratuit și eficient ar fi fost ca inculpatul Gavril Lupu să le povestească subordonaților cum este să fie anchetat și judecat pentru corupție.

Primarul Lupu tratează și acum legea după bunul plac. Nu și-a mai făcut publică, pe site-ul primăriei, declarația de avere din 2012, adică de 8 ani! Agenția Națională de Integritate (ANI) ar trebui să ia măsuri în cazul inculpatului care administrează banii comunei Hangu. 

Strategia națională anticorupție, aprobată prin hotărâre de guvern, poate fi consultată AICI.

Gavril Lupu, singurul caz de corupție din Primăria Hangu

Singurul angajat din Primăria Hangu care are, în acest moment, probleme cu ceea ce condamnă Strategia națională anticorupție, este chiar primarul Gavril Lupu. Acesta a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2018, fiind acuzat de comiterii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în intervalul 2009 – 2010, inculpatul Lupu Gavril, în calitatea sa de primar, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, scopul fiind acela de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
„Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice.
Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei. În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei. În cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparține inculpatului Lupu Gavril”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul, care se judecă la Tribunalul Neamț, are fixat următorul termen de judecată pentru data de 15 iulie.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Nica Daniela 5 iulie, 2020 at 23:00 Răspunde

    Si la ALDE Neamt se evidentiaza o profesoara experta in coruptie si furaciuni. Si tot cu acte false. Cred ca au studiat cu acelasi profesor in excrocherii. Cea de la ALDE Neamt va primi o lectie pe care sa o tina minte toata viata. Numai sa treaca timpul si sa se apropie campania electorala. Mai cu seama ca am aflat ca va candida din partea PSD, pentru ca asa a primit indicatii. Dupa mintea ei, are mai multe sanse la un nou mandat. Sa vedem de care, pentru ca niste procurori de la Capitala au primit un set de documente in legatura cu achizitii si angajari, cu opinii ale membrilor CL Dobreni in legatura cu modul de desfasurare a achizitiilor. Si despre multe altele. Cazanul a dat in clocot si ajuns la temperatura critica.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.