Bambilici cu sănătatea nemțenilor. Spitalul Județean, blocat pentru 35 de bolnavi de Covid-19. Spitalul modular, un proiect controversat și întârziat

6
3104

 

Sănătatea nemțenilor reprezintă o prioritate pentru autoritățile nemțene, însă, așa cum s-a văzut până acum, doar la nivel declarativ. Sute de nemțeni bolnavi sunt tratați, în continuare, la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru că cea mai mare unitate medicală din județ, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, este blocat de bolnavii de Covid – 19. În timp ce cadrele medicale romașcane fac față cu greu valului de bolnavi, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț există secții în care se șomează de câteva săptămâni bune. Se șomează pentru că nu mai sunt bolnavi Covid-19 în acest spital, conform protocoalelor încheiate, neputând fi internați decât cei care sunt infectați cu noul coronavirus. Pe lângă cei confirmați pozitiv, spitalul îi internează și pe suspecți. Chiar și așa, în prezent (29 iunie), gradul de ocupare al unității medicale este de sub 10%. Adică, din cele 880 de paturi nu erau ocupate nici măcar 100 (35 de infectați cu Sars-Cov2 și 40 de suspecți).

Situația îi afectează grav pe cei care suferă de alte boli și nu se pot trata din cauză că cel mai mare spital din județ are activitatea blocată. Săptămâna trecută, prefectul George Lazăr anunța că spitalul va fi redeschis, însă fără a fi avansată o dată certă. Au trecut 6 zile de atunci și nimeni nu a mai pomenit nimic despre acest subiect. La un moment dat, după cum spunea prefectul, persoanele infectate cu noul coronavirus Sars-Cov2 ar urma să fie internate în Spitalul Orășenesc Târgu-Neamț, iar spitalul de la Piatra-Neamț și-ar relua activitatea dinaintea crizei. Acestea vor depinde de o decizie a Ministerului Sănătății, dacă nu cumva, din pricina creșterii numărului de cazuri de Covid-19, se va răzgândi.

Spitalul modular de la Iași trebuia să fie funcțional încă de acum o lună

Proiectul spitalui modular medical, care urmează să fie instalat la Lețcani – Iași, pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus, ar putea fi o soluție nu numai pentru nemțenii infectați cu noul coronavirus, dar și pentru bolnavii din alte județe ale Moldovei. Investiția, care este realizată cu banii consiliilor județene din Iași și Neamț (în total, 13,2 milioane de euro), este contestată în special de Opoziția din Consiliul Județean Iași. La Consiliul Județean Neamț, care a contribuit financiar cu 3,6 milioane de euro pentru ridicarea acestui spital, este liniște. Cu o singură excepție, cea a lui județean Cristian Ungurianu, niciun alt ales nu a avut și nu are nimic să-i reproșeze lui Ionel Arsene, inițiatorul proiectului prin care județul Neamț s-a alăturat Iașului pentru a pune bazele acestui proiect. Deși aspru criticat, proiectul spitalului modular ar putea fi de un real ajutor, dacă ar fi funcțional. Dar nu este, pentru că termenele au fost depășite, principalul motiv invocat fiind măsurile luate de guvenul turc din cauza Covid-19. Firma care trebuie să livreze containerele, aparatura medicală și care să se ocupe de montaj este din Turcia.

Pe 21 aprilie, Ionel Arsene anunța semnarea contractului de achiziție cu firma turcească SDI Global LLC și că „în circa trei săptămâni proiectul va fi finalizat”.

Termenul inițial de livrare, 19 mai, nu a fost respectat din cauza pandemiei, turcii luând măsuri dure de combatere a infectărilor cu noul coronavirus (tot felul de interdicții, carantină etc). Abia la sfârșitul lunii mai, la Lețcani a ajuns o parte din spitalul modular – 17 module. La începutul lunii iunie, furnizorul a solicitat, în două rânduri, prelungirea termenului de livrare a echipamentului. Ultimul termen acceptat este 30 iunie, ceea ce înseamnă că mâine ar trebui să ajungă la Iași toate componentele și aparatura medicală pentru spitalul modular.

23 iunie 2020: în curtea parcului industrial TransAgropolis din Lețcani (Iași), unde urmează să fie montat spitalul modular, se aflau doar câteva containere:

La o solicitare a publicației atacul.ro, Alina Popa, directorul Agenției de Dezvoltare Euronest, instituția care s-a ocupat de achiziția spitalului modular, a precizat că furnizorul turc nu a solicitat si nu a primit nici o sumă cu titlu de avans în cadrul contractului de furnizare a Spitalului Mobil.

„Pentru cele 17 containere și echipamente medicale deja livrate, aferente secțiunilor A, B și C ale spitalului (secțiune B livrată integral, secțiune C – aprox. 70%), nu s-a efectuat nicio plată deocamdată. Săptămâna aceasta va ajunge, în Romania, cea mai mare parte a restului spitalului și, de asemenea, echipa de experți care va asigura instalarea și punerea în funcțiune, dacă cererile de viză le vor fi procesate în timp util. Nu s-au aplicat penalități până în prezent, întârzierile fiind determinate de motive neimputabile furnizorului (carantina din Turcia, în principal)”, a precizat șefa Euronest.

Cert este că celelalte echipamente nu au ajuns până la finele săptămânii trecute și rămâne de văzut dacă furnizorul turc își va respecta promisiunea, respectiv să facă livrarea până în data de 30 iunie. Probabil, dacă echipamentul ar fi fost pe drum, ar fi avut grijă cei implicați să anunțe cu surle și trâmbițe pe Facebook. Nu este exclus ca mâine, Euronest să declare că s-a prelungit din nou termenul de livrare a echipamentului pentru ridicarea spitalului modular.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Cristian Ungurianu 29 iunie, 2020 at 12:45 Răspunde

    Cui iar fi de folos spitalul modular, dacă el are (în teorie) 250 de paturi din care60 de ATI? Doar în Județul Iași sunt astăzi internați mai mult de 250 de bolnavi sau suspecți Covid. Presupunând prin absurd ca acest spital va funcționa vreodată, cum vom proceda cu suspecții de Covid din Moldova, care astăzi sunt cc. 500 de persoane? Ii plimbam la Letcani și ii aducem înapoi în 2 zile după obținerea rezultatelor, în cazul celor negativi?

  2. Stefan 29 iunie, 2020 at 18:33 Răspunde

    Nu era nevoie de niciun spital modular!Spitalul de boli infectioase Iasi e pe jumatate gol!La Neamt , de la bun inceput nu trebuia blocat Spitalul Judetean, insa domnii prefect (din Roman) si presedinte CJ (din Targu Neamt) nu au dorit spital Covid la ei in parohie!Acum vor da de dracu, fiindca ii injura toata lumea!Solutii erau , de exemplu: alocarea pentru bolnavii Covid a sectiei de Boli infectioase (pavilion separat in SJN) si a Spitalului „vechi”!Insa , liderii PSD si PNL au prferat sa se bata intre ei pentru ciolanul din sanatate, nu pentru nemteni!In acest moment, spitalul e ocupat 10%, dar „eroii in halate albe” isi primesc integral salariile , chiar si cu supliment, desi unii dintre ei vin la munca doar 2-3 zile pe saptamana (vezi chirurgia)!

  3. Varga Szandor Andrasz 29 iunie, 2020 at 19:53 Răspunde

    Frate, bine e la buget .Deci 880 de eroi si eroine au in pază si apărare 35 de pacienți si au leafă întreagă ?
    Basca suplimentar cevașilea in plus pentru madam directoare ? wawwww.
    Asa da . Aferim, bre . In timpul asta unii nu beneficiază nici de banalul concediu anual, in timp ce lumea stătea in casă ca ursii, am lucrat .
    Acum lucrăm in continuare .Pe cateva sute de leuți, nici un sfert cat o eroină cu 10 clase si un Curs de infirmiera .

  4. Codul Penal 29 iunie, 2020 at 20:36 Răspunde

    Nu 880 de „eroi și eroine”,ci 1200 de salariați cu salarii NESIMȚITE ,la fel (***)!!! SJN are 1200 de salariați ,(***) și (***) cu salarii de la câteva mii la câteva zeci de mii de Ron,in timp ce bugetul alocat pr.3 mese /zi /pacient =3.45 Ron,iar bugetul pt.curatenia /2 luni tot spitalul =780 Ron!!!
    Este strigător la cer,oare Curtea de Conturi ,DGA-ul și alte instituții abilitate ce fac???

  5. Varga Szandor Andrasz 30 iunie, 2020 at 06:26 Răspunde

    1200? Acest, iată, necesar update, ma umple de respect .
    Se stia de 880 .Da cu 1200 de lame ascuțite frunza nu mai are nici o sansa .
    Va fi calitate, atat frunza tăiată fin la caini, cat si menta bine frecata .
    Vedem in presă ca se pregătește si un stimulent pentru directoare .
    Cică nu a luat bani frumoși camd trebuia si va mai fi stimulată suplimentar .
    Nu e minunat ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.