Democrația, mârțoaga leșinată a lumii

2
225

Cine ar fi crezut, cu puțini ani în urmă, că democrația poate deveni inutilă și ridicolă, așa cum este în 2020 ? Pentru a înțelege mai bine situația actuală, care depășește limitele absurdului, trebuie să o luăm metodic. Democrația nu a fost niciodată un sistem perfect, nici nu avea cum să fie. Ea s-a născut greoi, în sec.XVII – XVIII, în urma schimbărilor violente din Anglia, Franța și SUA. Englezii au format-o, americanii au aplicat-o, iar francezii au ajustat-o după temperamentul și entuziasmul lor. Pentru cei ce nu știu, nașterea și implementarea democrației s-a făcut cu sânge, cu sute de mii de morți, mai ales în Franța. După victoria democrației a urmat consolidarea ei, pe cale pașnică, dar și cu momente violente. În sec. XX, chiar dacă a trecut prin două războaie mondiale, democrația a câștigat teren și părea a fi modelul care trebuia urmat, statele democrate luând un mare avans față de cele comuniste. Prăbușirea sistemului politic comunist în Europa de Est și din URSS părea punctul final al comunismului autocrat, dar nu a fost așa! Sub Putin, Federația Rusă a revenit la comunismul sovietic, China și-a păstrat linia comunistă, în ambele puteri populația a acceptat ușor acest lucru, pentru că în aceste țări locuitorii erau, de ani buni, comuniști, adică supuși, ignoranți și total needucați. La ce trebuie educația în societățile amorfe unde doar ce hotărăște liderul și partidul contează?

Din păcate, ultimul deceniu al sec. XXI, mai ales anul 2020, ne-a arătat o față hidoasă și ridicolă a democrației. Globalizarea a dus la sărăcirea în masă a populației planetei și la îmbogățirea rapidă a unui grup mic de miliardari. Acest lucru a fost posibil prin distrugerea sistemului educațional, pentru că o masă de oameni needucați și săraci poate fi ușor manipulată, exact ca la comuniști. Dar în regimurile democratice, oamenii au dreptul la demonstrații și proteste pașnice și cu revendicări clare, dar dacă masa demonstranților este imbecilă și incultă? Și dacă aceste grupuri se transformă în bande sălbatice și primitive care se adună numai pentru a distruge?

Vedeți ce s-a întâmplat recent în SUA unde un infractor periculos, nu contează culoarea lui, a fost transformat în erou, iar toată istoria americană a fost negată și mutilată. Evenimentele s-au propagat în Europa de Vest, scopul lor fiind distrugerile și jafurile, sloganurile antirasiale fiind doar lozinci care să le permită provocarea haosului și vandalismului. Întrebarea care se naște firesc este ce fac autoritățile? De ce nu folosesc forța pentru a restabili ordinea, pentru că democrația în afara drepturilor și libertăților înseamnă ordine și muncă. Nu înțeleg de ce statele democratice acceptă haosul și vandalismul și nu folosesc forța pentru restabilirea democrației! În aceste condiții, statele autoritariste câștigă teren, mai ales că populația lor este săracă și supusă și preferă siguranța fizică a persoanei, chiar în condiții umile și fără libertate. Dar ce să facă lașul și prostul cu libertatea?Democrația anului 2020 pare mârțoaga leșinată a lumii, maltratată și contestată tocmai de cei ce beneficiază de avantajele ei!

(Sursa foto: www.ourworld.co)

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

2 comments

  1. Ioan 30 iunie, 2020 at 06:35 Răspunde

    Din punct de vedere electoral, al sistemului de conducere al statelor și al calității clasei politice suntem în colaps total. Sistemul judiciar nu funcționează sau funcționează selectiv, puterea nu mai este, efectiv, în mâna poporului pentru că suntem nevoiți să alegem dintre 2, 3, 4 sau mai multe partide politice cu interese de grup sau politicieni corupți.

  2. Stefan 30 iunie, 2020 at 10:37 Răspunde

    Dom’ profesor, treziti-va!Democratia a aparut in antichitate, la Atena, unde cetatenii discutau problemele cetatii in celebra “agora”!Probabil, va referiti la democratia moderna care intr-adevar, a aparut in sec. XVII-XVIII.Cat despre consideratiile d-vs, nu pot sa uit ca sunteti un vajnic sustinator al “statului de drept ” in varianta binomiala romaneasca, care are de-a face cu democratia cam tot atat cat si regimul lui Putin din Rusia!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.