Ce a decis instanța supremă în dosarul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra Neamț”

3
728

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde se judecă dosarul în care primarul orașului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, și alți cinci inculpați sunt judecați pentru fapte de corupție, nu s-a pronunțat nici la termenul de astăzi. Magistrații au amânat cauza pentru data de 16 septembrie, însă până atunci a fost fixat și un termen interimar, pentru data de 10 iulie, când se vor pronunța pe probe. Cel mai probabil, avocații inculpaților au propus noi probe, iar instanța a acordat un termen intermediar pentru a avea timp să le analizeze. În 10 iulie, judecătorii se vor pronunța asupra cererilor, în sensul că vor stabili dacă acceptă sau nu probele propuse.

Așadar, o decizie definitivă în acest proces nu va veni mai devreme de luna septembrie, când, cel mai probabil, vor avea loc alegerile locale. În această situație, Rămâne de văzut dacă, în actuala situație, PNL îl va mai avea candidat pentru funcția de primar la Piatra Neamț pe Dragoș Chitic. Există posibilitatea ca sentința definitivă să fie dată după organizarea alegerilor locale. Dacă Chitic va fi primar atunci, dar condamnat de instanța supremă, își va pierde mandatul. Bine, există și posibilitatea să fie achitat și să nu mai fie probleme. Totuși, rămâne de văzut dacă PNL-ul va intra în bătălia pentru funcția de primar la Piatra-Neamț cu un candidat condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare pentru corupție.

 

În dosarul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat, în primă instanță, pe toți cei șase inculpați la pedepse cu suspendare. Pe lângă primarul Chitic, condamnat la 3 ani cu suspendare, au mai fost condamnați, tot la pedepse cu suspendare, și inculpații Vasile Vișan – 3 ani, fostul secretar al Primărie Piatra-Neamț; Marin Bordei – 2 ani și 8 luni, fost șef serviciu în primărie; Vasile Zăpor – 3 ani, evaluator; Alexandru Casapu – 2 ani și 8 luni, notar; Mihai Apopii – 3 ani, om de afaceri.

Dragoș Chitic – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pen.

Bordei Marin – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile – 3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru – 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Comunicatul DNA din 1 februarie 2018:

„În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. 
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor“

Daniel MURARU

 

3 comments

 1. Urlator 24 iunie, 2020 at 17:42 Răspunde

  Conf statutului PNL nu pot candida persoane condamnate in prima instanta. Chitic va fi condamnat in prima instanta cand se vor stabili candidaturile dar asta nu inseamna nimic. Statutul PNL e doar pt prosti. Pt smecheri e beletrictica. Va iesi Orban cu o derogare de la statut si Chitic e deodata curat si poate candida.
  In fapt el si-a (***) locul de candidat la primarie in urma cu doua luni prin intermediul lui Cozmanciuc.
  Asa ca e mult zgomot pt nimic. El va fi candidatul indiferent de decizia instanmtei. Iar daca va uitati la ceilalti contracandidati o sa vedeti ca sunt pusi de paie ca sa poata iesi Chitic. PSD merge cu fosta sotie a liberalului Vasiliu (deci in familie). USR_PLUS merge cu un fost PDL-ist, sotul secretarei de la partid a lui Pinalty, Singurul capabil sa-l incuie pe Chitic e Harbuz, dar si el nu stie daca se baga sau nu.
  Deci jocurile sunt facute, banii de pe proiecte europenevin la firmele baietilor destepti ai lui (***), pusculita se imparte si la Bucuresti iar noi cu drag muncim si platim taxe si impozite.
  ia mai manati maaaaiii… Haaaaaiiii! Haaaaiiiii!

 2. Virgil 25 iunie, 2020 at 13:41 Răspunde

  Hai ca nu suntem toti prosti. Viitorii pensionari speciali mai dau o amanare. Sa-i felicitam pe inculpati!
  Sa se termine cu circul asta numit judecata. Lasati-i ca-s osteniti de-atata emotie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.