7 ani de procese. Dosarul de incompatibilitate al lui Liviu Harbuz, la un pas de o decizie finală

0
1484

Liviu Harbuz (foto), fost deputat PSD, fost candidat PSD la Primăria Piatra-Neamț și, cel mai recent, fost coordonator al organizației Pro România Neamț, se judecă de aproape 7 ani cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil în anul 2013, în perioada când era deputat. Până în prezent, fostul parlamentar a contabilizat numai înfrângeri în lupta cu ANI. Ultima, pe 3 iunie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Șansele ca fostul parlamentar PSD să câștige acest proces sunt foarte mici, dar există, pentru că procesul privind incompatibilitatea, suspendat până la judecarea altuia, încă nu s-a încheiat. Dacă fostul deputat va pierde, nu va mai putea candida pentru nicio funcție publică în următorii 3 ani.

Pe 3 iunie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul lui Harbuz în procesul în care s-a judecat cu Ministerul Afacerilor Interne, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și Agenția Națională de Integritate. Odată pronunțată o decizie în acest dosar se va relua și judecata în procesul în care Harbuz a contestat decizia ANI prin care a fost declarat incompatibil.

În august 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că Liviu Harbuz, deputat PSD de Neamț la acea vreme, se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, adică de la începutul mandatului de parlamentar. Motivul: deținea simultan calitatea de deputat și cea de „comerciant persoană fizică autorizată”, nerespectând astfel dispozițiile Legii 161/2003.

Bătălia în instanță a lui Liviu Harbuz, în cazul incompatibilității constatate de ANI, s-a dus pe două planuri, în două procese, ambele înregistrate la Curtea de Apel București. În primul, Harbuz a contestat decizia inspectorilor de integritate, iar îl al doilea a dat în judecată cele trei instituții ale statului, menționate mai sus, pentru protocolul dintre ANI și MAI în baza căruia datele sale personale au fost comunicate și folosite în ancheta de integritate. La finele anului 2016, Liviu Harbuz a pierdut acest proces și a atacat soluția cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Tot la Curtea de Apel București a pierdut și prima bătălie în procesul în care a atacat decizia prin care ANI l-a declarat incompatibil. Și această sentință a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La termenul din 13 decembrie 2016, magistrații au dispus suspendarea judecății recursului până la soluționarea definitivă a dosarului 3476/2/2016 înregistrat la Curtea de Apel București, în care Harbuz a atacat protocolul dintre ANI și MAI.

Soluția definitivă în acest dosar, din 3 iunie 2020, i-a fost nefavorabilă lui Harbuz.

Acum, după pronunțare, se poate relua judecata recursului în dosarul 5849/2/2013, în care, la fond, fostul deputat a pierdut procesul.

Sursa foto: Facebook/Liviu Harbuz

Daniel MURARU

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.