Dr. Daniela Marcoci: „Ne confruntăm cu o situație care cât de curând s-ar putea transforma în ceva grav!”

2
6608

 

Prezentă în emisiunea „Radar TV” difuzată la postul de televiziune Roman TV, alături de Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, Daniela Marcoci (foto), medicul epidemiolog care, în perioada stării de urgență generată de Covid-19, a deținut funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, a declarat că este necesar să fie schimbată radical politica de sănătate. Și asta pentru că, spune medicul, țara noastră se confruntă cu o situație care s-ar putea agrava cât de curând. Spitalele din țară se află în subordinea autorităților locale, iar discuțiile privind revenirea lor în subordinea Ministerului Sănătății au reapărut recent când, în perioada pandemiei, spitalele suport Covid-19 au fost gestionate de minister. Subordonarea spitalelor administrațiilor locale a cunoscut și aspecte pozitive, dar și multe negative, este de părere medicul epidemiolog. Cumătriile, pe baza cărora sunt promovate anumite persoane în funcții importante, angajările făcute pe alte criterii decât cele de competență, dar și gestionarea haotică a resurselor își pun amprenta asupra actului medical. 

„Este adevărat că spitalele arată mult mai bine decât în 2010, când au trecut de la Ministerul Sănătății la autoritatea locală. Dar, atâta timp când autoritatea locală se va implica și în restul componentelor manageriale din spitale, lucrurile nu au cum să meargă corect, din punctul meu de vedere. Numirea șefilor de secție pe prietenii și nu pe competență sau pe criteriile corecte, angajări care se fac pe diverse alte criterii decât cele care ar trebui să existe… Un alt exemplu, fac o secție într-un spital pentru că îmi aduce mai mulți bani, nu că acea secție este necesară în contextul datelor statistice privind patologia. Toate acestea nu au cum să ducă la un management corect și bun. Organizarea sanitară, care exista în trecut era corectă, și spun asta ca om de management sanitar, pentru că exista o ierarhizare, exista un lanț, existau toate pârghiile necesare pentru ca un pacient să beneficieze de servicii medicale de la naștere și până la deces, cu toate componentele și la toate nivelurile. În momentul de față, sunt servicii dispersate, iar un pacient poate să acceseze câte servicii medicale dorește. Sunt multe anomalii din punctul meu de vedere. Cred că este necesar să se întâmple ceva în organizarea sanitară și în politica de sănătate din România pentru că ne confruntăm cu o situație care cât de curând s-ar putea transforma în ceva grav”, a declarat medicul Daniela Marcoci.

În ceea ce privește redeschiderea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru pacienții non-Covid, Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț, a declarat că situația se va rezolva cât mai repede. În acest sens, se fac analize, se caută soluții pentru identificarea unor circuite separate pentru zonele în care vor fi tratați pacienții bolnavi de Covid-19. Cel mai probabil se va merge pe transformarea unui corp de spital pentru pacienții bolnavi de Covid-19, iar secțiile să reintre în circuitul normal, să poată fi internați pacienți non-Covid-19.

Referitor la conspirațiile care circulă în legătură cu noul coronavirus, medicul epidemiolog Daniela Marcoci a spus clar: „Această boală există! Am văzut cu ochii mei oameni murind de Covid! Nu este o glumă și nu trebuie să nesocotim recomandările autorităților. Respectarea unor norme de igienă, purtarea măștii în spații închise sau în mijloacele de transport în comun, distanțarea socială, sunt măsuri pe care trebuie să le respectăm, pentru că ne protejează”.

Lupta împotriva Covid-ului fără echipament de protecție

Gestionarea situației generate de noul coronavirus nu a fost deloc una ușoară. Medicul Daniela Marcoci spune că, în Vinerea Mare, magazia Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde erau internații pacienții cu Covid-19, nu avea cele necesare. Exista doar echipament de protecție neconform care nu avea cum să protejeze personalul medical. Situația s-a rezolvat datorită conducerii militare a spitalului din Suceava, unde medicul nemțean a fost detașat pentru câteva săptămâni. Daniela Marcoci a precizat că sistemul medical nu a fost pregătit pentru a face față acestei pandemii, iar afaceriștii au speculat momentul scumpind foarte mult echipamentul de protecție.

„În momentul în care afaceriștii au văzut că e vorba de făcut bani, masca de 7 bani a ajuns chiar și la 40 – 50 de lei. În astfel de situații, în care nu ai pe ce pune mâna, și nu vreau să iau apărarea nimănui, în a risca să-ți îmbolnăvești personalul și a risca să vină Curtea de Conturi să te întrebe de ce ai luat măști cu 50 de lei, când ele au fost fost 7 bani, riști și iei măști cu 50 de lei. Nu mi s-a întâmplat, pentru că am fost ajutată de colegii militari de la Suceava. În Vinerea Mare nu am avut pe ce pune mâna în magazia Spitalului Județean. Ceea ce exista ca echipament de protecție era neconform. Situația a fost sub control datorită colegilor militari de la Suceava care ne-au sprijinit. Ulterior, am început achizițiile care a fost controlate, dar prețurile erau mult mai mari față de cele dinainte de declanșarea pandemiei”, a declarat medicul Marcoci. 

Radu Firăstrău a precizat că pe lângă aceste stocuri de echipament de la spital trebuia să mai existe o rezervă națională care, însă, s-a consumat într-o simulare pentru Ebola. Stocurile ar fi trebuit reînnoite, dar nu s-a întâmplat așa.

Criza echipamentului de protecție i-a îmbogățit, cu siguranță, pe mulți, însă este greu de explicat cum de s-a ajuns ca Unifarm SA, companie a statului român care activează în domeniul medical, să vândă produse și la prețuri duble față de furnizori privați din domeniu. 

„Avem și acea companie națională Unifarm de unde, dacă achiziționam produse dădeam uneori și dublu față de ceea ce aveau alte firme de pe piață, lucru care nu a fost bun. Noi eram obișnuiți că Unifarm-ul este cea care ne salvează, cea care ne ajută, însă nu a fost tocmai așa și sunt dovezi că nu a fost așa. Clar erai pus în situația în care trebuia să alegi. Obiectivele mele au fost ca personalul să nu se mai îmbolnăvească, pentru că atunci când am venit era un posibil focar la Spitalul Județean, și să acordăm servicii medicale cât de cât normale pacienților. Din păcate, unii dintre ei au stat și  50 – 60 de zile în spital, ceea ce este cumplit. În ceea ce privește eliminarea pericolului de contaminare a personalului,  una dintre măsuri a fost aceea de utilizare a echipamentului conform, pentru care trebuiau și bani”, a menționat dr. Marcoci. 

Medicul a mai precizat că: „Situația cu rezervele naționale este veche, din 2008 – 2010.  Rezerve pe diverse patologii, care pot genera epidemii, erau până la acel moment. De atunci, lucrurile s-au schimbat, dar în rău. Vorbim despre lipsa serului viperin, creșterea enormă a  prețului la antitetanic, vorbim despre lucruri care sunt generatoare de moarte  într-o perioadă foarte scurtă dacă ele nu sunt utilizate la timp, care trebuiau să existe în rezervele noastre”.

Daniel MURARU

Radar TV S04E19, cu Daniel Muraru

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Emilian Barbu 15 iunie, 2020 at 11:14 Răspunde

    Foarte interesant modul de a purta masca de protectie. Am mai vazut si in piata cam la fel. Cine de la cine s-a inspirat ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.