Așa consolidează Primăria Timișești malurile Ozanei. Garda de Mediu spune că e în regulă

1
1129

Imaginile dezolante de pe malul și din albia majoră a râului Ozana, ce traversează comuna Timișești, sunt „creația” primăriei din localitate. Asta spun comisarii Gărzii de Mediu, care s-au autozesizat în urma articolului „Râul Ozana… loc pentru aruncat gunoiul” și au purces într-un control la fața locului. Autoritățile au constatat că, în fapt, Primăria Timișești a folosit deșeurile provenite din demolarea căminului cultural din localitate pentru a întări malul drept al râului Ozana. Comisarii spun că deșeurile nu au fost abandonate, „molozul” având rolul de a consolida malul erodat de viituri. În acest fel a „intervenit” Primăria Timișești, în opinia autorităților. (Rezultatul acțiunii Gărzii de Mediu pe malurile râului Ozana poate fi citit AICI

Imaginile spun, însă, altceva. În zonă nu erau aruncate doar deșeuri provenite din demolări, ci și alte mizerii, precum scutece pentru bebeluși, pet-uri, pungi etc. Probabil că și acestea fac parte din „intervenția pentru consolidarea malului”. Pe întreaga luncă a Ozanei erau împrăștiate gunoaie. Dacă comisarul care a fost în control, așa cum susține, ar fi ridicat privirea puțin mai sus de „malul consolidat” de Primăria Timișești, în stânga și în dreapta, ar fi văzut mizeria din albia majoră a râului și dezastrul ecologic provocat. De exemplu, într-una dintre fotografii se vede o grămadă de gunoi aruncată în albia majoră a Ozanei, molozul neavând aici în niciun caz rolul de a proteja malurile.

În ceea ce privește ideea nemaipomenită de a întări malurile cu deșeuri provenite din demolări, numai despre protecție nu poate fi vorba. Un specialist hidrotehnist cu care ne-am consultat ne-a spus că întărirea malurilor erodate a cursurilor de apă nu le face oricine, după cum îl duce capul.

Acolo trebuia făcut un studiu hidrografic, măsurători ca să se stabilească la ce nivel a ajuns apa șamd. Din ce se vede în fotografii este evident că la prima ploaie mai puternică, când va crește debitul Ozanei, o să se vadă cât de bine au fost întărite malurile, pentru că tot molozul va ajunge în apă. Malurile se întăresc cu gabioane, ziduri din beton. Se folosesc și deșeuri, dar cu respectarea unor condiții, nu în halul în care se vede în fotografii. Garda de Mediu nu are treabă cu lucrările hidrotehnice, așa că nu-și poate da cu părerea atunci când se vorbește despre consolidări de maluri sau alte lucrări hidro”, ne-a declarat specialistul.

Admirând „opera” de pe malul Ozanei a Primăria Timișești, cu deșeuri și mizerii folosite pe post de întăritor de maluri, care oferă o imagine de coșmar, nu ai cum să nu „apreciezi” grija autorității locale față de mediul înconjurător. Ce-i drept, nimic nu poate fi mai frumos decât să te plimbi pe malul Ozanei printre bucăți de beton, cărămidă spartă și alte gunoaie de tot soiul. 

N.R.

 

1 comment

  1. mirela.@ 12 iunie, 2020 at 14:32 Răspunde

    Domnule Prefect Lazar este timpul ( era mai de mult!!)sa schimabati nu cu un fost militian de targ conducerea acestei institutii!! ci cu un specialist cu studii cat de cat in domeniu care sa puna cunostintele tehnice ( nu politice!!!) in aplicare pentru respectarea LEGII!! acest individ nu numai ca raspuns tuturor comenzilor politice din partea celui care l-a numit, de fapt numire IMPARDONABILA!! si INCOMPATIBILA cu pregatirea sa!.chiar in randul colectivului comisariatului sunt destui care ii dau clasa acestui militian!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.