Orașul turistic Piatra-Neamț, inexistent într-un studiu al Băncii Mondiale

8
1052

 

Un sondaj realizat de Banca Mondială în mai multe municipii din țară arată care sunt orașele de nota 10 din România. Pe primele 3 locuri s-au calsat orașele Brașov (preferat de 20% dintre respondeți), Cluj-Napoca (19%) și Sibiu (11%). Clasamentul este întregit de Bucureşti (11 %), Oradea (9 %), Timişoara cu 8 %, Iaşi (4 %), Constanţa (3 %), Alba Iulia (3 %) și Sighişoara (2%). Criteriile după care a fost realizat sondajul orașelor de nota 10 au fost: curăţenia, aerul curat și liniştea, obiectivele turistice, serviciile de calitate, economia dezvoltată, locurile de muncă bine plătite, arhitectura atrăgătoare, conceptul urbanistic armonios, cultura, evenimentele, vitalitatea, infrastructura rutieră şi pietonală îngrijită, serviciile publice de calitate, educaţionale, sănătatea, oamenii civilizaţi, spiritul civic, amabilitatea etc.

În lucrarea realizată de Banca Mondială nu apare orașul turistic Piatra-Neamț, care nu a reușit să intre în topul orașelor de nota 10. Acest clasament, dar și altele realizate de-a lungul vremii ar trebui să dea de gândit primarului și consilierilor locali și chiar să-i îngrijoreze această situație. Pietrenii știu cât de bine stă orașul Piatra-Neamț la capitolele care au constituit criteriile de selecție a orașului de nota 10 în cadrul studiului realizat de Banca Mondială.

Cât de implicată este municipalitatea în administrarea urbei în așa fel încât să fie o atracție turistică se poate vedea și din fotografii. Este vorba despre o bordură  și câteva pavele care, de câteva săptămâni, au fost dislocate din sensul giratoriu de la Orion și nimeni din administrație nu a văzut stricăciunea.

Prinse sub roțile mașinilor, bucățile de beton ajung pe carosabil de unde, cel mai probabil, sunt puse înapoi în rond de vreun șofer mai grijuliu sau lucrătorii de la salubritate care udă florile din giratoriu. Oare prin Dărmănești nu trece niciun salariat al primăriei sau de la Publiserv, firma Consiliului Local care ar trebui facă reparațiile necesare? Ce pretenții pot pietrenii avea de la municipalitate dacă o problemă ca aceasta, atât de deranjantă pentru participanții la trafic, nu este rezolvată de atâta vreme? La Publiserv, angajații trimiși în șomaj tehnic în perioada pandemiei au revenit la serviciu, așa că ar avea cine să repare zona afectată. Conducerea poate găsește vreun bănuț prin visteria firmei Consiliului Local și pentru asta. Dacă nu, poate donează directorii Publiserv-ului o mică parte din leafa lor care, lunar, înseamnă câteva zeci de mii de lei, fără a pune la socoteală dările către stat și altele. Ar putea pune umărul și cei din CA și AGA. Sau poate vreun constructor își va face o pomană și va trimite doi muncitori ca să lipească bordurile și pavelele din sensul giratoriu de la Orion. Sau, de ce nu, poate vor fi pietreni dornici să contribuie financiar pentru rezolvarea acestei situații. Că tot se poartă donațiile.

Daniel MURARU

 

 

 

8 comments

 1. Ioan 13 iunie, 2020 at 13:23 Răspunde

  “Acest clasament, dar și altele realizate de-a lungul vremii ar trebui să dea de gândit primarului și consilierilor locali.”Cred că glumești! Primarul face mici reparații doar de ochii lumii și dacă poate să scoată și el un (***). Se fac lucrări, în primul rînd ca să dea de lucru constructorilor care îi dau (***) (știe Roxana din primărie) și la Publiserv ca să nu intre în insolvență și pentru că cineva, de la PNL, trebuie si vândă balast, bineînțeles că la suprapreț. Nu-l interesează clasamentul sau că nu vin turiști în P. Neamț. Consilierii, unii nu știu nimic alții, nu au încotro, se fac că nu văd.

 2. Stefan 13 iunie, 2020 at 13:26 Răspunde

  De acord ca Brasovul este , probabil , orasul cel mai apreciat din punct de vedere turistic si al calitatii vietii.Nu inteleg ce cauta in acest top Clujul, care s-a dezvoltat haotic si este chiar mai poluat si mai aglomerat decat Bucurestiul!Oradea este un oras care a crescut foarte sanatos in ultimii ani, in timp ce Iasiul, Timisoara si Constanta sunt mult sub nivelul posibilitatilor!Cel putin asta e pararea mea!Cat despre Piatra Neamt, arata ca un oras complet scapat din mana!Se parcheaza neregulamentar si cu nesimtire peste tot in oras, spatiile verzi sunt un dezastru (cu exceptia catorva zone), e plin de praf, se construieste in continuare in centrul orasului, deja supra-aglomerat.Noul plan urbanistic general e o prostie care permite zone “mixte” -rezidentiale si comerciale-, rechinii imobilari, camatarii , cersetorii si hotii isi fac de cap peste tot in oras.In fiecare zi sunt petreceri cu muzica la maxim in cartierele de tigani, inca circula carute prin oras, iar femeile si copii sunt in pericol la fiecare pas.Piata Centrala e un focar de infectie, la fel ca Parcul Zoologic si Strandul.Colectarea selectiva a deseurilor aproape ca nu exista (abia acum s-a inceput montarea de containere ceva mai bune), iar transportul public este la cheremul unor smecheri (fosti sau actuali militieni) cu complicitati in admnisratia locala.Este o bataie de joc la dresa cetatenilor care platesc impozite locale si apa la unul din cele mai mari niveluri din tara!

 3. Poetul 15 iunie, 2020 at 07:54 Răspunde

  Orașul este foarte frumos, dacă e să privim la cadrul natural. Piatra Neamț arată că o fată foarte frumoasă care nu știe nici cum să se îmbrace, nici să se spele, aproape că nu mai are un dinte sănătos în gură, iar când mama și tata invită pețitori la masă, habar nu are cum se pun tacâmurile, că borșul nu se mănâncă cu furculița și berea nu se bea cu paiul.

  Să te lauzi pe rețelele de socializare cu imagini aeriene, cu răsărituri și apusuri de soare, dealuri împădurite (încă) și un Ceahlău la apus, e că și cum te-ai crede a toate Făcătorul. Sau, parcă ai fi găina lui Creangă, fericită că a descoperit mărgica salvatoare, în timp ce scormonea prin rondurile cu panseluțe și nu te mai poți opri din cotcodăcit.
  Și privind fudul mărgica, nu mai vezi în jur ninica, domnule primar punct ro.

 4. Alina 15 iunie, 2020 at 12:18 Răspunde

  Rondul din imagine este in Darmanesti. Un cartier uitat de vremuri si de catre Primaria P Neamt. Edilii si viitorii edili nimeresc zona Darmanesti, doar in perioada de campanie pentru diverse alegeri. Atat si nimic mai mult. Bine ca oamenii dau fuga la Taxe si Impozite, sa-si plateasca birurile. Sa vedem ce ne mai promit candidatii la alegeri, inafara de mere si bidoane de vin, impartite la un renumit bar din Piata Darmanesti.

  • FG 15 iunie, 2020 at 16:33 Răspunde

   Ar fi momentul sa trimitem poze catre diverse publicatii din acest oras ca sa afle si primarul de Piatra cam ce se intampla in cartierul acesta. Asta cu sensul giratoriu e nimic pe langa altele.
   Domnule Muraru, acceptati provocarea?

   Admin.: Cum sa nu?! Puteti trimite foto la atacul2015@gmail.com.

 5. Celentano 15 iunie, 2020 at 17:49 Răspunde

  Șase ani de stagnare, incompetenta și nesimțire , de când actualul primar, Dragoș “(***)” administrează orașul . Poze cu panseluțe , wc-uri inaugurate cu mare fast și drumuri asfaltate pe dealuri, cam astea sunt realizările acestei tentative de primar. Ii mai lipsesc scrisul de pe Pietricica cu numele orașului și catargul cu drapelul României din centrul orașului, pe care le-a promis, fiind in opinia lui, atât de necesare orașului și cu siguranța va câștiga titlul de cel mai (***) primar din istorie. Ne vorbește de niște proiecte europene pe hârtie de când a veni, dar nu s-a întâmplat nimic. Vedeți la Alba Iulia câte s-au realizat pana acum din fonduri europene. Păcat de partidul pe care îl reprezintă și pe care mulți îl vedeam, pana nu demult, ca o alternativa mai buna la ciuma roșie . De când a plecat pinalti nu s a mai întâmplat nimic notabil in acest oraș , așa mafiot cum a fost, a schimbat orașul la fata.

 6. Varga Szandor Andrasz 15 iunie, 2020 at 19:00 Răspunde

  Acolo nu avea ce sa caute un giratoriu atat de mic pentru o centură .
  Camioanele nu pot lua virajul, pentru ca nu au spatiu .
  La 17 m lungime cat are lungimea ansamblul cap tractor cu semiremorca e dificil .
  Traficul greu trebuie scos din oraș si drumul spre Târgu Neamț pentru ele defluit prin Girov -Căciulești -Dobreni .

 7. Stefan 16 iunie, 2020 at 08:40 Răspunde

  Celentano, starea de astazi a orasului i se datoreaza in proportie de 90% lui Pinalti!El nu a schimbat la fata orasul, ci doar a luat ochii cu cateva nimicuri: spatii verzi care sunt acum in paragina, pavele care au zburat de mult, pasajul din fata primariei (inutil si prost facut) , telegondola falimentara ,etc.Tot Pinalti a ingropat banii-zeci de milioane de euro- in “proiecte” falimentare precum telegonadola (nefinalizat), centralele termice de bloc (astazi la fier vechi), “mall-ul ” de la piata, si exemplele pot continua.In plus, a acceptat aglomerarea centrului prin construirea unor monstrozitati arhitectonice de catre camatari si acolitii politici: cladirile lipite de blocurile de pe bd. Decebal, spatii comerciale aiurea pe spatii verzi si intre blocuri, imobilul de langa Agentia de Mediu, etc.Chiar si institutiile publice au construit aiurea , in locuri care ar fi putut fi utilizate altfel.Chitic nu e decat un vrednic continuator al proiectelor lui Pinalti, care nu intelege nimic din cum ar trebui sa se dezvolte un oras modern.Insa, nu va faceti probleme, va fi reales , fiindca poporul e multumit!Daca isi pot parca rablele unde vor , au mici de la Kaufland si bere la PET, e foarte bine!Bugetarii o duc minunat- munca putina , bani multi, asa ca dl. Chitic va continua inca un mandat!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.