O nouă amânare în procesul în care este judecat pentru corupție inculpatul Chitic, primarul orașului Piatra-Neamț

3
781

 

Magistra’ii Curții Supreme care judecă dosarul primarului Piatra Neamț, condamnat în primă instanță la Curtea de Apel Bacău, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, au decis la termenul de ieri, 10 iunie, amânarea procesului pentru data de 24 iunie. Înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție din noiembrie 2019, procesul a ajuns la al șaptelea termen de judecată. Pe fond, la Curtea de Apel Bacău, în același doasar au fost condamnați cu suspendare și inculpații Vasile Vișan – 3 ani, fostul secretar al Primărie Piatra-Neamț; Marin Bordei – 2 ani și 8 luni, fost șef serviciu în primărie; Vasile Zăpor – 3 ani, evaluator; Alexandru Casapu – 2 ani și 8 luni, notar; Mihai Apopii – 3 ani, om de afaceri.

Decizia Curții de Apel Bacău a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție de toți inculpații.

Informațiile atacul.ro arată că inculpații au solicitat rejudecarea dosarului de la zero la Curtea de Apel Bacău. Motivul invocat: completul Curții de Apel care i-a condamnat nu era specializat pe judecarea faptelor de corupție. Același motiv l-au invocat și polițiștii șpăgari, iar dosarul lor a fost retrimis la Curtea de Apel Bacău pentru a fi rejudecat de la zero. La termenul de ieri, spun sursele noastre, s-ar fi cerut noi documente și studierea altora, astfel că magistrații au fost nevoiți să amâne judecarea cauzei pentru data de 24 iunie. Instanța va dispune dacă va retrimite dosarul la Curtea de Apel Bacău pentru rejudecare sau va respinge cererea inculpaților. Ultima variantă ar însemna că într-un termen scurt magistrații vor pronunța și o soluție. Aceasta va putea fi de achitare, de menținere a deciziei instanței băcăuane sau, în cel mai rău caz, de condamnare cu executare a celor care au fost judecați în dosarul transferului ilegal de terenuri.

Pedepsele aplicate la Curtea de Apel Bacău:

Dragoș Chitic– 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan-3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pen.

Bordei Marin-2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile-3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru-2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai-3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Comunicatul DNA din 1 februarie 2018:

„În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. 
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor“

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpații din dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”, pedepse cu închisoarea, sechestru pe bunuri și muncă în folosul comunității

Declarație șoc în instanță în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”: „A fost o escrocherie!”

Gheorghe Dumitreasa, în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”: „N-am votat, pentru că mi s-a părut că e în neregulă!”

3 comments

  1. FLORIN 12 iunie, 2020 at 06:12 Răspunde

    Justitia corupta si incompetenta platita cu pensii speciale si salarii aberant de mari inca mai dezbate complexul caz de disparitie a terenurilor din proprietatea orasului in folosul unor smecheri de 2 bani sustinuti de securistii prosti si analfabeti din statul mafiot esuat Romania la randul lor platiti cu pensii de ”serviciu”pentru meritele deosebite in delapidarea si distrugerea acestei tari in ultimii 30 de ani,inca dezbate.

    Avand in vedere ”complexitatea” acestui caz care implica securisti,spagi si trafic de influenta suntem convinsi de ”corectitudinea” sentintei avand in vedere istoricul de slugarnicie si obedienta a justitiei din aceasta tara care este pres in fata statului mafiot si care s-a remarcat numai prin coruptie endemica si sentinte de 2 bani date tuturor hotilor care au devalizat aceasta tara.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.