Măști, combinezoane de protecție și gel dezinfectant, periculoase

0
455

Autoritățile atenționează consumatorii că pe piață au fost introduse mai multe tipuri de măști, combinezoane de protecție și gel dezinfectant care, odată folosite, le pot pune sănătatea în pericol. Este vorba despre gelul dezinfectant pentru mâini marca „Symex”, produs în Turcia, care, potrivit autorităților, conține o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: ≤ 42 %). În consecință, s-ar putea să nu omoare bacterii sau virusuri, crescând astfel riscul de infecție. În plus, prezența etanolului nu este însoțită de pictogramele de pericol și avertismentele corespunzătoare. Prin urmare, utilizatorii nu au informații privind inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar putea duce la un incendiu. Autoritățile spun că acest produs nu respectă Reglementările privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea.

Pe lista produselor periculoase se află și combinezonul de protecție indicat împotriva contaminării, marca „Beast”, fabricat în China, în cazul căruia s-a constatat că materialul din care fabricat este permeabil. În consecință, fluidele contagioase ar putea penetra materialul care permite microorganismelor să traverseze salopeta, crescând riscul de infecție. Produsul, atrag atenția autoritățile, nu este conform cu Regulamentul privind echipamentul individual de protecție și cu standardul european relevant EN 14126.

Lista continuă cu mai multe loturi de măști de protecție periculoase, fabricate în China sau de proveniență necunoscută. Spre exemplu, la produsele cu numărul modelului KN95, de origine necunoscută, autoritățile au constatat că retenția de particule/filtru a materialului este insuficientă (valoare măsurată ≤ 78 %). Astfel, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme ar putea trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu este combinat cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentul individual de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Probleme similare au și măștile – filtru de particule KN95, marca „E GOOD”, numărul modelului: EGM-KN95L, de proveniență necunoscută, dar și cele marca „Yicheng Yi Liao Tip”, din China, a căror retenție de particule este insuficientă (valoare măsurată ≤ 90 %) și nici nu se adaptează în mod corespunzător la față.

Lista integrală a produselor periculoase aici:

N.R.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.