Deszăpezirea drumurilor județene, afacere pentru cei cu relații în lumea politică. Cum s-a împărțit „cașcavalul”

2
632

Iarna trecută a fost una dintre cele mai blânde din ultimele decenii. Chiar și în aceste condiții, administratorii drumurilor naționale și județene au cheltuit sume importante pentru activitatea de deszăpezire. Ce au deszăpezit numai ei știu, din moment ce a nins doar de câteva ori și atunci foarte puțin.

Pentru cei 428 de kilometri de drumuri naționale care străbat județul Neamț, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a cheltuit 5.435.742 lei și 9.072 tone de materiale chimice și antiderapante, în valoare de 972.975 lei.

Deszăpezirea drumurilor județene, ce sunt administrate de către Consiliul Județean Neamț, a însemnat o altă cheltuială, fondurile, de această dată, fiind asigurate de bugetul județului.

Utilaj de deszăpezire pe drumul județean Girov-Hanu Ancuței (12 februarie 2020)

În acest sens, compania Drupo SRL,  firma Consiliului Județean Neamț, lider al asocierii de firme care s-a ocupat de deszăpezirea drumurilor județene, a comunicat că, în iarna 2019 – 2020, efortul financiar al județului a fost de 3.107.707 lei (TVA inclus), plus 4.321 tone de material antiderapant. Banii s-au împărțit între firmele Drupo SRL (1.130.411 de lei), Aqua Parc SRL (861.094 de lei) – firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, Mavgo Holding  SRL (578.552 de lei) – firmă controlată de Ginel, Darcons SRL (182.309 lei) – firma lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și tatăl deputatului PSD Alexandru Rotaru, și Trust CCDP (356.241 lei) – controlată de Daniel Niță, cel care a cumpărat televiziunea Tele M de la cumnatul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Fiecare firmă a avut grijă de un anumit tronson de drum, după cum se poate vedea în documentul ce poate fi accesat aici.

8.075 de lei a costat, în medie, deszăpezirea unui kilometru de drum

Contractul „Lucrări de întreținere curentă și periodică multianuală iarnă-vară 2019 – 2022 a drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Neamț”, cu o valabilitate de 36 de luni, a fost câștigat de asocierea de firme menționate mai sus, modalitatea de atribuire fiind acord-cadru. Contractul de lucrări de întreținere a drumurilor județene (întreținere, reparații, asfaltări, deszăpeziri etc), în valoare de zeci de milioane de lei, a fost atribuit singurului ofertant, respectiv asocierea celor cinci firme, dintre care două sunt controlate de Ginel, cumătrul lui Arsene.

În total, pentru cei 428 kilometri de drumuri naționale din județul Neamț, rețea administrată de Drumurile Naționale, și cei 714 kilometri de drumuri județene, din administrarea Consiliului Județean Neamț, s-au cheltuit 8.543.449 lei, plus 13,3 tone de material antiderapant, în valoare de aproximativ 1,3 milioane lei. Efortul financiar al statului pentru deszăpezirea celor 1.142 de kilometri de drumuri naționale și județene din Neamț a fost de aproximativ 10 milioane de lei, adică, în medie, 8.756 lei/kilometru. Foarte mult, dacă luăm în considerare că fulgii de nea au fost o adevărată raritate în ultima iarnă.

Daniel MURARU

 

2 comments

  1. David 15 mai, 2020 at 20:17 Răspunde

    Ce jaf la drumul mare!!! Nici macar nu am avut iarna si noi am cheltuit peste 3 milioane de lei pentru deszapezire. Oare cat va mai rabda Dumnezeu?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.