Cât au costat, de fapt, ventilatoarele medicale donate Spitalului Județean de firmele Aqua Parc și Danlin XXL?

9
2430

 

În urmă cu câteva zile, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, lăuda, într-o intervenție publică, societățile comerciale Aqua Parc și Danlin XXL pentru donațiile făcute către Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este vorba despre trei ventilatore mecanice, de real ajutor bolnavilor de Covid-19, aflați în stare critică, care trebuie să fie intubați. Aparatura ar fi costat, spune Arsene, aproximativ 200.000 de lei, adică 41.426.74 de euro, la cursul de azi al BNR. Declarația șefului CJ este însoțită de mai multe fotografii în care apar și reprezentanții firmelor care au donat aparatura. Din partea Aqua Parc SRL, firmă controlată de Vlasie Gheorghe, cumătrul lui Arsene, a semnat Vaceaslav Burlac, un cetățean moldovean, fost președinte al raionului Criuleni, membru de seamă în partidul condus de controversatul oligarh Plahotniuc.

„SC Aqua Parc SRL, compania în care activez, a decis să procure și să doneze 2 echipamente de ventilare pulmonară artificială. Având o experiență de comunicare cu partenerii din China, am fost cel ce m-am ocupat de acest proiect. Pe final am fost și delegat, de conducerea companiei, să semnez cu Președintele Consiliului Județean Neamț dl Ionel Arsene și Directorul SJU Neamț dna Marcoci toate actele de predare-primire a echipamentelor”, a scris Burlac (foto cu Arsene) pe pagina sa de socializare în ziua în care a predat, din partea Aqua Parc SRL, cele două ventilatoare. 

Într-adevăr, în câteva dintre fotografiile postate de Ionel Arsene apare și medicul Daniela Marcoci, managerul SJU Neamț care analizeză niște documente. Nici Daniela Marcoci, dar nici un alt cadru medical al spitalului nu a făcut vreo precizare cu privire la proveniența și performanțele aparatelor donate de Aqua Parc și Danlin XXL. Doar Vaceaslav Burlac a menționat că aparatura a fost adusă din China. Ce-i drept, calul de dar nu-l cauți la dinți și nici nu poți să impui unor firme care sponsorizează spitalul să cumpere un anumit tip de aparat. Deși, dacă analizăm cifrele de afaceri ale Aqua Parc SRL și Danlin XXL (vezi aici) și numărul de contracte finanțate din banii nemțenilor, credem că cei din urmă ar fi meritat tot ce este mai bun.

Ventilatorul PA-500, la vânzare și cu 1.200 de dolari

Arsene a declarat public că cele trei ventilatoare donate spitalului de Aqua Parc și Danlin XXL, prin intermediul Consiliului Județean Neamț, sunt în valoare de aproximativ 200.000 de lei, ceea ce înseamnă că un aparat ar costa 66.000 de lei sau 13.670 euro.

În urmă cu două luni, statul român a achiziționat 200 de ventilatoare Hamilton (Elveția), unul dintre cele mai bune din lume, cu prețul de 42.000 de lei, plus TVA, adică 10.304 euro (TVA inclus). Un ventilator Zoll, produs în SUA, unul dintre cele mai bune din gama sa, este vândut cu 11.000 de euro, în acest preț intrând și transportul. Așadar, ventilatoarele donate de cele două firme nemțene ar trebui să fie mult mai bune din punct de vedere al calității ca să-și justifice valoarea prezentată de Arsene.

Cele trei aparate donate de Aqua Parc SRL și Danlin XXL sunt produse în China, de compania Perlong Medical Equipment Co., Ltd

Pe cutiile descărcate la Spitalul Județean Neamț se vede, pe o etichetă, că ventilatorul este modelul PA-500:

 

Am mers la pagina de internet a producătorului de unde am aflat că acest model de ventilator se vinde cu prețul de 1.200 de dolari, adică 5.300 de lei:

Nu există niciun dubiu că aparatele donate de cele două firme nemțene au fost produse de această companie chinezească.

Cele trei ventilatoare donate de Aqua Parc SRL și Danlin XXL:

Să presupunem că transportul din China până la Piatra-Neamț a mai costat 1.000 de euro, ceea ce ar fi dus costul per total/aparat la aproximativ 10.000 de lei, cu 56.000 de lei mai puțin decât a spus Arsene că valorează. Același ventilator medical l-am găsit la vânzare și pe alte site-uri, cu prețuri cuprinse între 1.200 de dolari și 3.000 de dolari. De exemplu, pe alibaba.com un astfel de aparat este scos la vânzare cu 3.000 de dolari.

Nu este exclus ca firmele nemțene să fi luat țeapă și să fi cumpărat cele trei aparate de la intermediari care le-au umflat serios prețul.

Chiar dacă lucrurile au stat așa, nemțenii trebuie să știe că ventilatoarele mecanice donate spitalului valorează, dacă e să luăm prețul producătorului, 3.600 de dolari, toate trei. Adică sub 20.000 de lei. Până la 200.000 de lei, cât a spus Arsene că valorează această donație, distanța este ca de la cer la pământ.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. David 9 mai, 2020 at 13:26 Răspunde

    Ce tare!!!! (***) si-a tepuit pana si partenerul de afaceri. Asa ceva….. Si mai apare ceva interesant. Tanti (***), geniul sanatatii nemtene, cred ca (***), nu mai vorbim despre corpul medical, a fost aleasa salvatoarea judetului in pandemie. Doar cateva constatari, nu opinii. La Suceava, pe baza circuitelor create de ea s-a infectat conducerea militara a spitalului. La Neamt, fiind inca de la inceput geniul de la DSP agreat de PNL a adus si mentinut judetul Neamt pe primele 5 locuri din tara la numarul infectarilor. Spitalul judetean este mentinut cu „profesionalism” intr-o stare dezastruoasa, inclusiv acum personalul medical primind cate o singura masca si un costum pe baza de semnatura, in ciuda minciunilor declarate presei. I-a executat pe liberali in sedinta extraordinara a CJ-ului cand a spus ca are nevoie doar de 5 lei in plus pentru masa bolnavilor, ingropand propunerea liberalilor de a dubla suma. Acum le da m…e liberalilor si pe data de 15 mai pleaca din functia de conducere dupa ce a refuzat cu indarjire sa scoata la suprafata documentele despre achizitiile penale si dezastrul financiar al spitalului judetean. A dat o declaratie ca ea nu vrea sa joace ping pong intre declaratiile politice. Dar cine te cocotat acolo incompetenta ce esti, nu politicul? Liberalii te-au cocotat asa cum ai dat din coate si din altceva mereu ca sa ajungi in functii de unde ai plecat de fiecare data cu coada intre picioare. Esti rusinea medicinii nemtene. Iar acum, ce sa vezi, „doamna” manager alaturi de Arsene semnand primirea de donatii. Mai liberalilor, cand naiba va treziti si nu mai puneti atatia incompetenti in functii de decizie? Era sa uit de (***), ala de nu da buna ziua nici lui ma-sa, atat de educat (***) priceput in toate si nimic.

  2. Ginel+Arsenel=?? 9 mai, 2020 at 20:26 Răspunde

    Multa munca pentru ce? Le dati mura in gura si?????? Nimic! Cine sa faca investigatii???? Mama Omida? Lumea e in izolare. Credeti ca suntem chiar toti prosti, orbi? Asta e fratia banului, a milioanelor! Priviti si va cruciti. Aveti impresia ca-i doare in cot de bolnavi? Nici macar! Au venit cu trei chinezarii si asteapta aplauze! Si 200000 de lei daca costau tot era putin. La banii pe care-i invirt chiar ma mir cum de au avansat asa donatii. Aplaudati, ba, ca de asta va tin in posturi calde pe mii de lei, pe banii nostri. Iar penelistii ar trebui sa ia material si sa bage la cap. Daca este!

  3. Curiosul 9 mai, 2020 at 20:36 Răspunde

    Voi ce ati facut? Ce ati donat? Cu ce a-ti contribuit pentru cei bolnavi?

    Admin.: N-ati inteles articolul, mai cititi-l o data!

  4. Liviu 10 mai, 2020 at 09:31 Răspunde

    „Curios”, unii nu „a-ti” contribuit pentru ca nu „a-ti” furat bani publici. Ceilalti „a-ti” platit contributiile la stat pentru sanatate. Si da, merita sa fii lingau cand atat poti. Unii fura milioane de euro, doneaza cateva mii de lei si anunta ca au donat zeci de mii de euro.

  5. Ioan 10 mai, 2020 at 09:52 Răspunde

    În final, toată lumea a câștigat! Nemțenii au primit o donație, nu contează valoarea. Donatorii au câștigat cel mai mult, pe lângă imaginea favorabilă, prin reducerea bazei de impozitare cu o cheltuială fictivă de 200.000 mii lei, plătesc impozit pe profit cu circa 32.000 lei mai putin scutesc și impozitul pe dividende cu circa 8.000 lei. ANAF nu are nimic de spus?

  6. Daniela 10 mai, 2020 at 12:10 Răspunde

    Sumele inscrise in diverse contracte de sponsorizari, sint deductibile din veniturile societatilor care le initiaza. Pentru aceste „daruri” nu se plateste nimic la ANAF sau la bugete. Fie ca sint inregistrate la cheltuieli exceptionale, fie sint decontate din profiturile brute. Jaf cu repetitie, aceeasi actori aparati de IPJ Neamt, de Parchet si alte institutii de forta. Aceste institutii sint rasplatite de acesti actori.

  7. Veaceslav Burlac 13 mai, 2020 at 16:12 Răspunde

    Pentru autorul articolului

    Rog să prezentați o ofertă, sau un invoice, sau un e-mail pentru ventilatoare pulmonare artificiale la preț de 1500$ indiferent de producător și țară de origine. Suntem dispuși să procurăm la prețul indicat în articol 10 unități ca să dotăm spitalele din Neamț. Altfel, în calitate de persoană implicată la direct în achiziția și transmiterea echipamentelor medicale, o calific drept calomnie și denigrare.

    Și încă ceva… Sper că puteți să ne prezentați și ceva ce ați făcut dvs pentru acest oraș, acest județ sau această țară, în afară de a scri neadevăruri și atacuri la cei ce fac ceva. Nu greșesc doar cei ce nu fac nimic.

    P.S. Convins că unirea celor două state românești este inevitabilă, măcar din simplu motiv că jurnalismul pe ambele maluri ale Prutului este o marfă de vânzare…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.