Spitalul Județean Neamț, mărturisire din infern: „Suntem în culmea fericirii când se însănătoșesc pacienții!”!”

3
10719

„Abia putem respira, nu putem să bem apă! E groaznic!”. Așa își începe mărturisirea un cadru medical din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, aflat în lupta cu Covid-19.

„O pijama de unică folosință, peste care vine combinezonul, ochelari de protecție, vizieră, două bonete, trei rânduri de mănuși, două măști, dintre care una cu factor de protecție, cizme de cauciuc, totul sintetic. Acesta este echipamentul de protecție anti Covid-19 pe care trebuie să-l purtăm pe tura de zi 6 ore, iar pe cea de noapte 12 ore. Curg apele de pe mine, sunt ca într-o saună. E foarte greu să lucrezi în aceste condiții. Nu putem să bem apă pentru a evita pericolul de a ne infecta și pentru a evita mersul la toaletă. Este groaznic să lucrezi 12 ore așa!”.

Cei care luptă pentru viața bolnavilor de Covid-19, internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, spun că este dificil să lucreze în combinezoanele pe care trebuie să le poarte obligatoriu, însă sunt recunoscători pentru că au echipamente de protecție. Chiar și în aceste condiții, fiecare zi de muncă începe cu teama de infectare cu noul coronavirus.

„Ne temem pentru noi, pentru familiile noastre. Cum să nu ne fie frică? Unii dintre noi s-au izolat de familii pentru că nu știu dacă sunt sau nu infectați și nu vor să îi pună în pericol pe cei dragi. Ar fi bine să fim testați, dar … ”.

„Durerea cea mai mare este atunci când nu mai putem face nimic”

Greu le este să îi vadă pe pacienți cum se luptă pentru viețile lor, neputincioși în fața bolii, speriați, chinuiți de incertitudinea că poate nu vor rezista.

„Suntem pregătiți, însă este foarte greu să vedem pacienți în situații destul de critice. Au dificultăți de respirație, febră, stare generală influențată. Faptul că sunt în spital le alterează și starea psihică. Se administrează tratament medicamentos, regim igieno-dietetic, se efectuează nebulizarea spațiilor la fiecare schimb de tură, se respectă circuitele bine stabilite. Când se însănătoșesc, suntem în culmea fericirii. Pentru noi este sărbătoare. Durerea cea mai mare este atunci când nu mai putem face nimic”.

În acest context, cadrele medicale atrag atenția populației să respecte măsurile impuse în situație de urgență, pentru ca finalul acestei pandemii să fie cât mai aproape.  

„Cetățenii trebuie să respecte măsurile de prevenție, de igienă, distanțarea socială, purtarea măștilor și a mănușilor, pentru a evita să ne pună atât pe noi, cadrele medicale, cât și pe ei, în situații critice, dar și pentru ca starea de urgență, pandemia să se apropie de final”.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. V.Vasile 25 aprilie, 2020 at 09:32 Răspunde

    In vremuri normale, am beneficiat de ingrijirile echipei dlui dr. Goga, profesionist cu o echipa jos palaria ! Azi cu aceasta nenorocita pandemie, nu vreau sa-mi imaginez prin ce trec acesti minunati oameni . Pot doar sa ma rog celui de sus, sa-i protejeze, ca sa putem beneficia si noi de ingrijirea lor.

  2. Stefan 25 aprilie, 2020 at 11:01 Răspunde

    Nu lucreaza asa 12 ore, ci doar 6 ore!Nu stiu cat de fericiti sunt medicii, dar stiu cat sunt de fericiti pacientii care reusesc sa scape cu bine din spital!Din pacate, multe imbolnaviri se datoreaza exclusiv modului necorespunzator de actiune al halatelor albe!

  3. Ion 25 aprilie, 2020 at 11:23 Răspunde

    E greu si pentru ei, e greu si pentru noi cind o lalaim pe afara fara rost si ne dam mari ca de noi nu se prinde. Si cind ajungem inspaimintati la spital ne rugam sa ne faca bine.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.