Acuzații grave: „Ionel Arsene minte și dezinformează populația cu privire la soluția de dezinfectare a străzilor”

6
2610

COMUNICAT DE PRESĂ – PREFECTURA NEAMȚ

Președintele  Consiliului Județean Neamț  își bate joc de sănătatea nemțenilor, folosind vidanje pentru dezinfectarea străzilor și materiale care nu au niciun efect.

În baza ordinului OP 161/200 s-a  constituit comisia mixtă de verificare a modului de desfășurare și a eficienței activității de dezinfecție a drumurilor județene, în contextul epidemiei provocate de virusul COVID-19, în următoarea componenţă :

–     Reprezentant al Instituției Prefectului județului Neamț – coordonator comisie

–     Reprezentant al Comisariatului județean al Gărzii Naționale de mediu

–     Reprezentant al Agenției  pentru Protecția Mediului

–     Reprezentant al Direcției  de Sănătate Publica Neamț

–     Reprezentant al Inspectoratul de Politie al Județului Neamţ – Serviciul de Investigare al

Criminalității Economice şi Serviciul Politie Rutiere

Astfel, conform competențelor legale  ale fiecărei instituții reprezentată, în data de 08.04.2020 au fost desfășurate controale la sediile societăților comerciale/punctele de lucru ale S.C. Drupo Neamț S.A., cu sediul în Piatra Neamț, str. Arcului, nr. 6, și S.C. Eco Expert Salub S.R.L.,  privind activitatea de  dezinfecție, întreținere și curățare a platformei drumului pentru toate tronsoanele de drum județean aflate în intravilanul localităților din județul Neamț.

În acest sens, membrii comisiei au desfășurat activități de verificare :

 1. a autorizării activității de dezinfecție;
 2. a substanțelor folosite;
 3. a documentelor privind relațiile comerciale dintre cele două societăți comerciale

precum și contractul în baza căruia a fost inițiată activitatea de dezinfecție a drumurilor județene din Neamț.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General Comisariatul Judeţean Neamț, la data efectuării  controlului societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L, a constatat că firma desfăşura activitatea de dezinfecţie a drumurilor  judeţene, cod CAEN 8129 – Activităţi de curăţenie n.c.a, fără a deţine autorizaţie de mediu pentru acest cod.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei și i s-a suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare.

Agenția Pentru Protecția Mediului Neamţ a constatat că S.C. Eco Expert Salub S.R.L, din punctul de vedere al protecţiei  mediului, nu este autorizată să desfăşoare activitatea de dezinfecţie cu biocide.

Direcția de Sănătate Publică Neamț – Serviciul Control în Sănătate Publică a constat, la data efectuării  controlului, că societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu deţine autorizaţie de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – conform  Ordinul Ministrului Sănătăţii  nr. 1030/2009. La data controlului, reprezentantul societăţii S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu a prezentat evidenţa stării de sănătate a personalului lucrător implicat în activitatea supusă controlului.

Pentru toate aceste constatări, S.C. Eco Expert Salub S.R.L a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 20.000 lei, conform H.G.R. nr. 857/2011, cap II, art.3, iar ca sancţiune complementară s-a dispus suspendarea activității de dezinfecție, deratizare şi dezinsecție până la intrarea în legalitate.

Cu  ocazia  studierii  documentației  produsului  biocid „P3-TOPAX66”, utilizat pentru dezinfecția stradală s-a constat că acesta este încadrat conform Reg. UE nr.528/2012, anexa V, la Grupa principala 1, Tip produs 4 – produse alimentare şi hrană pentru animale: produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețe sau conducte folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabilă destinată oamenilor şi animalelor). Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care intră în contact cu produsele alimentare.

Această  societate a fost contractată în baza Ordinului de începere a lucrărilor nr. 7399/30.03.2020, emis de  Consiliul Județean Neamț, S.C. Drupo Neamț S.A., care a inițiat procedurile de identificare și contractare a unui prestator, fiind selectată societatea comercială Eco Expert Salub S.R.L.. A fost încheiat Contractul de lucrări igienizare și dezinfecție din data de 01.04.2020, având ca obiect “lucrări de dezinfecție pentru toate tronsoanele de drum județean aflate în intravilanul localităților”, prețul contractului fiind stabilit la 0,18 lei/mp, fără T.V.A.

“Sunt indignat să văd că Ionel Arsene se laudă cu o inițiativă de dezinfectare a străzilor în Neamț, cu o substanță dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale, așa cum se arată în raportul de control dispus la această societate. Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemțenilor, ci pentru sănătatea societăților comerciale cu care se încheie contracte din bani publici. Activitatea firmei a fost suspendată și sancționată până la intrarea în legalitate. Vreau să îi transmit domnului președinte Ionel Arsene că sănătatea nemțenilor chiar reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment și nu am de gând să las la întâmplare astfel de acțiuni ce pot dăuna cetățenilor. Toate acțiunile ce vin în sprijinul cetățenilor, în această perioadă dificilă, trebuie să fie corecte din punct de vedere legal pentru respectarea bunăstării sanitare a populației. Este inacceptabil ca un om care reprezintă Consiliul Județean Neamț, în persoana lui Ionel Arsene, să își bată joc, din păcate chiar pe banii noștri, de sănătatea publică. Nu se poate, domnule Arsene, să închei un contract cu o firmă care nici măcar nu este autorizată ca activitate să facă astfel de lucrări de dezinfecție! Mai grav este că vă folosiți pentru această acțiune de vidanje și păcălești oamenii că dezinfectezi străzile cu o substanță care n-are nicio legătură cu substanțele de dezinfectare.

Ați mințit, domnule Arsene, opinia publică că dezinfectați străzile, iar, în fond, dumneavoastră nu ați
pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apă cu care, practic, ați spălat străzile. Să vă fie rușine, domnule Arsene, pentru bătăia de joc pe care o faceți față de nemțeni, pe cu banii acestora. Chiar nu putem să ne batem joc așa la nesfârșit!”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Citește și:

Dezinfecția drumurilor județene, anchetată de autorități

 

 

 

 

 

 

6 comments

 1. Eu 14 aprilie, 2020 at 14:17 Răspunde

  Te doare mintea cate poate face. Aparatul de testare pentru coronavirus nu funcționează, da cu apa chiara pe drumuri și sa nu mai zic că de cariera de nisip de la Bârgăuani ar fi strain.

 2. mihnea1 14 aprilie, 2020 at 20:09 Răspunde

  Cred ca reglementarea anchetelor si judecatii pentru astfel de fapte lipseste din aceste decrete. E absolut necesar un articol care sa spuna ca in 2 zile organul de cercetare aduna probele si in 3 zile instanta competenta judeca si hotaraste definitiv pedeapsa pentru cei care jefuiesc banul public la acoperirea starii de urgenta. Am fost european si nu am spus ca trebuie impuscat. Dar e absolut necesara o astfel de prevedere. In tara e un jaf generalizat. Masti facute prin soproane insalubre, biocide cumparate de la intermediari dubiosi samd. Daca s-ar da 23 exemple i-ar linsti. Arsene, Chitic, la puscarie. Nu vreau sa ma gandesc ce e pe SICAP.

 3. Ciorapel 15 aprilie, 2020 at 10:56 Răspunde

  Prefectul cu Domnul Arsrnie sunt asociați in cheltuite bănuți public in judetul Neamt,balconul asta e de fatada.Sa nu uitati Nemteni ca Cozmanciuc șeful lui Lazar cu Ciorapel sunt Cumetre. Botezandui lui Adm. AQUQA PARC ….Turnul Berarilor

 4. V.Vasile 16 aprilie, 2020 at 08:03 Răspunde

  Nici Lazar nu e cheie de biserica tot oportunist, inganfat (si alte talente) este, ca si Arsene.
  In situatia data, stare de necesitate, militarizari, nu se impune anchetarea de urgeta a celor semnalate ? Arsene s-a obisnuit cu anchetele cum s-a obisnuit cu sosetele, are dosare penale lalaite de ani intregi, deci macar o suspendare ceva , cum se zice ,,fa-te ca lucrezi,, ….

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.