ACTUALIZARE. Trei angajați de la DSP Neamț, confirmați cu Covid-19. Două doctorițe de la Spitalul Județean, suspecte

2
5214

Update: Trei angajați ai DSP-ului sunt infectați: o doctoriță, un asistent și femeia de serviciu. 

 

Situația din județul Neamț privind criza generată de noul coronavirus Sars-Cov-2 se înrăutățește. Cele 150 de cazuri Covid-19 din județul Neamț, raportate acum câteva ore, clasează județul Neamț pe locul III la nivel național, după București și Suceava. Mai grav este că una dintre persoanele recent depistate pozitiv lucrează în cadrul Direcției de Sănătate Neamț (DSP), instituția care are un rol deosebit de important în gestionarea acestei crize. Este vorba de femeia de serviciu a instituției care a fost depistată pozitiv la testul Covid-19. Toț cei care au intrat în contact cu ea vor intra în autoizolare. Un „cutremur” în curtea DSP-ului ar afecta grav gestionarea crizei, instituția fiind cea care coordonează mare parte dintre activitățile ce au legătură cu pandemia de Covid-19.

Pe de altă parte, lucrurile se complică și la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, acolo unde două doctorițe de la Secția ORL sunt suspecte de infectare cu noul coronavirus. Cele două cadree medicale au sunat ieri seară la ambulanță acuzând stări de rău și au fost transportate la spital. Simptomele prezentate indică faptul că, cel mai probabil, au fost infectate cu noul coronavirus.

Până în prezent, mai multe cadre medicale de la SJU Neamț au fost depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

Este foarte posibil ca aceste ultime două cazuri, cu doctorițele de la ORL, să-l fi făcut pe prefectul George Lazăr să-i ceară pe un ton imperativ președintelui Consiliului Județean Neamț să rezolve situația de la Spitalul Județean Neamț:

„Nu poți să îți bați joc, dl. Arsene, după bunul plac de Spitalul Județean Neamț, de cadrele medicale de aici și de zecile de mii de cetățeni care au nevoie de servicii medicale de calitate punând un incompetent și un politruc în funcția de Manager al Spitalului Județean Neamț. În această perioadă de criză majoră, avem nevoie de un manager la Spitalul Județean care să cunoască bine sistemul de sănătate, procedurile, protocoalele și nevoile reale”, a declarat prefectul.

Reacția lui Arsene a venit după numai câteva ore când l-a schimbat pe Toader Mocanu, din funcția de director al SJU Neamț, cu medicul Florin Apostoae, managerul spitalului din Târgu Neamț. Oficial, Mocanu și-a dat demisia, însă dacă nu ar fi fost de acord, ar fi fost demis.

Florin Apostoae este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar ce se află pe rolul Tribunalului Neamț.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
APOSTOAE CAMELIA și APOSTOAE FLORIN – IONUȚ pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
APOSTOAE LAVINIU – CONSTANTIN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
BÎZU ILIE, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile – „Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț”, inculpații Apostoae Camelia și Apostoae Florin Ionuț, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu – Constantin, au folosit în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 537.300,42 lei.
O parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de inculpatul Bîzu Ilie care, deși câștigase licitația de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză urmând ca pe parcursul procesului penal să precizeze în concret suma solicitată.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Apostoae Camelia, Apostoae Florin-Ionuț și Apostoae Laviniu-Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Daniel MURARU

2 comments

  1. Stan 3 aprilie, 2020 at 16:00 Răspunde

    Eu nu pot sa inteleg cum acest individ, Soseta mai sta in fruntea judetului. Trebuie sesizat Ciolacu, poate il schimba, daca nu DNA, DIICOT, Parchet. Asta ne omoara fratilor

  2. Iluminatul 3 aprilie, 2020 at 22:15 Răspunde

    Cele două doctorițe de la compartimentul ORL sunt cazuri pozitive confirmate cu coronavirus, nu bănuite. Una de ieri-alatăieri, cealaltă de azi. Sunt și cadre medii confirmate, despre care nu se vorbește. Vin și alții din urmă. Specificul medical ORL conturează un dezastru mușamalizat de Mocanu și Arsene. Este de neacceptat ca procurorii (politici) civili să nu îi ia la întrebări. Dată fiind starea de urgență, speranța e la procurorii militari.
    Prefectul Lazăr nu a fost informat oficial la timp, îmi spune un prieten. A fost izolat de banda condusă de Arsene. Abia dimineață devreme, în urma unei discuții telefonice private, confirmate, a aflat amănuntele cumplite din spital.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.