Vasile Ouatu a murit, însă autoritățile nu au scăpat de răspundere. Au de dat multe explicații

8
11712

Vasile Ouatu, patronul Centrului Comercial „Unic ” din Piatra Neamț, a murit aseară, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, răpus de Covid-19,  virusul care face prăpăd pe plan mondial. Având și alte afecțiuni (diabet și hipertensiune arterială), omul de afaceri, în vârstă de 70 de ani, nu a fost suficient de puternic pentru a lupta cu noua boală.

Înainte de a fi internat la Iași, Vasile Ouatu a ajuns, pe 17 martie, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cu o ambulanță, acuzând o stare de rău. Văzând simptomele, cadrele medicale au bănuit că ceva nu este în regulă și au vrut să-i facă testul pentru coronavirus, însă au fost refuzate. Probabil, ca mulți dintre noi, Vasile Ouatu a refuzat să creadă că tocmai lui i se putea întâmpla să se infecteze cu noul coronavirus și nu a vrut să fie testat. În acest moment au intervenit autoritățile, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț întocmindu-i un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorul de caz a reușit să bată toate recordurile în materie, finalizând dosarul într-o zi, cu soluția de clasare. Dosarul a fost înregistrat pe 18 martie, iar pe 19 martie, procurorul a și dat  soluția. Toți specialiștii în Drept cu care am discutat ne-au spus că nu au mai întâlnit așa ceva, ca un dosar să fie soluționat de procurori la o zi de la înregistrare.

Comunicatul oficial oferit presei de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț nu are cum să nu ridice semne de întrebare, iar superiorii procurorului de caz ar trebui să dispună verificări.

Comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț este singura poziție oficială despre acest caz.

Informațiile noastre arată că, de fapt, cadrele medicale au dus o grea luptă pentru a-l convinge pe patronul Centrului Comercial „Unic” să fie testat pentru coronavirus și să rămână internat. Nici cei de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului și nici cei de la Direcția de Sănătate Publică Neamț nu au luat poziții publice despre această situație.

Dacă ne raportăm la informațiile procurorilor,  Vasile Ouatu a fost transportat, în seara de 17 martie, cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secția de Boli Infecțioase, unde a refuzat prelevarea probelor biologice pentru testarea în vederea depistării infecției cu noul coronavirus. A fost momentul în care polițiștii de la municipiu s-au autosesizat, după cum se arată în comunicatul Parchetului. Probabil, cadrele medicale au sunat la poliție și au anunțat că au un pacient suspect de coronavirus care refuză să fie testat, iar de aici și dosarul penal. Procurorul, cu o viteză fulgerătoare, a doua zi de la înregistrarea dosarului penal, a clasat cauza pe motiv că fapta nu există. „Cercetările au stabilit faptul că, la prezentarea la UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, persoanei în cauză i s-a întocmit chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus 2019-nCoV, stabilind-se că nu se încadrează drept caz suspect. După evaluarea medicală pacientul a refuzat internarea”, se arată în comunicatul Parchetului.

În același document se face precizarea că DSP-ul, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni legate de o eventuală contaminare a cadrelor medicale, a instituit măsura de izolare la domiciliu pentru 14 zile a pacientului. Din chestionarul completat nu rezultă că bărbatul s-ar fi întâlnit cu o persoană bolnavă, însă asta nu garanta că nu putea să se infecteze și de la o persoană infectată, dar neluată în evidențe.

Din informațiile pe care le deținem, Vasile Ouatu nu ar fi respectat izolarea, motiv pentru care ar fi fost amendat cu 20.000 de lei. El ar fi fost la restaurantul său, deși ar fi trebuit să stea în izolare. În noaptea de 19 spre 20 martie au venit rezultatele testului de la Iași, confirmându-se că pacientul era infectat cu noul coronavirus. Joi noapte, puțin după miezul nopții, patronul Centrului Comercial „Unic” era luat de acasă de cadrele medicale și transportat cu o ambulanță la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, unde, duminică seara, a decedat.

Cu certitudine, omul de afaceri ar fi avut mai multe șanse de vindecare dacă ar fi acceptat internarea în spitalul din Piatra-Neamț, în seara de 17 martie. În plus, ar fi fost exclus riscul să îi infecteze și pe alții cu care a intrat în contact. Ancheta epidemiologică va stabili care au fost contacții lui Vasile Ouatu și dacă aceștia au fost infectați.

Înainte de a ajunge la spital, în seara de 17 martie, Vasile Ouatu s-a întâlnit cu zeci de persoane. De exemplu, în seara de 8 martie, el apare în fotografii alături de cei care au sărbătorit, la restaurantul său, „Ziua Femeii”. O sală plină de invitați, aproape toți cu vârste de peste 60 de ani. De asemenea, riscul ca și cadrele medicale să fi fost infectate este la fel de mare, medici, asistenți și infirmiere intrând în izolare în urma contactului cu Vasile Ouatu.

Autoritățile nu au spus ce se întâmplă dacă un pacient, suspectat de infecție cu coronavirus, nu vrea să facă testul și să rămână internat. Îl plasează în izolare la domiciliu, în condițiile în care el refuză ideea că ar fi infectat? Cine ar trebui să răspundă în cazul în care se constată că pacientul Ouatu și-a îmbolnăvit angajații, clienții și personal medical?

Cei de la DSP au procedat corect? Dar procurorul care a închis dosarul rapid?

Dacă în fața legii nu suntem toți legali, după cum ne-au obișnuit, de-a lungul timpului, autoritățile, Covid-19 nu ține cont nici că suntem bogați, nici că avem funcții publice sau afaceri prospere. Covid-19 nu iartă, iar cei care tratează situația cu indiferență sunt, așa cum am văzut, cei mai vulnerabili.

(Sursa foto: Facebook/Vasile Ouatu)

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. MAFALDA 23 martie, 2020 at 14:20 Răspunde

    Domnul Daniel Muraru comunicatul apartine Parchetului de pe langa Judecatoria Piatra Neamt nu Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Neamt…….dar se pare ca adevarul conteaza mai putin…….sa dea Dumnezeu sanatate acestui popor amarat.

    Admin.: Aveti dreptate, am modificat! Va multumim!

  2. Mariana Mar 23 martie, 2020 at 14:25 Răspunde

    De ce nu investigheaza nimeni petrecerea PNL Neamt de ziua femeii care a avut loc pe 5 martie la Unic? Au fost peste 200 de persoane acolo, cu primar si parlamentari. Au si postat poze pe paginile lor dl Chitic si Cozmanciuc. Iar dl Ouatu (Dumnezeul sa-l ierte) a luat parte la acea petrecere, a stat langa masa de la prezidiu si chiar i s-a multumit pentru organizare cand au luat cuvantul dl Chitic si Cozmanciuc. Dl Ouatu a intrat in contact cu foarte muti oameni prezenti acolo si cu o zi ianinte cu dl Marius Ghinet si dl Matu Valentin care s-au ocupat de aprovizionarea de la Unic. De ce se ascunde? Sunt peste 200 de oameni care stau acum cu frica.

  3. Un vatamat 23 martie, 2020 at 14:39 Răspunde

    In orasul acesta NU EXISTA JUSTITIE!!! Legea este rastalmacita. Procurorii ca sa scape de dosare sau la interventia unor nababi, dau clasare. Sunt hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pe care cei carora le sunt opozabile nu le respecta. Dosarele insa sunt clasate de catre procurori pe motive penibile, gen :fapta nu exista, prejudiciu nu e mare, fapta nu prezinta pericol public, etc. In felul acesta esti talharit in casa, cu probe video, etc iar ei, smecherii mai presus de lege claseaza sau, mai grav fac incadrari usoare ca sa salveze infractorii . Iar judecatorii , superficiali sau influientati de procurori (ca doar e mai credibil un procuror cu care-si bea cafeaua decat un amarat talharit) admit cererile de neincepere a urmaririi penale inaintate de catre Parchet. ASTA E ROMANIA REALA . ROMANIA PROCURORILOR SI MILITIENILOR HOTI!!!! Asa ca nu va asteptati ca autoritatile sa faca lumina in acest caz. Tam tam cateva zile, apoi se va pune batista pe tambal

    • Alex 23 martie, 2020 at 19:48 Răspunde

      Corect!…Din pacate, aveti perfecta dreptate!…Nu sunteti singurul care ati constatat aceste abuzuri grosolane ale Sistemului Judiciar din Neamt!…am inteels ca sunteti o parte vatamata…ca d-tra sunt multi , dar fiecare isi plange necazul pe unde poate si evident in mod singular, fara avea un efect …ar fi bine ca cei ca d-tra sa se intalneasca si sa gaseasca o cale de a combate aceste nelegalitati prin actiuni comune, legale , prin care sa se arate public ca nu sunt putini cei nedreptatiti …lasati un mesaj cu date de contact la email la anicadooffice@gmail.com sau mesaj pe facebook la Anicado Nordest.

  4. janel iosub 23 martie, 2020 at 16:07 Răspunde

    avem procurori ninja specializati in clasarea fulgeratoare a dosarelor mai marilor banditi si ticluirea pana la prescriere daca este vorba de mult banet sau alte interese personale! intreb si eu ca un muritor de rand, daca corona ar trece putin prin parchetele pline de corupti, cam cati ar mai scapa cu zile?!

  5. FLORIN 23 martie, 2020 at 18:18 Răspunde

    Nu mira pe nimeni.
    Ne asteptam si cu totii am comentat ca nu se va intampla nimic.
    Au inchis dosarul.Hahahahahahaahahahaa….
    Va dati seama ce ”anchete” fac cand e vorba de interese financiare……smecheri,politicieni,interlopi,etc
    Asta e statul mafiot paralel cu interesele cetatenilor format din Procurori/Judecatori/Securisti/Politisti.
    Din cauza acestor corupti si incompetenti Romania este cea mai inapoiata si corupta tara din Europa.
    Singurii care prospera indiferent de situatia economica din aceasta tara sunt chiar cei responsabili de distrugerea ei,adica cei de mai sus.
    Numai intr-o tara de sclavi prosti ca a noastra este posibil sa existe un asemenea sistem fanariot de delapidare a bugetului acestei tari.
    Cand lumea va iesi in strada impotriva acestui sistem mafiot care otraveste aceasta tara intretinut cu salarii colosale si pensii speciale,smenuri,coruptie generalizata si tot felul de cardasii, atunci se va schimba ceva.
    Votul nu mai este o solutie prostilor …nu vedeti ca nu se schimba nimic…statul mafiot paralel ne rade in nas.

  6. mihnea1 23 martie, 2020 at 19:27 Răspunde

    Dle Muraru, cum vreti sa obtineti adevarul de la autoritati cand a sponsorizat petrecerea partidului aflat la guvernare? Mugurel s-a repezit sa-i transmita condoleante, in calitate de sef de partid. Si Arsene i-a transmis condoleante, ca a fost vechi membru psd-ist. Poate va asteptati ca Lazar sa ceara o investigatie. Uitati! Dumnezeu sa-l ierte, dar pana in ultima clipa a sfidat pe toata lumea. Tuturor chiriasilor le ceruse, cu cateva zile inainte, chiria in avans pe 2 luni, in conditiile in care la standuri nu faceau vanzari nici de 10 lei. Toata viata a trait din smecherii si el si familia. Iertata imi fie rautatea, dar putine lucruri bune a facut in viata. Si-a urmarit doar interesul calcand in picoare pe oricine. Poate gresesc, dar mai mila imi este de cei care stau cu sufletul la gura din cauza riscului de a fi contaminati! Pana la urma, acest exemplu este specific intregii clase politice. Aroganta, sfidare, dispret. Astia ne conduc.
    P.S. Mugurel, cam mult tupeu cand ne transmiti din 2 in 2 zile sa ne rugam si sa stam in casa. In mesajul de condoleante pentru raposatul Oatu ai avut tupeul murdar de a ne recomanda sa respectam instructiunile autoritatilor cand tocmai raposatul a sfidat medici, prieteni, nevinovati.

  7. Mihaela 23 martie, 2020 at 21:57 Răspunde

    Procurorul general al României, Gabriela Scutea, declara cu 3 zile in urma că dosarele deschise pe infractiunea de zădărnicire sunt in lucru pentru că suspecții/inculpatii nu pot fi audiați pe motiv de ….coronavirus. O fi intuit procurorul de caz că nu o sa mai aibă ce audia! Putea închide dosarul ulterior, încetare răspundere ca urmare a decesului. Am o încredere în justiție de mor!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.