Nesimțirea de la Oanțu, „opera” Primăriei Pângărați.  O firmă și primăria au fost amendate că au împrăștiat deșeuri prin comună

0
1270

Semnalele de alarmă trase de publicația atacul.ro cu privire la apariția, în comuna Pângărați, a mai multor locuri în care au fost depozitate deșeuri provenite din demolări nu au rămas fără efect. Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat mai multe controale în comuna respectivă, pentru a identifica și sancționa persoanele care au aruncat gunoaiele pe malurile pâraielor Oanțu și Pângărați. Autoritățile au constatat că deșeurile, în cantități impresionante, provenite din demolarea unor construcții, au fost aruncate cu acceptul reprezentanților Primăriei Pângărați. Ba mai mult, Primăria Pângărați a indicat și locurile în care mizeriile pot fi aruncate și a pus la dispoziție un camion pentru a le transporta în zonele respective. Comisarii de mediu au stabilit că primăria a încălcat legea, autoritățile publice locale fiind responsabile pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea a deșeuriulor, inclusiv  a deșeurilor periculoase. Pentru aceasta, Primăria Pângărați a fost sancționată cu amendă în valoare de 15.000 de lei. În mod normal, reprezentanții primăriei ar trebui să se îndrepte cu o acțiune în regres împotriva celui/celor responsabili și să recupereze de la aceștia contravaloarea amenzii. În caz contrar, astfel de obiceiuri vor continua, pentru că amenzile nu sunt achitate de cei vinovați, ci din bugetul primăriei.

De asemenea, comisarii de mediu au identificat și firma care a „colaborat” cu cei de la Primăria Pângărați ca să umple de mizerii comuna și apele care trec prin localitate. Societatea comercială a fost amendată cu 20.000 de lei.

În ceea ce privește zonele în care cei din primărie au acoperit  deșeurilor cu pământ, comisarii Gărzii de Mediu afirmă că procedura este corectă, întrucât deșeurile au fost depozitate în eroziunea de mal existent, între lucrarea de apărare și drumul comunal. Deșeurile respective provenind numai din demolări, fiind din beton, intră în categoria deșeurilor inerte.

Mai mult, Garda de Mediu Neamț a somat Primăria Pângărați să ia măsuri de colectare, transport și eliminare a deșeurilor împrăștiate prin comună.

La jumătatea lunii februarie, publicația atacul.ro a prezenta situația din satul Oanțu, comuna Pângărați, unde, pe malul și în albia pârâului cu același nume, au fost aruncate tone de deșeuri provenite din construcții. Pe teren am identificat mai multe locuri în care au fost aruncate  astfel de mizerii. Ulterior, am descoperit deșeuri aruncate și în alte zone ale localității.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.