Mulți martori mai sunt de audiat în procesul de corupție al inculpatului Arsene

7
2024

Procesul de corupție în care este judecat, pentru fapte de corupție, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a avut, astăzi, un nou termen la Tribunalul Bacău. Mai exact, a fost al nouălea termen de judecată de când procesul a fost strămutat de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău. Cum ședințele se desfășoară cu ușile închise, decizie luată imediat după ce procesul a fost strămutat de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău, singurele informații despre dosar provin de pe portalul instanțelor de judecată și sunt extrem de sărace. Astfel, la termenul de azi aflăm că instanța a decis amânarea cauzei pentru data de 26 martie, pentru audierea martorilor. Aceeași mențiune o găsim în dreptul a șapte dintre cele nouă termene de judecată, semn că, de când se judecă procesul la Bacău, adică de vreun an, instanța tot audiază audiază martori.

Martorii cu care Arsene nu are voie să se întâlnească pe perioada procesului sunt: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai. 

Doru Avram a fost directorul Rotercom Prestige SRL, firma familiei lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. Careja Ioan și Moga Costel sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar şi Lupu Mihai este acționar al aceleiași firme. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte.

Câțiva martori au fost audiați cât dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, înainte de a fi strămutat la Tribunalul Bacău. Procesul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău înainte ca Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, denunțător într-una dintre cauze, să fie audiat. Până la urmă, audierea a fost făcută de instanța băcăuană chiar la primul termen după ce s-a luat decizia ca procesul să se judece cu ușile închise. Așa că, în afară de cei prezenți în sală, judecător, procuror DNA, avocați inculpați, nimeni nu știe ce a declarat Pinalti.

Șeful CJ-ului, inculpat pentru trafic de influență

Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Magistratul și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, magistrații au fost mai înțelegători și au acceptat ca ședințele să fie „secrete”.

Arsene este judecat pentru trei fapte de corupție. Într-unul dintre ele, Pinalti are calitatea de denunțător. Ștefan le-a spus procurorilor că i-a dat lui Arsene bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de influență. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (ANAR) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie –  septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-ar fi exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către ANAR a sumei anterior menționată, demersuri rămase, însă, fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD, ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui, Rotercom Prestige SRL, să pună tâmplărie la Școala Icușești..

Daniel MURARU

Citește și:

Dosarul de corupție al inculpatului Arsene, cu frâna de mână trasă. Următorul termen, mai pe la toamnă, la culesul viilor

INCULPATUL ARSENE, FILAT! Cu cine se întâlnea în București, când se pregătea să-l „facă” pe Tărâță

 

Arsene, șeful CJ Neamț, înfundat de Pinalti. Ținta celor doi a fost Culiță Tărâță

 

De ce a fost arestat Arsene: „Inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic”

 

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Președintele Consiliului Județean Neamț, trimis în judecată în afacerea „Școala Icușești”

 

(Surse) DNA îl va trimite în judecată pe Arsene într-un nou dosar. Trafic de influență la…termopane

 

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

 

 

 

7 comments

 1. Kata 27 februarie, 2020 at 22:56 Răspunde

  Un an pentru audierea unor martori?????? Oare cit de prosti ne cred? De ce nu a terminat de audiat intr-o luna, doua?? De ce tot lungesc judecata????? Daca si asta mai e judecata…..

 2. Nica Daniela 28 februarie, 2020 at 10:03 Răspunde

  Daca in dosarul lui Arsene, Cretu Vasilica are calitatea de martor denuntator si nu se poate intilni cu cel pe care l-a “potcovit”, sa vedem ce va face in dosarul “Basculanta” care are primul termen pe 09 aprilie 2020 la Judecatoria Bicaz si nu se va judeca cu usile inchise. Prietenul de afaceri al domniei sale, Popa Valer nu a primit inca termen de judecata pina astazi (a se vedea dosar nr 14357/279/2019). Cu siguranta, dosarul de la Judecatoria Bicaz va ajunge in mainile dlor procurori deoarece dovezile si inscrisurile depuse conduc spre fapte de abuz in serviciu si trafic de influenta, fals in declaratii, fals in inscrisuri publice. La primul termen de judecata, in data de 09 aprilie 2020, fostul consilier de achizitii publice, singurul care a avut tupeul sa o infrunte si sa se opuna celei care l-a calcat cu bocancii timp de 2 ani si 4 luni, va completa sirul dezvaluirilor in legatura cu modul in care Cretu Vasilica a inteles sa foloseasca bugetul Primariei Dobreni, in folosul intereselor partidului care o sustine. Achizitia basculantei, nu este singurul abuz al primaritei Cretu. Nu va ramane absolut nimic nespus. Grav este ca, desi echipa de control de la Camera Curtii de Conturi a sesizat fapte din sfera penala, nu a luat nici o masura. ” Eh, sa fim ingaduitori cu dna Cretu Vasilica, poate se vor intelege vinovatii intre ei si rezolva treburile”. Nu merge asa.

 3. Maricica de la Targu (stie el care) 28 februarie, 2020 at 19:25 Răspunde

  Eu cand ii aud pe unii si pe altii ca-i zic astuia baron, vomit cu bolta. Asta-i un (***), un (***), o (***) asa cum singur s-a etichetat. Un (***) ajuns printr-o intamplare absurda seful unei gasti de (***) si (***)

 4. Codrin 29 februarie, 2020 at 10:09 Răspunde

  Schema infractionala aplicata de cap de plua la Caras Severin a fost fo;osita si la neamt de Soseta murdara. Asa au fost cocotate in varful statului toate analfabetele, analfabetii, curvele si sticletii

  • Daniela 29 februarie, 2020 at 16:23 Răspunde

   Asa este Codrin. Dar incet si sigur, le vine randul. Urmareste evenimentele indeaproape si vei vedea. Oricine detine documente doveditoare impotriva lor, sa nu stea pe ganduri nici o clipa. Atita vreme cit nu a intervenit termenul de prescriptie al unei faradelegi, trebuie demascati si trimisi la Beciul Domnesc.

 5. valisor 2 martie, 2020 at 14:08 Răspunde

  Păi de aia rupția e CO, că e mai mulți! Da n-apucă toți să dee din gâți în gâți pân să să expiră…
  Soluția e tot în noii noi: HAI LA VOT!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.