Prefectul Lazăr, optimist după termenul din procesul pentru Cheile Bicazului: „Consider că o să câștigăm!”

0
942

Așa cum a promis, prefectul de Neamț, George Lazăr, a fost prezent astăzi la Curtea de Apel Ploiești, unde a participat la cel de-al patrulea termen de judecată al recursului în procesul în care, pe fond, județul Neamț a pierdut Cheile Bicazului în favoarea județului vecin Harghita. George Lazăr este primul prefect care se prezintă la acest proces privind stabilirea graniței dintre județele Neamț și Harghita și care se implică serios în această cauză.

Prefectul, care este avocat de profesie, a luat cuvântul în fața instanței, pledând pentru admiterea recursului înaintat de către autoritățile nemțene la decizia Tribunalului Prahova, din vara anului trecut, care a provocat un adevărat tsunami în societatea nemțeană. Alături de George Lazăr s-au aflat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei, Simion Stâncel, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț, și avocatul angajat de Primăria Bicaz Chei. Prefectul Lazăr a solicitat instanței un termen mai scurt, dat fiind faptul că procesul se judecă de ceva vreme, lucrurile sunt clare, iar partea nemțeană nu dorește tergiversarea judecării cauzei. Următorul termen a fost fixat pentru data de 27 februarie. Așa stând lucrurile, cel mai probabil, instanța se va pronunța în acest dosar în maximum două termene, adică în martie sau aprilie. Prefectul, care a studiat bine dosarul, cerând o apărare calificată,  este optimist și afirmă că județul Neamț are șanse mari să câștige procesul.

„Următorul termen a fost stabilit de instanță pentru data de 27 februarie. Am cerut personal instanței un termen mai scurt, pentru că altfel ar fi fost dat un nou termen în aprilie. Am menționat că lucrurile sunt clare, nu dorim să tergiversăm judecarea cauzei, să găsim chițibușuri juridice. Interesul nostru este să ne judecăm cât mai repede.  La termenul de astăzi am primit niște documente de la doamna avocat care reprezintă comuna Bicaz Chei și care a invocat o excepție în recurs. Le-am discutat astăzi și a rămas ca instanța, joia viitoare, să se pronunțe pe excepția invocată. Ne apropiem de judecata pe fond de acum, iar dacă nu ne judecăm săptămâna viitoare, cred că undeva în martie va fi termenul final. Am pregătit apărarea bine și cred că totul va fi în regulă. Din punctul meu de vedere, studiind foarte bine problema, consider că o să căștigăm în recurs. Nu pot să ofer o garanție, dar din datele pe care le am și din documentarea pe care am făcut-o, în mod normal, dacă procesul se va derula în condiții corecte, iar domnele judecătoare vor analiza corect probele administrate în cauză și vor asculta punctele de vedere ale noastre corect, vom avea câștig de cauză. Ne luptăm pentru patrimoniul județului Neamț, Cheile Bicazului fiind cunoscute în toată țara și nu numai și reprezintă un simbol turistic al județului nostru. În mod evident, nu ne dorim să pierdem această zonă ”, a declarat prefectul de Neamț.

George Lazăr a declarat că va fi prezent și la următorul termen, cel din data de 27 februarie, și că va participa la toate termenele acestui proces pentru a susține, juridic, interesele județului Neamț.

Vara trecută, județul Neamț a pierdut procesul limitei de hotar Gheorgheni-Bicaz Chei și, prin urmare, Cheile Bicazului au ajuns în administrarea județului vecin. Decizia a aparținut Tribunalului Prahova și, așa cum era și firesc, i-a nemulțumit pe nemțeni. Tot atunci, autoritățile nemțene (Consiliul Județean Neamț, Prefectura Neamț, Primăria Bicaz Chei) au fost acuzate că nu s-au implicat suficient și au tratat procesul la diverse. Pentru ca zona Cheile Bicazului să rămână în administrarea județului Neamț trebuie câștigat recursul care se judecă la Curtea de Apel Ploiești. În caz contrar, Cheile Bicazului nu se vor mai afla, administrativ, pe teritoriul județului Neamț. Trebuie spus că neînțelegerile dintre județele Harghita și Neamț, privind stabilirea graniței, datează din anii 90. Dosarul actual a fost înregistrat în 2011 și, la solicitarea părții adverse, a fost strămutat la Tribunalul Prahova, unde s-a judecat începând din 2013.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.