Fiscul a restricționat furnizarea informațiilor publice. ANAF-ul nu vrea să știți cu câți bani contribuiți la bugetul statului

2
652

Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a impus restricții în ceea ce privește accesul la informațiile publice. Concret, mai marii Fiscului au interzis purtătorilor de cuvânt ai administrațiilor locale să facă publice informațiile solicitate de presă, fără un aviz special. A rămas la latitudinea conducerii ANAF să avizeze informațiile pe care purtătorii de cuvânt să le facă publice. Între timp, cei de la ANAF publică informațiile pe care le doresc, iar acestea sunt referitoare doar la situații de la nivel național.

În Neamț, după instalarea Guvernului Orban, la finele lunii noiembrie 2019, purtătorul de cuvânt al Fiscului local a spus că nu mai are voie să ofere informații publice fără avizul din partea ANAF. Chiar și în aceste condiții, o solicitare trimisă în decembrie de www.atacul.ro, cu privire la încasările efectuate de Fiscul local, nu a primit „avizul”, deși a trecut mai bine de o lună de la înaintarea cererii. Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț, a declarat că solicitarea noastră a ajuns la „regionala” de la Iași, dar că aceasta nu a primit, încă, avizul pentru a ne putea furniza informațiile cerute în data de 13 decembrie 2019.

Am cerut Fiscului să ne spună care este valoarea veniturilor colectate la bugetul general consolidat, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamt, în perioada ianuarie – noiembrie 2019.

Cristina Ionescu a adăugat că nu doar aceste informații nu ni le poate furniza, ci nicio informație privitoare la activitatea Administrației Județene a Finanțelor Publice, decât cu „avizul” ANAF, care, după cum se vede, nu are chef să-l dea.

Trebuie menționat faptul că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț nu a mai făcut publice informațiile privind încasările la bugetul consolidat al statului, adică privind  banii care intră în visteria statului, sub forma taxelor, impozitelor și contribuțiilor, din buzunarele cetățenilor, încă din anul 2017, când, o decizie a celor de la „Centru” a interzis furnizarea acestor informații presei. Curios este că în alte județe, această decizie de la „Centru” nu a funcționat, ori nu a fost respectată, iar cetățenii au putut afla câți bani au plătit statului, fie lunar ori trimestrial.

N.R.

2 comments

  1. Alina 22 ianuarie, 2020 at 16:12 Răspunde

    Gloata de romani este “apta” doar pentru a plati birurile instituite de stat. Drept rasplata se vede cu ochiul liber ce primim. Greu de reprodus in spatiul public, dar vai mama noastra. Legile trebuie respectate doar de fraieri. Spuma desteptilor precum primarul Bordea (Pangarati), primarita Cretu Vasilica (Dobreni) ocolesc si le ignora, sub acoperamantul protectiei politice. Asemenea “zeitati” cred ca au scapat basma curata. Mai vedem ce dosare vor exploda la inceputul si in timpul campaniei pentru alegerea primarilor.

  2. Virgil 23 ianuarie, 2020 at 22:18 Răspunde

    De ce ar vrea sa stim ce platim? Sa stim ca suntem pe crestere economica, asta da. Fix ca pe vremea impuscatului! Nu traiti bine?? Vi se pare! Cu tovarasul ionel arsene in frunte, traiti ca-n sanul lui Avram! Ca tot mai vrea un mandat! Poate la mititica!
    S-auzim de prea bine!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.