La Poliția Neamț, sporul de excelență este „informație clasificată”. La IJP Ilfov, premiații sunt la vedere

4
556

De câtiva ani, o parte a presei, dar și reprezentanții unor sindicate încearcă, fără succes, să afle care sunt lucrătorii din Poliția Neamț care beneficiază de sporul pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale, cunoscut și ca „spor de excelență”. De fiecare dată, șefii din IJP Neamț au refuzat să pună la dispoziție informațiile solicitate pe motiv că fac parte din categoriile celor clasificate, potrivit legii. La mijloc este vorba de un ordin al ministrului de Interne (OMAI S/7/2018) privind salarizarea personalului din MAI, ordin clasificat ca fiind „strict secret”. Așa se apără cei din conducerea Poliției atunci când cineva vrea să afle numele beneficiarilor sporului de execelență. Dacă în Neamț și la alte inspectorate de poliție aceste date sunt ascunse de ochii plătitorilor de taxe și impozite, la IJP Ilfov, de exemplu, ele au fost făcute publice de sindicalistul prezent la ședința în care s-au făcut propunerile pentru acordarea acestui spor.

La Ilfov, la ședință a fost invitat și reprezentantul Sindicatului din Poliție „Diamantul”. La ieșire, acesta a făcut publice numele  polițiștilor propuși pentru a încasa sporul de exelență. Totul normal, la vedere, ca să știe comunitatea cine-s oamenii legii premiați pentru misiuni speciale sau lucrări de excelență.

La IPJ Neamț, nici vorbă de transparență, motivul invocat de șefi fiind ordinul menționat mai sus. La ședințele de conducere de la IJP Neamț, în cadrul cărora se fac propunerile pentru acordarea sporului de excelență (între 30 și 50% din salariul de bază), participă numai reprezentanții SNPPC și CNP. Este vorba de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), a cărui filială nemțeană este condusă de comisarul șef Neculai Preda, proaspăt pensionar. Celelalte sindicate nu-și pot trimite reprezentanții la aceste ședințe pe motiv că nu au reprezentativitate (cel putin 10%). Acest aspect este cel puțin discutabil, pentru că, la nivel județean, aproape 20% dintre angajații IJP Neamț sunt membri ai SPR „Diamantul”. Cu toate acestea, comisarul Vitalie Josanu, liderul SPR „Diamantul”, filiala Neamț, nu este acceptat la aceste ședințe pentru că sindicatul pe care îl reprezintă nu ar avea reprezentativitatea necesară, la nivel național.

„Ei (n.r. conducerea IJP Neamț) se raportează la nivel național, or IPJ Neamț nu e angajator național și, deci, nu are nici un motiv să se ascundă de propriii săi angajați”, este de părere Vitalie Josanu.

Nici alte sindicate nu au fost acceptate la aceste ședințe, Sindicatul Europol fiind unul dintre acelea care au cerut, fără succes, informații despre modul în care este acordat acest spor.

La ședința de azi, de la IJP Neamț, unde s-au făcut propunerile pentru acordarea sporului, au participat președinții CNP și SNPPC. Cel din urmă are în Neamț, în jur de 500 de membri, iar la ședință a fost reprezentat de comisarul Daniel Lungu, vicepreședinte. Contactat, comisarul Lungu nu a putut să ne ofere numele celor care timp de 6 luni de acum înainte se vor bucura de acest spor, dar nici numărul beneficiarilor. Lungu a precizat că totul s-a desfășurat într-un mod corect, transparent, toate propunerile fiind discutate și analizate, înainte de a fi luate deciziile finale. De asemenea, vicepreședintele SNPPC Neamț a menționat că s-a ținut cont de directiva ministerului, sporurile fiind împărțite 70% către structurile operative, 30% către structurile suport.

SPR ”Diamantul” a dat în judecată Poliția

Sindicatul Național al Polițiștilor din România „Diamantul” a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție să dea dovadă de transparență și să-i prezinte pe polițiștii premiați cu spor de excelență. În plus, sindicaliștii au solicitat să li se pună la dispoziție și Notele de fundamentare care stau la baza acordării acestor sporuri. Au fost refuzați în două rânduri, motivul invocat fiind așa zisul caracter de „informații clasificate”.

Ultima solicitare a fost adresată actualului inspector șef, comisarul șef Neculai Catană, care a avut aceeași poziție ca și predecesorul său. În răspunsul semnat de comisarul șef Catană, se arată că SPR „Diamantul” a solicitat informații care au făcut obiectul unei solicitări anterioare (n.r. adresa din noiembrie), drept pentru care petiția a fost clasată. În aceste condiții, sindicaliștilor nu le mai rămâne decât procesul aflat pe rolul Tribunalului Neamț, în care au cerut instanței să oblige Poliția Neamț să pună la dispoziție informațiile cerute. Curios este că actualul ministru al Internelor, Marcel Vela, nu s-a implicat pentru a clarifica aceste lucruri, mai ales că sunt mai multe inspectorate județene de poliție car e refuză să facă publice informații cu privire la numele celor care primesc spor de excelență, dar și cu privire la criteriile de acordare.

Totuși, vorbim despre un spor care ar trebui să răsplătească munca polițiștilor, el acordându-se pentru misiuni special sau lucrări de excepție.

Comportamentul șefilor de Poliție, de a ține secrete aceste date, nu face altceva decât să dea frâu liber speculațiilor de tot felul. Și, probabil, informațiile că aceste sporuri sunt acordate pe pile, relații etc, și nu pe merit, par a fi credibile în acest context.

Sporul de excelență se acordă la maximum 5% din efectivele unui inspectorat, în cazul județului Neamț putând fi premiați, pentru merite deosebite, 50 de polițiști. Aceștia primesc între 30% și 50% din salariul de bază pentru o perioadă de 6 luni. Tocmai de aceea, în fiecare an, de regulă în iunie și decembrie, au loc ședințe în cadrul cărora sunt acordate aceste sporuri. Informațiile atacul.ro arată că de acest spor au beneficiat foarte mulți polițiști care s-au pensionat, pentru că la calculul pensiei s-a ținut cont și de acest câștig suplimentar. Că cei mai mulți dintre ei nu l-au meritat este cunoscut. Problema este că nimeni nu a făcut nimic pentru a opri acest dezmăț din banul public care ajunge  în buzunarele unora ce nu s-au remarcat cu nimic în munca de poliție.

(Sursa foto: www.shutterstock.com/)

Daniel MURARU

Citeste si:

DOCUMENT SECRET! Notă de fundamentare pentru acordarea sporului de excelență: „Ofițerul manifestă un comportament corespunzător în relațiile din societate”

Motivul pentru care un polițist a primit spor de excelență: „Este căsătorit, are un copil student și locuință personală”  

Șef de Poliție premiat cu spor de excelență, subordonați arestați pentru șpagă. „Aici este toată șefimea complice!”

 

 

4 comments

 1. FLORIN 10 ianuarie, 2020 at 07:54 Răspunde

  ”Excelentele ”de care dau dovada cei de la IPJ sunt incompetenta crasa si coruptia cronica.

  Pentru asemenea”excelente”beneficieaza de salarii colosale si pensii speciale primite la 40 de ani dupa o activitate intensa de a se ascunde prin birouri sau in spatele legii,de a inchide si a musamaliza anchete dupa caz si interesele ”sefilor” sau mai simplu a le declara pe toate cu autori necunoscuti de ”excelenti”ce sunt iar in final noi cetatenii platind toate prejudiciile.

  In plus,pentru aceasta activitate egala cu ZERO a celor de la IPJ trebuie sa le platim salarii si pensii.De ce?
  Nu mai bine ne platim singuri prejudiciile din banii economisiti prin desfiintarea acestei institutii putrede de incompetenta care ne mananca bani degeaba?

  In aceeasi situatie este Parchet/DIICOT/SRI.

  Orice partid care va continua sa sustina pensii si salarii speciale acestor incompetenti inutili care au patronat toate hotiile din aceasta tara va dispare.

  La fel si cu pensiile aberante/de serviciu(care serviciu?) a celor de la MAPN.Si alea trebuie sa dispara.Nu exista nici o justificare.Romania nu a mai avut razboi de 100 de ani.

  • Observator 14 ianuarie, 2020 at 01:08 Răspunde

   Asa este Florin. Excelenta se acorda pentru dosare tinute ascunse prin fisete. Sint cercetati tot felul de amarati si cersetori. Pierdere de timp. Grupurile infractionale care salasuiesc prin primarii, nu sint deranjate de nimeni. Si mai vor si pensii speciale…. Pentru musamalizarea dosarelor de frauda si coruptie, in vreme ce faptuitorii ling icoanele pe la Razboieni.

 2. Cristi 10 ianuarie, 2020 at 19:05 Răspunde

  Da`de ce sa stie pulimea in buzunarele cui se scurg banii statului???? Las` pulimea in timpenia ei. Luam si o pensie speciala ceva, ca munciti de nu mai puteti. Nu exista dreptate in tara asta. Pulimea munceste si plateste, smecherii incaseaza. Da-va dreaq de nesimtiti

 3. valisor 11 ianuarie, 2020 at 13:22 Răspunde

  Nu, nu e alta, e aceeași poliție.
  Deosebirea e aceea că ăia sunt mult mai aproape, sub mai multe aspecte “madagascarice și prepotențiale”, de happycentrul dezincriminării a tot ce era cât pe ce să se dezincriminească de către “dragnea” și, deși știu că Dragnea e la Bulaiu, au credința că tot “dragnea” îi la putere și trăiesc nebunia netemerii de zis pe față chestii ca când n-ar fi normalitatea de tot întoarsă pe dos. Dar poate că așa e cum cred dânșii… Hai să le dejucăm jocurile!,
  HAI LA VOT!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.