Ședință extraordinară la CJ Neamț. Poate le reamintește cineva aleșilor de decizia ÎCCJ în cazul incompatibilei Păvăluță, șefa DGASPC Neamț

2
316

La finele lunii februarie se împlinește fix un an de când Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în dosarul de incompatibilitate a Cristinei Păvăluță, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Neamț, instituția cu cel mai mare buget din subordinea Consiliului Județean Neamț. Într-o țară normală, decizia definitivă a ÎCCJ ar fi trebuit să fie pusă în aplicare, iar Păvăluță să-și piardă funcția. Nu s-a întâmplat așa, pentru că cei de la Consiliul Județean Neamț au avut grijă să nu ceară hotărârea definitivă de la ÎCCJ, iar când au fost somați de ANI să o pună în aplicare, aleșii au avut un comportament ciudat. Liberalii s-au abținut de la vot, iar dintre cei care au votat, 15 la număr, 4 au fost pentru destituire și 11 împotrivă. Asta se întâmpla în august 2019, însă, de atunci, lucrurile s-au schimbat puțin. În primul rând, Guvernul PSD a fost schimbat cu unul PNL. Prefectul Daniela Soroceanu a fost schimbat cu liberalul George Lazăr. Nu în ultimul rând, raportul de forțe în legislativul județean s-a schimbat, după ce pesedistul Vasile Baciu a fost condamnat la închisoare cu executare. PSD-ALDE se bazează pe 16 voturi, iar PNL-PMP tot pe 16, cu mențiunea că popularul Dulamă votează cu pesediștii. Dar Dulamă a fost implicat în dosarul de incompatibilitate al Cristinei Păvăluță și nu ar putea să voteze un proiect care o privește pe aceasta. Așadar, în cazul unui proiect de hotărâre privind destituirea Cristinei Păvăluță (foto), raportul de forțe din CJ ar fi de 16 la 15 pentru Opoziție. Așadar, lipsește doar proiectul de hotărâre. Poate le reamintește cineva consilierilor de decizia ÎCCJ, iar prefectul, reprezentantul Guvernului în terioriu, garantul respectării legii, ar putea să o facă lejer. Mai are timp până când începe ședința extraordinară de astăzi, de la ora 12.00. Ordinea de zi poate fi suplimentată și cu un astfel de proiect.

Păvăluță este menținută în funcție de aproape un an, deși lucrurile sunt bine cunoscute. Din februarie 2019 și până în august, când inspectorii ANI au cerut măsuri conform deciziei judecătorești, nimeni nu a mișcat un deget, nici din CJ, nici de la Prefectură. După intervenția inspectorilor de la ANI, o Comisie de disciplină, formată din trei membri, a analizat situația șefei DGASPC și a concluzionat că  trebuie demisă. La ședința CJ-ului de la finele lunii august, raportul Comisiei de disciplină a stat la baza proiectului de hotărâre privind demiterea Cristinei Păvăluță. Aleșii aveau o sarcină lejeră, respectiv să ia act de decizia Comsiei de disciplină prin vot. Un vot pozitiv ar fi dus la eliberarea din funcție a incompatibilei din fruntea DGASPC. Nu s-a întâmplat așa, pentru că cei 14 aleși liberali nu au votat, motivând prin faptul că proiectul a fost introdus târziu pe ordinea de zi. Dulamă, care a fost implicat în dosarul de incompatibilitate al șefei DGASPC, s-a abținut de la vot. Au votat doar cei 13 social democrați, 2 ALDE și 1 PMP. Dintre cele 16 voturi exprimate, 15 au fost valide, iar unul anulat. Foarte interesant este că 4 voturi (sigur și de la PSD) au fost pentru destituirea lui Păvăluță, iar 11 împotrivă. Și uite așa, proiectul a picat. Nu este exclus ca prezența la ședință a lui Dan Vasile Constantin (DVC), partenerul de viață al șefei de la DGASPC, să-i fi timorat pe consilieri. DVC (foto) are o relație bună cu Arsene, președintele CJ Neamț.

 

Este consilier personal al acestuia, dar și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Neamț. Ulterior, liderul liberalilor din CJ a depus o plângere prealabilă, cerând CJ-ului să ia măsuri împotriva celor care au inclus proiectul târziu pe ordinea de zi etc. ANI s-a supărat și i-a amendat pe toți consilierii județeni pentru votul în cazul Păvăluță: 2.000 de lei, din care au plătit fix 25 de lei, adică contravaloarea unui pachet de țigări.

Păvăluță a fost declarată de ANI (în 2016) în incompatibilitate, pentru că, în perioada 2013-2015, a deținut, simultan cu funcția de director DGASPC, funcția de membru în Consiliul de Administrație al S.C. PARKING S.A. (societate de interes local la care Consiliul Local Piatra Neamț este acționar majoritar, cu o cotă de participare la capitalul social/beneficii de 69,51%).

În iulie 2017, Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Cristina Păvăluță, pe motiv că, în calitate de director al DGASPC, a încheiat un contract cu Olimpus Trade SRL, în valoare de 98.788 lei. Firma era administrată de Laurențiu Dulamă, cel care, la vremea repectivă, era și director la Parking SA, acolo unde Păvăluță era membru în CA.

Daniel MURARU

Citeste si:

Prefectul, somat să se implice în cazul incompatibilei Păvăluță, șefa DGASPC Neamț

 

2 comments

  1. Florin 10 ianuarie, 2020 at 11:35 Răspunde

    Spre aducere aminte: ARTICOLUL 16 din Cosntituția României(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

  2. Vasi 10 ianuarie, 2020 at 19:08 Răspunde

    Daca asta ocupa ilegal postul, ar trebui sa dea banii toti inapoi, de cand a fost.emisa decizia si pana or da o astia afara. Poate s or da si pe ei ca nu s buni de nimic. Hai pa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.