Procesul de corupție al inculpatului Arsene, judecat la „secret”, 7 termene în 10 luni

6
795

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și președinte al PSD Neamț, își va petrece sărbătorile de iarnă în liniște, următorul termen al procesului său, în care este judecat pentru fapte de corupție, fiind fixat pentru data de 30 ianuarie. Ultimul termen a avut loc pe 12 decembrie, când magistrații Tribunalului Bacău au audiat martorii din dosar, același lucru urmând să-l facă și la termenul din 30 ianuarie. De când dosarul se judecă cu ușile închise, adică de când a fost strămutat la Tribunalul Bacău, informațiile despre proces sunt extrem de sărace. Și asta pentru că instanța băcăuană a admis cererea avocaților inculpatului Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a justiției ar fi împiedicată. Astfel, de la termenul din aprilie 2019, primul de la strămutarea dosarului la Bacău, ședințele de judecată se desfășoară la „secret”. La proces nu mai au voie decât inculpatul, avocații, procurorul DNA și martorii din dosar. De pe portalul instanțelor de judecată putem afla doar că, de când a ajuns la Bacău, dosarul a avut 7 termene în 10 luni. În fiecare ședință, arată portalul, au fost audiați martorii. Cât a fost pe rolul Tribunalului Neamț, unde ședințele au fost publice, dosarul a avut 8 termene în 8 luni, media fiind de un termen pe lună.  

Dosar strămutat de Curtea de Apel Bacău de la Neamț la Bacău

În primă fază, dosarul în care Ionel Arsene este acuzat de fapte de corupție, s-a judecat la Tribunalul Neamț, primul termen al procesului fiind fixat pentru 28 august 2018. Avocații inculpatului au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău, în 21 martie 2019, a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Acesta și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, magistrații au fost rapid de acord cu ședința la „secret”, astfel că jurnaliștii nu au mai aflat ce a declarat denunțătorul Gheorghe Ștefan în dosarul lui Arsene. Pinalti este cel care a făcut denunț împotriva lui Arsene, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de infleunță. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie- septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD, ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai. 

Foto: Mihai Lupu, fost deputat PNL, si Ionel Arsene, fost deputat PSD

Doru Avram a fost directorul Rotercom Prestige SRL, firma familiei lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. De asemenea, Arsene nu are voie să se apropie de Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai. Primii doi sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar ultimul acționar al aceleiași firme. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte. De altfel, se pare că de aici a și pornit afacerea care i-a adus lui Arsene al doilea dosar de trafic de influență.

Daniel MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Luminita 14 decembrie, 2019 at 10:15 Răspunde

    Asta cu Soseta n-are voie sa se apropie de x,y si z e tare. Si Soseta nu se apropie. Daca se intalnesc la buda in benzinarie (unde le place penalilor din psd sa faca afaceri), trebuie ca Soseta sa reclame la casiera:”n-am voie, n-am voie, luati-l de pe mine pe Pinalti, si pe Piti, si pe Lupu, luati-i, ca uite din cauza lor nu se poate infaptui justitia!”…

    • Daniela 17 decembrie, 2019 at 10:02 Răspunde

      Nu numai el. Si Asaftei a procedat la fel. Si acum, vai ce-i mai pasa de nemteni. Nu poate dormi noaptea de grija lor. De grija banilor, nemtenilor.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.