Câte zile ar putea sta acasă românii de sărbători

0
158

De câte zile libere se pot bucura românii la sfârșitul anului 2019  și ce surprize de rezervă anul 2020 din pun ct de vedere al zilelor libere.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii deja își fac toate socotelile pentru luna decembrie. Pe lângă planurile privind cumpărăturile, cadourile, curățenia de sărbători, mulți își planifică deja zilele libere. Vestea bună este că sunt șanse mari ca românii să beneficieze de o nouă minivacanță de cinci zile până la finalul acestuian.

Zile libere de Crăciun sunt, oficial, 25 și 26 decembrie, conform Codului Muncii. În 2019, zilele de sărbătoare legală pică într-o miercuri, respectiv joi, iar românii ar urma să se întoarcă la lucru vineri, 27 decembrie, doar pentru ca apoi să rămână din nou acasă în weekend.

Așadar, Guvernul ar putea lua decizia de a acorda angajaților de la stat încă o zi liberă de Crăciun, ceea ce ar însemna 5 zile libere legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. Dacă Guvernul va da o hotărâre privind crearea unei “punți”, ziua liberă suplimentară va fi recuperată fie prin prelungirea programului de lucru în alte zile lucrătoare, fie într-o zi de sâmbătă.

O situație similară va fi și după Anul Nou, astfel că sute de mii de români ar putea avea șansa să înceapă anul 2020 cu o minivacanță.

De Anul nou sunt zile libere, prin lege, 1 și 2 ianuarie, care, în 2020, vor fi miercurea și joia. Sunt, astfel, mari șanse ca și ziua de 3 ianuarie, vineri, să fie declarată “punte” între zilele libere de sărbătoare legală și cele de weekend, urmând să fie recuperată ulterior.

Ce sarbători legale mai sunt până la sfârșitul anului

Conform Codului Muncii, sunt zile de sărbătoare legala nelucrătoare zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Anul acesta, ele vor pica, însă, sâmbăta și duminica, astfel că românii au ratat șansa unui weekend prelungit.

În luna decembrie, Codul Muncii prevede că sărbători legale nelucrătoare prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie).

Calendarul sărbătorilor legale

În Codul Muncii sunt stipulate 15 zile libere în 2020, 11 dintre ele urmând să pice în timpul săptămânii, după cum urmează:

 

– 1 ianuarie (miercuri)

– 2 ianuarie (joi)

– 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri)

– 17 aprilie – Vinerea Mare

– 19 aprilie – prima zi de Paști (duminică)

– 20 aprilie – a doua zi de Paști (luni)

– 1 Mai – (vineri)

– 1 Iunie – Ziua Copilului (luni)

– 7 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)

– 8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul Romaniei (luni)

– 1 Decembrie – Ziua Națională a României (marți)

– 25 decembrie – prima zi de Crăciun (vineri)

– 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (sâmbătă)

 

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.