Incompatibilul DVC, niciun venit în 2018, stăpân pe bugetul celui mai mare spital din județ

2
471

Pesedistul Dan Vasile Constantin (DVC), deținătorul absolut al unui record rușinos, respectiv de a fi identificat în trei rânduri incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), este de mai bine de o lună membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Alegerea ca DVC să ia decizii în CA-ul celei mai mari unități medicale din județ a aparținut lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. De altfel, DVC este reprezentantul lui Arsene în CA-ul spitalului, dar și angajat pe funcția de consilier personal al lui Arsene pe probleme de sănătate. În Consiliul de Administrație, DVC i-a luat locul lui Mihai Bîrliba, în perioada mandatului acestuia afacerile firmei finului de cununie cu spitalul explodând. Revenind la DVC, nu poți să nu te întrebi dacă este legal ca acesta, declarat incompatibil în noiembrie 2017 printr-o sentință definitivă a ÎCCJ, să ocupe funcția de membru în Consiliul de Administrație al SJU Neamț. Vorbim de un spital public, cu buget asigurat din trei surse: Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Neamț. Aurelia Simionică, fost viceprimar la Primăria Piatra Neamț, a fost declarată și ea incompatibilă, astfel că a fost nevoită să renunțe la calitatea de membru în CA-ul Apaserv SA, companie aflată în subordinea CJ Neamț. Oare regula nu se aplică și în cazul lui DVC, incompatibilul cu acte numit în CA la SJU Neamț? Îi lăsăm pe cei în drept să se aplece asupra acestei chestiuni.

Alegerea lui Ionel Arsene de a-l numi pe DVC în CA-ul spitalului a fost o surpriză pentru mulți. Pentru cine nu știe, în Legea 95/2006 (Conducerea spitalelor) sunt stabilite clar atribuțiile CA-urilor spitalicești.

  1. a)avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și situațiile financiare trimestriale și anuale;
  2. b)organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului sănătății, al ministrului de resort sau, după caz, prin act administrativ al primarului unității administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului București sau al președintelui consiliului județean, după caz;
  3. c)aprobă măsurile pentru dezvoltarea activității spitalului în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației;
  4. d)avizează programul anual al achizițiilor publice întocmit în condițiile legii;
  5. e)analizează modul de îndeplinire a obligațiilor de către membrii comitetului director și activitatea managerului și dispune măsuri pentru îmbunătățirea activității;
  6. f)propune revocarea din funcție a managerului și a celorlalți membri ai comitetului director în cazul în care constată existența situațiilor prevăzute la art. 178  (1)și la art. 184 alin. (1).

Așadar, incompatibilul DVC avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, situațiile financiare, programul de achiziții, poate propune, dacă vrea, revocarea din funcție a managerului etc.

Firma lui DVC, datorii de 349.000 lei și cifră de afaceri zero

Ce l-a recomandat pe DVC în această funcție, în afară de faptul că, în trecut, a mai fost membru în Consiliul de Administrație al Spitalului?

După ce a plecat din legislativul județean, lui DVC i-a mers din ce în ce mai prost. În declarația de avere din noiembrie 2017, la părăsirea CJ-ului, DVC declara câștiguri de 22.853 lei – salariu Parking SA și 19.624 lei – indemnizatii CJ Neamț, Apa Serv, CJRAE, SJ Neamț. Pesedistul mai menționase „dividente” (n.r. așa este scris în declarație) de 99.736 lei de la Bursa de Valori București și 1.115 lei – dobânzi bancare, plus 2.399 lei – „dividente” de la RoCredit IFN.

În aceeași declarație de avere, DVC preciza că deține acțiuni sau părți sociale în valoare de 1.286.390 lei la 12 diferiți emitenți și că oferise 4 împrumuturi în nume personal. Fără a spune cui i-a dat bani cu împrumut, deși legea îl obligă, DVC a menționat că a oferit un împrumut unei persoane fizice de 85.000 euro, unul de 13.400 dolari și un altul de 118.000 lei. Un alt împrumut, în valoare de 137.309 lei, a fost acordat firmei CDMS Construct unde este asociat majoritar.

În declarația de avere completată pe 10 septembrie 2019, DVC menționează acțiuni cotate la BVB de la 14 emitenți, în valoare de 1,3 milioane lei, acțiuni sau părți sociale în valoare de 116.800 lei, un împrumut de 118.000 lei la o persoană fizică și un altul de 137.309 lei la firma CDMS Construct SRL. La rubrica „venituri”, DVC nu a menționat nimic, semn că după ce a plecat din legislativul județean nu a mai câștigat niciun un ban. 

O astfel de persoană a ales Arsene să-l reprezinte în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Să nu câștigi niciun leu și să fii numit într-o funcție de decizie deosebit de importantă pentru sănătatea nemțenilor, asta e o mare realizare. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că societatea comercială, căreia i-a acordat un împrumut substanțial, avut în ultimii patru ani (2015, 2016, 2017, 2018) cifră de afaceri zero și zero angajați. Societatea are ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, iar Dan Vasile Constantin deține și 95% din părțile sociale.

Poate aceste „calități”, printre care și cea de a nu câștiga nimic timp de un an, sunt obligatorii pentru a fi promovat în funcții importante, precum cea de membru în CA la Spitalul Județean Neamț, o instituție cu un buget de zeci de milioane de euro. 

În septembrie, Asociația Demnitate Pro Integritate a cerut spitalului informații și documente cu privire la poziția lui Dan Vasile Constantin în cea mai mare instituție sanitară din județ. În răspunsul, tranmis pe 2 octombrie, se arată că DVC a fost desemnat printr-o Dispoziție a președintelui Arsene în calitate de reprezenatnt al acestuia în cadrul Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Dispoziția a fost semnată de Arsene în 14 august, iar 8 zile mai târziu era înregistrată de spital. În ceea ce privește indemnizația, pe care ar trebui să o primească membrii CA-ului de a spital, se face mențiunea că aceștia au refuzat-o în ultimii 2 ani. Indemnizația este de maximum 1% din salariul managerului, ceea ce însemană că, de exemplu, dacă medicul Codruț Munteanu are o leafă de 10.000 de lei, un membru al CA ar trebui să încaseze o indemnizație de 100 de lei. Atât de mică, încât poți renunța la ea fără regrete.

Daniel MURARU

Citeste si:

Dan Vasile Constantin, afară din Consiliul Județean! Majoritatea PSD-ALDE este în pericol

Incompatibilul DVC, gafeurul PSD-ului, pe cai mari în Sănătate. Cine-l sprijină?

Combinații în legislativul județean. DVC i-a purtat noroc iubitei Păvăluță, șefa DGASPC Neamț, ce trebuia să fie destituită. PNL face joc de glezne 

Firmele implicate în afacerea „Pediatria” și legăturile cu Tel Drum și vărul generalului SRI (r) Coldea

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Victor 7 octombrie, 2019 at 19:08 Răspunde

    Un individ (***) care ar fi trebuit judecat pentru oprimarea populației județului Neamț in comunism, pentru înșelătorie si subminarea economiei

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.