Premii ilegale la Publiserv. Foști directori și membri ai CA-ului, dați pe mâna Justiției

2
507

Publiserv SA este una dintre societățile Consiliului Local Piatra Neamț care a fost jecmănită sistematic de cei care au guvernat orașul, fie că au fost de la PDL, PNL sau PSD. Tot Publiserv este firma care a vândut, la prețuri mult subevaluate, imobile în zonele centrale ale orașului Piatra Neamț și a închiriat, la prețuri nesimțit de mici, spații situate în buricul târgului unor partide politice, unor ridicători de osanale, deținători de site-uri, și altora. Până acum nimeni nu a plătit pentru jaful de la Publiserv, compania fiind cea care prestează lucrări de asfaltare, deszăpezire etc la comanda Primăriei Piatra Neamț. Din bugetul local, adică din banii pietrenilor, sunt plătite cu vârf și îndesat aceste servicii. Asta se întâmplă de ani și tot de ani firma este căpușată sub ochii nepăsători ai celor care au puterea să intervină pentru a stopa practicile ilegale producătoare de prejudicii.

Șefii s-au schimbat la Publiserv SA, însă metehnele acestora nu prea. O demonstrează un control al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) efectuat la sfârșitul anului trecut, în urma căruia unor foști directori ai companiei, dar și foști membri ai Consiliului de Administrație le-au fost imputate sume considerabile. În total, este vorba de peste 170.000 de lei, bani pe care inspectorii Fiscului au cerut actualei conduceri să-i recupereze de la foști directori și membri CA. Sumele reprezintă atât premii acordate fără respectarea legii, cât și amenzi plătite de către societate pentru nereguli ce ar fi trebuit să fie remediate de către directori. Tocmai de aceea s-a cerut atragerea patrimonială a 10 persoane și obligarea acestora la plata prejudiciului. Cei vizați sunt: Elena Boengiu, Adrian Vasile Niță, Maria Tibichi, Valentin Ciobanu, Augustin Corfu, Mihai Gagea, Irina Greuruș Țepeș, Nistor Stejărel Dumitru, Sucală Gorgos Iulian și Jănel Iosub.

Toți au fost dați în judecată de compania Publiserv, dosarul fiind înregistrat în 17 septembrie la Tribunalul Județean Neamț, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, unde se află în așteptarea stabilirii primului termen.

În cererea de chemare în judecată, juriștii firmei au cerut recuperarea sumelor acordate, în anul 2017, cu titlu de premii unor foști directori: 21.510 lei – director general interimar Niță Vasile Adrian; 21.510 lei – director economic Tibichi Maria; 14.340 lei – director general Boengiu Elena; 14.340 lei – director tehnic Corfu Augustin. Aceștia au fost premiați pentru îndeplinirea obiectivelor și criteriilor de performanță în anul 2016. Controlul ANAF a scos la iveală faptul că aceste premii au fost acordate în condițiile neîndeplinirii în totalitate a obiectivelor și criteriilor de performanță stabilite pentru anul 2016.

 

 

Compania Publiserv a mai solicitat instanței:

 

–         Obligarea, în solidar, a pârâților Adrian Niță, Valentin Ciobanu, Maria Tibichi, Elena Boengiu, la plata sumei de 30.000 de lei, ce reprezintă contravaloarea unei amenzi suportate de către societate ca urmare a neimplementării unor măsuri dispuse, atenție, în urma unui control efectuat în anul 2016.

–         Obligarea, în solidar, a pârâților Niță, Ciobanu și Boengiu la plata sumei de 20.000 de lei, reprezintând contravaloarea unei amenzi suportate de către firmă. Amenda a fost aplicată de către inspectorii ANAF pentru că Publiserv SA nu a exercitat, în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017, controlul financiar de gestiune, neprezentând la control procese-verbale sau alte documente care să ateste că au fost verificate gestiunile firmei.

–         Obligarea lui Ciobanu Valentin la plata sumei de 2.000 de lei, reprezentând contravaloarea altei amenzi aplicate societății. Inspectorii ANAF, ca și în celelalalte situații, au impus conducerii firmei să recupereze de la persoana răspunzătoare cei 2.000 de lei, amenda contravențională. Aceasta a fost aplicată pentru depășirea cheltuielilor de natură salarială și a numărului de personal, la finele anului 2017, față de cheltuielile de aceeași natură aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli. Concret, ANAF-ul a constatat o depășire cu 491.000 lei a cheltuielilor de natură salarială și cu un număr de 19 salariați.

–         Obligarea pârâților Boengiu, Niță, Ciobanu și Tibichi la plata sumei de 24.014 lei, cu titlu de prejudiciu produs firmei prin obligarea de a efectua punctajul cu SCT București.

–         Obligarea pârâtului Niță Adrian la plata sumei de 2.000 de lei, sumă ce reprezintă o amendă suportată de Publiserv SA în urma controlului din decembrie 2018. Firma fusese sancționată pentru că nu și-a prognozat, pentru anul 2017, o reducere a plăților restante.

–         Obligarea pârâtei Boengiu Elena la plata sumei de 588 lei, cu titlu de dobândă aferentă unor avansuri în valoare de 19.000 de lei acordate, spune Fiscul, nejustificat din punct de vedere economic. Aceste avansuri au fost date firmelor: Aftard, Florastan Construct, Konapex Construct, pentru prestări servicii de servicii neidentificate la control și nerealizate.

–         Obligarea pârâtei Boengiu Elena la plata sumei de 18.000 lei – contravaloare prejudiciu creat firmei prin nerecuperarea ei de la UAT Piatra Neamț. S-a ajuns la această concluzie în urma unui control privind lucrarea „Recondiționare drum acces 3 Coline”, care a fost recepționată în decembrie 2014 și facturată, de Primăria Piatra Neamț, în ianuarie 2015, suma fiind de 512.981 lei. Verificările au stabilit că suma de 18.000 lei, reprezentând servicii de proiectare prestate de PFA Cintiță nu afost inclusă în cheltuielile efectuate de către Publiserv, motiv pentru care banii trebuiau să fie recuperați de la primărie, ceea ce nu s-a întâmplat.

Toate aceste solicitări ale Publiserv SA, ce au la bază constatări ale inspectorilor ANAF și auditorilor publici de la Camera de Conturi Neamț, vor face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Neamț. Magistrații sunt cei care vor stabili dacă persoanele date în judecată sunt sau nu vinovate de producerea prejudiciilor stabilite de către autorități. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Tupeu retezat de instanță. Niță a pierdut purcoiul de bani de la Publiserv

 

 

2 comments

  1. Daniela 9 octombrie, 2019 at 20:25 Răspunde

    Ce credeti ca vor face cei “pomeniti” in legatura cu aceste debite? Raspunsul este unul simplu si la indemina. In solidar, cei in cauza isi vor angaja probabil un avocat cu legaturi suspuse. Pe la DIICOT, pe la DNA Bacau. Avem in orasul nostru un personaj care sa corespunda descrierii. A se vedea legaturile de rudenie din Piatra Neamt, ale procurorului sef DIICOT, Banila Felix. Si uite asa, pietrenii vor fi buni de plata. Nu cei enumerati in “pomelnicul” din materialul de mai sus.

  2. fatacubotulrosu 10 octombrie, 2019 at 16:26 Răspunde

    Treiboy a văzut că s-a însurat Nită si-a zis:gata,are nevasta-sa
    salar de magistrat,are balta peste,ca la Janel…….nu-i loc !?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.