Peste un milion de euro pentru reparația unui pod. Nicio firmă nu este interesată de contract

8
271

  Podul de peste râul Cracău, situat pe DN 15D, la km 9+510, pe raza comunei Girov, aflat într-o stare avansată de degradare, va mai rămâne o perioadă așa, pentru că nicio firmă nu vrea, cel puțin deocamdată, să-l repare. La licitația organizată de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru contractul ”Întreținere periodică pod pe DN 15D km 9+510” nu a fost depusă nicio ofertă până pe data de 3 septembrie, termenul limită. În aceste condiții, procedura a fost anulată automat, anunțul fiind publicat pe 13 septembrie. Valoarea estimată a contractului este de 4.163.166 lei, fără TVA, adică 4.954.167 lei, cu TVA inclus. La descrierea succintă a contractului, CNAIR precizează că „autoritatea contractantă optează pentru achiziția ulterioară de noi lucrări similare de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câștigătoare în cadrul prezentei proceduri de achizitie publica in cuantum de 543.021,77 lei, fara TVA, reprezentand 15% din valoarea estimata. Valoarea estimata totala a contractului va fi 4.163.166,93 lei, fara TVA”. Durata de execuție a lucrărilor a fost stabilită la 8 luni, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Este posibil ca firmele de construcții să nu se fi înghesuit pentru a obține acest contract din cauza termenului mic de execuție. Podul se află într-o stare jalnică, balustradele distruse, armătura din oțel afectată de rugină, betonul din stâlpi măcinat, așa că este foarte probabil că termenul de execuție, fixat la 8 luni, este unul prea mic pentru ca problemele să fie remediate.

Podul de la Girov, în februarie 2019 (Sursa foto: Facebook):

În cazul reabilitării renumitului pod de la Preluca, de peste pârâul Secu, licitația a fost reluată de două ori din cauza lipsei de ofertanți. Aceștia au refuzat să intre în competiție din pricina termenului scurt de finalizare, respectiv 30 de zile, dar și din cauza prețului, considerat prea mic. La primele două licitații, cu termen de finalizare a lucrărilor de 30 de zile și valoare estimativă de 614.140 lei, fără TVA, nu s-a prezentat nimeni. La a treia licitație, termenul de execuție a fost prelungit la 90 de zile, iar valoarea estimată a contractului a crescut la 749.384 lei, fără TVA. De această dată, lucrarea a fost ofertată, fiind câștigată de o firmă din Bacău. Termenul de execuție, 11 septembrie 2018, nu a fost respectat. Lucrarea a fost finalizată de abia în primăvara acestui an.

Este posibil ca și în cazul podului de la Girov, după ce autoritatea contractantă va fi mai generoasă din punct de vedere al termenului de execuție, dar și a al prețului, să apară și ofertele. Podul se află într-o stare avansată de degradare, iar DRDP Iași asolicitat să fie introduse restricții privind limitarea greutății vehiculelor la 15 tone și limitarea vitezei la 30 km/h. În acest sens, în luna iulie, consilierii județeni nemțeni au aprobat devierea traficului de pe DN 15D Piatra Neamț – Roman pe DJ 208G Girov – Totoiești (Totoiești – Humulești) și DJ 156A Roznov – Dobreni.

Daniel MURARU

Reparația podului de la Preluca, licitații dubioase. De ce nu se înghesuie firmele să contracteze lucrări de la Drumurile Naționale

8 comments

 1. miclaus 16 septembrie, 2019 at 16:57 Răspunde

  Firma lu Ginel are treaba la Bicaz- Poiana teiului, asa ca Soseta a avut grija sa-i alunge pe eventualii constructori si sa tina lucrarea pentru cand va termina Ginel. Nu ati inteles asta?

 2. mihnea1 16 septembrie, 2019 at 18:55 Răspunde

  Dragi nemteni, fiti atenti la ce marsavie pregateste grupul organizat care conduce si distruge judetul. Primarul Puica, condamnat definitiv de instanta la pierderea mandatului, incearca sa scape cu complicitatea lui Arsene si Soroceanu. Arsene, partenerul lui de combinatii, incearca sa-l salveze de la pierderea mandatului cu ajutorul cancerului administratiei locale Soroceanu. Au inscenat pe un site obscur o interpretare hilara a situatiei cu ajutorul unor jurnalisti locali mizerabili (Vinca e judecator iar Iosub il lauda ca a mai zugravit o camera). Arsene si Puica au un trecut asemanator, unul combina valuta si celalalt masini furate fiind unealta lui Mararu). In ce tara traim daca nici macar o hotarare a Instantei Supreme nu mai este respectata? Sa-i suspectam pe cei care se pregatesc sa incalce legea ca vor primi spaga pentru asta? Caci despre cei care au scris mizeriile alea nu ne indoim.

 3. constantin 17 septembrie, 2019 at 08:26 Răspunde

  Sunt de acord cu cele aratate de Mihnea 1 si am ramas surprins de bulibaseala lui Vinca.Acum vad ca toti se pricep la interpretarea legilor chiar daca nu au pus mana pe o carte de specialitate.Trebuie sa recunoastem ca acum Primaria Borlesti este importanta pentru jefuitori.Cine nu ar vrea sa deconteze la lucrari o casa de prazmuire la Nechit la valoarea unui camin cultural.Este o manipulare grosolana ca s-au facut multe investitii in comuna Borlesti.Daca acele lucrari ar fi evaluate de experti in constructii independenti ,lesne s-ar vedea ca valoreaza la mai putin de jumatate din valoarea decontata.Iata adevaratul motiv pentru care Puica a incalcat legea pentru a fi viceprimar si apoi primar.Trioul Puica-Ginel-Arsenie trebuie destructurat pentru a fi ordine la Borlesti.

 4. gigiexpertu 17 septembrie, 2019 at 09:22 Răspunde

  pai la cum arata podul ala mai are o chemare si cade. cine e fraier sa vina sa intervina la pod si daca se intampla ceva sa ia asupra sa toata vina ? demolat , facut altul nou. ce naiba sa mai repari la podul ala ? si in alta nota …. dar mmmvaaai , dar unde sunt toti constructorii aia megaspecialisti din neamt ? cum nu se inghesiuie niciunul ? aoleu , daca vin iar aia din bacau si va fura megalucrarile pe miliarde de euro ? (*sarcasm*) pai e cu munca , e cu riscuri , nasol …. aqua park cara namol la insula din bacau la pret de pret….cum sa vina la moastele podurilor din neamt ?

 5. Stefan 17 septembrie, 2019 at 15:14 Răspunde

  Nu contest comentariile de mai sus cu privire la primarul Puica, insa trebuie privit si fndul problemei.ANI este o instututie securiste, careia i s-au dat puteri prea mari de catre legislativ si care ar interpretari “personale” asupra incompatibilitatilor.Puica a fost declarat incompatibil fiindca s-ar fi votat singur pentru functia de vice-primar.Evident, este o prostie, fiindca orice om din lumea asta are voie sa voteze pentru el insusi!Legea interzice sa votezi daca ai un interes pecuniar, de exemplu o concesiune pentru tine sau cineva din familie, nu sa votezi pentru o functie electiva prin definitie!Este ca si cum un candidat la primarie,sa zicem, nu ar putea sa voteze pentru el insusi!!?

  • mihnea1 17 septembrie, 2019 at 17:45 Răspunde

   Nu ai dreptate, Stefan. Legea e clara, citeste-o. Iar nenorocirile facute in Borlesti de Ginel sunt cunoscute de toata lumea. Nu intamplator a descins Curtea de conturi la Borlesti si nu mai pleaca.

 6. Stefan 18 septembrie, 2019 at 08:26 Răspunde

  Mihnea , am citit legea, dar e o imbecilitate si e interpetata abuziv!Cat despre Curtea de conturi, mai bine sa ne scuteasca…E o alta adunatura de privilegiati fara merit.Nu contest ca in Borlesti, si, cu siguranta, in mai toate localitatile din judet sunt probleme cu lucrarile publice.Pana la urma, sa stii, Mihnea, ca spaga si smecheriile nu vor disparea, indiferent cine va conduce Romania.Marea problema este , insa, ca se fac multe lucrari inutile si de proasta calitate…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.