Mega-spitalul lui Arsene, dat uitării. Activitatea Spitalului Județean, evaluată cu peste 100.000 de lei

0
154

Cea mai mare unitate medicală din județ, Spitalul Județean e Urgență Piatra Neamț, face obiectul unei ample analize ce este efectuată de o firmă de profil din Târgu Mureș. Construcția noului spital, promisiune făcută de inculpatul Ionel Arsene în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, este departe de a începe. Nu a fost organizată nici măcar licitația pentru proiectarea noului spital, în condițiile în care guvernul a alocat peste 20 de milioane de lei special pentru finanțarea cheltuielilor cu proiectul. Despre această investiție s-a discutat mult înainte de campania electorală și atât. Cei care promiteau spitale noi vin acum și anunță cu tam-tam că se investesc sute de mii de euro în reabilitarea unor secții din spital. Dar dacă vom avea un nou spital la Piatra Neamț, de ce mai bagă bani în reabilitări, în sisteme de supraveghere a angajaților sau în contracte de consultanță? 

De asemenea, dacă va fi construit un spital nou, așa cum promitea inculpatul din fruntea Consiliului Județean Neamț, președinte al PSD Neamț, ce rost mai avea cheltuirea unei sume importante de bani pentru realizarea unei analize la sânge a activității spitalicești. Ideea nu este deloc rea, pentru că trebuie ca șefii instituției să cunoască care sunt punctele forte și care sunt puncte slabe ale instituției pe care o conduc. Numai că există temerea că această analiză, pentru care Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va plăti peste 100.000 de lei, va fi folosită în alte scopuri. De exemplu, un rezultat slab în urma evaluării ar putea duce la desființarea bucătăriei și oferirea afacerii unei firme de catering cu „pedigree”. Nu că bucătăria nu ar merita desființată, la ce mâncare oferă bolnavilor, însă înainte de acest pas ar trebui ca cei responsabili să încerce să-i potolească pe cei obișnuiți să facă bani de pe urma hranei pacienților, prin furtul de alimente și nu numai. Tot ca exemplu poate fi luată și varianta, în cazul unei concluzii proaste după analiză, desființării spălătoriei, o afacere după care tânjesc mulți potentați ai zilei. Iar exemplele ar putea continua.

Contractul, denumit „Servicii de analiză comparativă detaliată a activității spitalului, randamentelor, eficienței”, este în valoare de 99.180 lei, fără TVA, și a fost încheiat în luna iunie cu societatea Hospital Consulting SRL Târgu Mureș. De suma amintită mai sus, angajații societății din Târgu Mureș trebuie să prezinte o evaluare complexă a activității desfășurate în Spitalul Județean Neamț. Firma din Mureș va evalua sistemul de colectare a datelor privind cheltuielile, precum și cele privind serviciile realizate (externe, interne etc.). Va stabili structuri de control și va veni cu recomandări pentru îmbunătățirea sistemului de colectare a datelor privind cheltuielile, precum și cele privind serviciile realizate (externe, interne etc.), conform metodologiei controllingului spitalicesc.

Un punct important al evaluării este reprezentat de:

„Măsurarea și analiza comparativă a veniturilor, costurilor și contribuției 1 / 2 / 3 (rentabilității pe 3 nivele de agregare a cheltuielilor) la nivel de: – spital, inclusiv comparații cu alte spitale (cu minim 50 de spitale din care minim 20 spitale clinice/județene) – activități: acuți, cronici, spitalizare de zi, ambulatoriu, paraclinice etc. (inclusiv comparații) – unități de decontare (secții cu toate componentele acestora) – toate centrele de profit: secțiile / compartimente acuți, cronici, spitalizare de zi, cabinete ambulatorii integrate sau nu, alte centre cu venituri și servicii identificabile – măsurarea costurilor unitare la centrele de cost (servicii interne medicale și nemedicale): laboratoare, imagistică, spălătorie, bucătărie, sterilizare, farmacie etc), inclusiv analize comparative cu minim 50 de spitale din care minim 20 spitale clinice/județene. Va fi analizată și prelucrată perioada 2018”

Nu în ultimul rând, firma mureșeană va oferi comparații interspitalicești (benchmarking) la nivel de spital, secții, servicii interne (cu minim 50 de spitale din care minim 20 spitale clinice/județene), analize detaliate.

Evaluatorii și-au făcut deja prezența în mai multe secții din spital, stârnind panica printre angajații care nu înțeleg ce se întâmplă. Tocmai de aceea, conducerea spitalului, membrii CA-ului ar fi trebuit să anunțe angajații cu privire la demararea acestei activități de evaluare a activității din spitalul. Ar fi fost o decizie de bun simț care ar fi arătat, în primul rând, respect față de cei care lucrează acolo și, totodată, ar fi înlăturat orice urmă de suspiciune. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.