Șmen cu vila din Bacău a lui Arsene. Proprietatea, evaluată la 3.500 de euro. Cumnatul Dominte, primul cumpărător

13
2230

O vilă, cu terenul aferent, ce a aparținut familiei președintelui Consiliului Județean Neamț, a fost scoasă la licitație de către Banca Comercială Română, prin intermediul unui executor judecătoresc, pentru un credit neplătit, de peste 170.000 de euro, pentru care soții Ionel și Gabriela Arsene au fost garanți. Cei doi au acceptat să pună vila și terenul drept garanție la bancă, pentru ca unchiul și mătușa lui Ionel Arsene să poată obține creditul. Cum banca nu și-a recuperat banii, s-a trecut la executarea silită a bunurilor gajate în vederea recuperării datoriei. Judecătoria Târgu Neamț a acceptat, în noiembrie 2017, cererea de executare silită, iar în vara acestui an s-a trecut la vânzarea proprietatii soților Ionel și Gabriela Arsene. Este vorba de imobilul compus din casă de locuit P+1 (66 mp suprafață construită și 132 mp suprafață desfășurată) şi suprafaţa de 349,40 mp teren situat în intravilanul comunei Săuceşti, satul Bogdan Vodă, judeţul Bacău. Mai exact, vila și terenul se află la intrarea în orașul Bacău, dinspre Roman, vizavi de Turnul de televiziune.

Vila și terenul-3.500 de euro

Judecătoria Târgu Neamț a admis cererea de încuviinţare a executării silite formulată de Biroul executorului judecătoresc Dron Gheorghe în noiembrie 2017, iar prima licitație pentru vânzarea bunurilor a avut loc în august 2019. Pentru a vinde terenul și casa, creditoarea BCR a dispus efectuarea unei evaluări a bunurilor, lucrarea fiind efectuată de către expertul Alecu Corfu din Buhuși. Cel din urmă a stabilit că vila și terenul, situate la 10 minute de centrul orașului Bacău, cu ieșire la drumul european, valorează 16.684 lei, adică 3.527 euro la cursul BNR de astăzi, 5 septembrie. În anunțul de pe site-ul BCR-ului se fac următoarele mențiuni:

„Proprietatea este situata in comuna Saucesti, satul Bogdan Voda, judetul Bacau. Imobilul este format din teren intravilan in suprafata de 349 mp, pe care este construita o locuinta P+M, cu suprafata construita de 66 mp, respectiv suprafata desfasurata de 132 mp. Locuinta este nefinalizata, degradata, are structura de rezistenta din beton armat, inchideri din zidarie caramida, sarpanta din lemn si invelitoare din tabla Lindab. Terenul are forma neregulata, apropiata de dreptunghi, este imprejmuit numai pe latura nordica cu gard din scandura si are deschiderea de 28,25 m la drumul european E85”

Banca Comercială Română a acceptat, în mod foarte curios, raportul de evaluare al lui Alecu Corfu, în condițiile în care un studiu simplu al pieței arată că terenurile și casele în zona respectiva se vând cu prețuri cu mult mai mari. De exemplu, un metru pătrat de teren se vinde în aceeași zonă cu prețuri cuprinse între 15 și 30 de euro.

 

Dacă luăm în calcul un preț mediu de 20 euro/mp, rezultă că cei 349 mp de teren ai lui Arsene ar valora 7.000 de euro, adică dublu față de evaluarea expertului. Și vorbim numai de teren. Nu se poate spune că vila este fără valoare, construcția fiind totuși din cărămidă, acoperită cu tablă de calitate etc. L-am contactat pe Alecu Corfu, expertul care a evaluat vila și terenul lui Arsene și i-am solicitat să ne explice cum a ajuns la valoarea de nici 3.600 de euro pentru un teren de 349 de metri pătrați și o casă de 66 mp, P+1. Evaluatorul a refuzat, spunând că nu are ce să ne zică, recomandându-ne să luăm legătura cu BCR și să discutăm cu executorul Gheorghe Dron. BCR-ul ar putea doar să explice de ce a acceptat o subevaluare atât de evidentă, însă Corfu este cel care putea lămuri cum de a ajuns la un asemenea preț. Invocând prevederile GDPR-ului, executorul Gheorghe Dron s-a limitat în a ne spune că licitația a fost legală, iar evaluarea bunurilor a fost acceptată de creditoarea Banca Comercială Română.

Vila lui Arsene, fără tâmplărie și fără gard

În anunțul de vânzare se face mențiunea că locuința este nefinalizată și degradată. Acum așa pare a fi, însă cu ani în urmă imobilul arăta chiar bine.

În vara anului 2012, de exemplu, așa cum se vede în imaginile de pe Google Maps, terenul lui Arsene avea un gard sănătos din fier, dar și o poartă solidă. De asemenea, în imagini se vede că locuința avea și tâmplărie. Tot în acele imagini se observă, pe gard, un anunț „De vânzare” în care este menționat numărul de telefon al lui Arsene, semn că acesta încerca să-și vândă bunul. Curios, pentru că vila și terenul erau gajate la bancă.

Vila lui Arsene-iulie 2012 (Foto: Google Maps)

În câțiva ani, vila a rămas fără tâmplărie, fără gard și poartă, impresia pe care o ai acum fiind aceea că proprietatea e degradată, părăsită. Unii pun dispariția tâmplăriei și a gardului pe seama furturilor, însă e greu de crezut că ar îndrăzi cineva să jefuiască într-o zonă atât de circulată. Iar dacă bunurile au fost furate, proprietarul ar fi trebuit să anunțe Poliția pentru a face cercetări. Alte persoane cu care am discutat sunt de părere că tâmplăria și gardul au dispărut special pentru ca proprietatea să pară cât mai sărăcăcioasă, astfel încât prețul de evaluare să fie cât mai mic. Chiar dacă acesta ar fi fost motivul, evaluatorul nu justifică nici măcar evaluarea terenului, fără a mai pune la socoteală vila.

Vila lui Arsene-august 2018 (Foto: Google Maps) 

 

Cumnatul lui Arsene licitează, câștigă, dar nu plătește

În primă fază, la prima licitație pentru vânzarea proprietății, organizată în luna august, câștigător a fost declarat firma Simaro 07 SRL Vânători-Neamț, unde administrator și asociat cu 97,5% din părțile sociale este Mihai Dominte. Informațiile noastre inițiale arătau că la mijloc este doar o simplă coincidență de nume, Mihai Dominte de la Simaro 07 SRL nefiind același cu Mihai Dominte, cumnatul lui Ionel Arsene. Însă, verificările au scos la iveală că cel care a cumpărat terenul și vila soților Arsene este, într-adevăr, cumnatul acestora, adică soțul surorii lui Ionel Arsene. Dominte a lucrat la Drupo și este membru în CA la Apaserv SA și Troleibuzul SA, ambele firme ale Consiliului Județean Neamț, unde președinte este Ionel Arsene, cumnatul său. Contactat de atacul.ro, Dominte (foto) a precizat că este asociat la firma Simaro 07 SRL Vânători-Neamț de câteva luni și că a participat la licitația pentru vila și terenul cumnatului. A licitat peste 100.000 de lei, însă nu a plătit, pe motiv că a vrut să facă un credit, dar banca nu i-a aprobat.

 

Adjudecatarul de 19 ani: „Personal nu l-am mai văzut (n.r. pe Arsene), sincer, de când venea pe la tata, acum 15-20 de ani…”

Cum Dominte nu a achitat integral suma licitată, executorul a reluat procedura de licitație, cea de-a doua încercare având loc pe data de 3 septembrie. Prețul de pornire a licitației fiind atât de mic pentru terenul și casa aflate atât de aproape de centrul Bacăului, bătălia a fost una pe măsură, înscriindu-se 5 persoane fizice și una juridică – Costytex 2000 SRL Vânători-Neamț, unde administrator și asociat unic este Costin Lazăr (foto), un tânăr care a împlinit 19 ani în luna mai a acestui an. La a treia strigare, persoanele fizice au licitat între 20.000 de lei și 35.000 de lei, iar Costytex 2000 SRL a avansat suma de 116.000 de lei, fiind declarată câștigătoarea licitației.

(Foto: Facebook/Costin Lazar)

Unul dintre participanții la licitație ne-a povestit că tânărul Lazăr nu ar fi știut nici măcar unde se află proprietatea pe care a cumpărat-o, aspect respins de Costin Lazăr. De asemenea, faptul că prima licitație a fost câștigată de cumnatul lui Arsene, iar cea de-a doua de un tânăr de 19 ani al cărui tată îl cunoaște pe Arsene a dat frâu liber speculatiilor. Interesant este că firma care a achiziționat casa și terenul a fost înființată anul trecut, când a avut o cifră de afaceri de 54.000 de lei și un profit de 50.282 lei. Întrebat dacă are cu ce să achite casa, Lazăr a spus că mai are nevoie de niște bani, pe care o să-i împrumute de la tatăl său, de la unchiul, de la mai mulți…

„Numai ziariști mă sună? De ce nu mă sună unul să mă împrumute cu niște bani ca să pot să o plătesc”, a răspuns Lazăr la telefon, când a aflat că este sunat de un ziarist.

„Cum să fie adevărat, domnule, că nu am văzut casa înainte de a o cumpăra? Era unul acolo care tot vorbea și l-a făcut pe Arsene în toate felurile. Cum adică n-am văzut casa? Trebuie să-i spun lui ce vreau să cumpăr? Tatăl meu (n.r. născut în Grumăzești) nu l-a mai văzut pe Ionel Arsene de 10 ani. E mai mare de ani decât Ionel Arsene. Tata a fost coleg cu fratele lui mai mare. Nu înțeleg ce atâtea discuții, un copil nu are voie să își cumpere o casă? Pe munca mea am obținut și un program Start Up. Urmează să primesc banii, să aduc utilaje. Am umblat peste tot, am muncit. Care e problema? Tatăl meu trăiește în Vânători-Neamț de 24 de ani, are afaceri aici!”, a declarat Costin Lazăr.

Întrebat dacă îl cunoaște pe Arsene și când l-a văzut ultima oară pe acesta, tânărul a declarat: „Bineînțeles că-l cunosc, cine nu-l cunoaște? Personal nu l-am mai văzut, sincer, de când venea pe la tata, acum 15-20 de ani…”.

Unul dintre participanții la licitația din data de 3 septembrie are o explicație foarte interesantă pentru tot ce s-a întâmplat, plecând de la subevaluarea proprietății, până la ofertele pentru ea. Scenariul ar trebui analizat cu atenție, atât de cei de la BCR, dar și de autoritățile cu atribuții în a verifica astfel de aspecte.

„Nu este exlus deloc ca aceste bunuri, mult subevaluate, să fi fost pregătite pentru cine trebuie. Însă nu au luat un calcul un aspect, și anume că prețul de chilipir a atras mulți potențiali clienți. Dacă aceștia nu aflau, casa și terenul erau cumpărate de cine trebuie la prețul de 3.500 de euro. Vă dați seama? Să cumperi o casă, pe care o făceai locuibilă cu maxim 10.000 de euro și terenul aferent, cu numai 3.500 de euro, la o aruncătură de băț de centrul Bacăului, ce afacere ar fi fost?”

Ar fi fost o mare afacere pentru cel care ar fi cumpărat-o. Iar cel mai aproape de a face acest lucru, dar la prețuri mult mai mari, au fost cumnatul lui Arsene și un tânăr al cărui tată se cunoaște și el cu Arsene. Coincidențe, nimic mai mult!

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

13 comments

 1. Dan 5 septembrie, 2019 at 18:23 Răspunde

  Toata viata lui a dat tepe. Oriunde si oricui. In toata aceasta smecherie mi se pare ca dirijorul este acel executor. El a aranjat toate smecheriile pentru ca proprietatea sa revina la soseta. Sunt sigur ca aceasta constructie a primit-o in contul unui comision, ca soseta nu si-ar fi facut niciodata o locuinta in balarii. Daca vroia o locuinta in Bacau si-ar fi construit-o in centrul orasului, ca unul care se respecta si se pricepe la valua. Se vede de pe luna smecheria si mai ales complicitatea bancii care a acceptat in schimbul unui credit de 170.000 € o suma infima de 3500€. Nu am sa intreb ce comision a primit executorul pentru aceasta hotie.

 2. Cristian 5 septembrie, 2019 at 21:40 Răspunde

  Pai, asta micu, daca n-are bani (tupeu vad ca are), cu ce vrea sa-si cumpere casa asta? vad ca asta asteapta sa curga…..
  Fi-v-ar Arsene de ris sa va fie!!!
  Baaaiii, asta a bagat tot Tirgul un afaceri, de la al cu tita n gura, pin la al cu barba sura???? Da Tablan si gasca dorm???? Da procurorii si ei???? Cine ne mai apara de hoti?

  • Dreptate pt prosti 9 martie, 2021 at 13:50 Răspunde

   Bai gabore…cu toti păduchi MAI as termina constructia canalului Siret Dunare navigabil…cum stau peretii debeton la Marasesti neterminati…ce v as pune la munca silnica FORTATA!

 3. Dan 6 septembrie, 2019 at 14:04 Răspunde

  1. Un copil nu-şi cumpără casa pe firmă.

  2. Firma se ocupă de “fabricarea altor articole textile”, nu a avut angajaţi anul trecut, nu are nici acum, iar suma de 54.000 lei (cifra de afaceri) o are de încasat, coincide cu valoarea creanţelor. Altfel spus, firma nu a încasat niciun leu anul trecut. E de urmărit ce contracte va avea COSTYTEX 2000.

 4. Un pesedist 11 septembrie, 2019 at 09:00 Răspunde

  (***) asta calcă tot mai apăsat pe urmele infractorului sef Pinalti.de la el a învățat hotiile, după el va merge. Membrii PSD făceau campanie împotriva lui Ștefan si (***) de Soseta aranja pe sub masă combinatii cu infractoru Pinalti.

 5. Dictatura fara securisti 6 aprilie, 2020 at 13:19 Răspunde

  Ministerul de gunoi, pardon , de interne trebuie desfiintat!!!
  Iar liazele cu grade de carton la munca silnica sa terminam csnalul siret dunare marea neagra…ce v-as face eu!!!

 6. m 13 aprilie, 2020 at 14:45 Răspunde

  lazar avea tupeu si la liceu / f increzut./ valoarea lui ca elev /(***)

  arsenicum nu pleaca o data ptr totdeauna ?

  umflaul asta de unde l/ati mai scos?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.