Astăzi va fi făcută recepția lucrării de milioane de euro de la Slobozia-Roznov. Ieri încă se lucra la podul cumătrului

4
1334

Una dintre cele mai mari lucrări din județul Neamț, din punct de vedere financiar, respectiv proiectul „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”, în care statul român a investit aproape 70 de milioane de lei de-a lungul anilor, va fi recepționată astăzi. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, instituția care a gestionat proiectul, a lansat invitații către mai multe instituții pentru ca reprezentanții acestora să participe la eveniment. Nu vor lipsi reprezentanții beneficiarului, constructorului (Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL și Stef Edil SRL), dar și autoritățile locale și județene care, cel mai probabil, nu vor rata ocazia să se „tragă în poză” la fața locului. Ieri dimineață nu se știa componența comisiei de recepție și nici ora la care urma să înceapă evenimentul. Cel mai probabil, ora va fi 10, iar locul, undeva pe amplasament. O echipă de muncitori lucra și ieri la podul pe care care atacul.ro l-a fotografiat acum câteva zile. Un sens de mers era blocat de o camionetă, iar câțiva lucrători efectuau diverse activități. La capătul podului dinspre Ferma TCE 3 Brazi, unul dintre muncitori avea în grijă un butoi metalic, sub care ardea puternic un foc.

Nici cel de-al doilea pod de peste noul canal, care face legătura cu un iaz al unui primar și comuna Dochia, nu arăta excepțional. Ca și în cazul primului pod , ieri se puteau observa zone în care au fost făcute câteva „corecturi” din beton. Cu toate acestea, câteva crăpături, în special în fundația culeelor, au rămas neacoperite. O bandă care delimitează zona și câteva bucăți de beton, uitate pe pod, arată că lucrarea a avut probleme.

Cele două poduri și canalul hidrotehnic construit nu reprezintă lucrări complexe, tocmai de aceea este greu de înțeles cum au apărut fisurile atât de repede. Un specialist ne-a explicat că astfel de probleme apar în momentul în care lucrările la fundațiile culeelor nu sunt făcute cu responsabilitate. Nu spunem că podul cu pricina nu a fost executat cum trebuie, însă fisurile apărute rapid ar trebui să atragă atenția celor care își pun semnătura pe procesul verbal de recepție.

O lucrare de 10 milione de euro și multe probleme 

Lucrarea de la Roznov, încredințată direct firmelor controale de Ginel Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, poate oricând să devină un subiect interesant pentru structurile specializate în cercetări penale din România. În primul rând, este vorba de o lucrare care a beneficiat de bani din Fondul de urgență al guvernului, deși a început  în 2008. În al doilea rând, nu prea ies la socoteală vreo 8-9 milioane de lei. În documente oficiale se arată că investiția totală a fost de 69 de milioane de lei, fără a se preciza dacă este sau nu cu TVA inclus.

O parte din lucrare a fost executată de Bella Consulting SRL și Dimar SRL, acestea încasând 11,8 milioane de lei. Aqua Parc&Co a încasat aproximativ 50 de milioane de lei. În total, vorbim de aproximativ 62 de milioane de lei, cu câteva milioane de lei mai puțin față de cât s-a cheltuit în mod oficial. În altă ordine de idei, sursele noastre au declarat, pentru atacul.ro, că „Apele Române”, instituție care a gestionat cei 50 de milioane de lei, a oferit constructorului un avans. Așa ceva, spun acestea, nu s-a mai întâlnit, oferirea banilor în avans constructorului fiind o noutate pentru „Apele Române”. Sursele mai spun că sumele, cu titlu de avans la lucrare, ar fi fost acordate cu presiuni și scandal, însă situația ar putea fi clarificată doar de cei cu atribuții în acest sens. De asemenea, ar fi interesant de aflat cum a reușit constructorul să intervină și să remedieze problemele apărute la poduri în condițiile în care a predat lucrarea. În mod normal, cele două poduri nu puteau fi reparate fără acordul celor de la ABA Siret. Dacă și-ar lua în serios atribuțiile de serviciu, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții ar putea lămuri această chestiune.

Lucrarea a fost începută în 2008

Amenajarea râului Cracău, în zona Slobozia-Roznov, a debutat în anul 2008, în primă fază lucrând două firme, una din București, cealaltă din Satu Mare. Firmele trebuiau să execute două poduri, 4.380,5 metri de albie deviată (n.r. canal), un canal rapid, 3.500 metri de albie existentă amenajată, subtraversarea a două conducte de gaz la Costișa – Săvinești. În anul 2017, ABA Siret a reziliat contractul cu cele două societăți care încasaseră 11,8 milioane de lei. Cu acești bani, firmele au executat „cca. 30% din lucrări pentru obiectul 2 – albia deviată (L = 4.380,50 m); cca. 45% din lucrări pentru obiectul 3 – nodul hidrotehnic; cca. 98% din lucrări pentru obiectul 4 – canal rapid (L = 20 + 200 + 20m) + zonă de racord (L = 91 m).”

Anul trecut, din Fondul de urgență al Guvernului a fost alocată suma de aproximativ 50 de milioane de lei, TVA inclus, pentru finalizarea lucrărilor. Lucrarea a fost încredințată societăților Aqua Parc SRL Roznov, SC Stef EDIL Săvinești și Mavgo Holding SRL Tașca, toate controlate de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”. În ecuație a intrat și o societate din Bistrița Năsăud, județul de baștină al ministrului Apelor, Ioan Deneș, însă nimeni nu a reușit să lămurească acest aspect.

Daniel MURARU

Citeste si:

Atenție, crapă podul cumătrului! Proiectul de 10 milioane de euro, urmărit de DNA, lovit de ghinion

DNA-ul, pe urmele a 10 milioane de euro din Fondul de intervenție al Guvernului. Contractul, executat parțial de cumătrul Ginel

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Stefan 22 august, 2019 at 08:51 Răspunde

    Din cate stiu, traditia constructorilor de poduri le impune ca la inaugurare sa stea sub pod in timp ce pe acesta trec camioane sau trenuri grele (dupa caz)!Oare face si Ginel asta?!

  2. Dragos 22 august, 2019 at 11:18 Răspunde

    Exista niste ciudatenii si la tunul asta, ca si la celelalte tunuri financiare. Se laudau ca au terminat lucrarea anul trecut si ei fac receptia abia acum? Lucrarea s-a platit integral ca vad smecheria cu avansul cand au primit bani imediat dupa ce le-a fost incredintata asa cum banuim cu totii? Avansul pentru ce a fost dat, pentru comisioane? Ca utilaje aveau si nu trebuiau cumparate inainte de a incepe santierul. Perioada scursa de la terminarea lucrarii pana la receptie intra in perioada stabilita pt garantia lucrarii? Cat va fi garantia lucrarii, 24 de luni cat se da pentru un uscator de par? Lucrarea incepe sa se deterioreze doar dupa cateva luni si probabil vom ajunge ca in situatia drumului spre Bisericani, iar soseta va anunta ca se va mai face un studiu care sa arate ca nu se asteptau sa curga apa pe albia Cracaului ca sa le strice „lucrarea”.

  3. Daniela 22 august, 2019 at 12:26 Răspunde

    Nu statul roman a investit de-a lungul anilor, cei aproximativ 70 mil.lei in aceasta lucrare „monumentala”. Cei care s-au perindat vremelnic la conducerea judetului Neamt au avut un singur scop si acela personal, de a se imbogati pe spinarea celor care, de buna credinta, i-au votat cu ochii inchisi. In schimbul sacoselor cu alimente, festivitatilor cu bautura si mici, prilejuite de zilele comunelor si oraselor, excursiilor organizate pentru pensionari, sumelor de bani puse in cutii de chibrite si impartite din poarta in poarta inainte de alegeri. Acum culegem „roadele”. Suma estimata a fi fost cheltuita pentru lucrarea „Amenajarea riului Cracau la Slobozia” s-a scurs in conturile firmelor abonate la bani publici si in buzunarul lacom al celor care au atribuit, pe criterii strict politice, executarea lucrarilor. Zona Cracau la Slobozia va fi vesnic un proiect nefinalizat, astfel incit sa mai fie cheltuiti bani fara numar si in legislaturile viitoare, sperate de coalitia PSD-ALDE. Cit despre festivitatile de inaugurare, ABA Siret a lansat un fel de invitatii la bal mascat, pentru ca niciodata platitorii reali de taxe si impozite nu vor sti cine, cum si cit „a servit” din valoare investitiiei. Alti bani, alta distractie si cu „trasul in poza”. Vom avea ce admira. Tinute de lux si opulenta, la cei invitati pe sprinceana sa participe la bal. Cei doi cumatrii si nu numai, ar trebui sa stie ca „trasul in poza” se va practica si la incarcerarea lor, cind le va veni ceasul sa-si plateasca faradelegile. Diferenta o va face distinct, natura emotiilor la fiecare din evenimente. In articol se precizeaza ceva despre un butoi de tabla sub care arde un foc puternic. Nu pot sa nu ma gindesc ce ar fi putut sa arda in butoiul cu pricina. Imi trec prin minte citeva variate. Cei 70 milioane lei alocati pentru lucrarea cu pricina, fripturile pentru balul mascat(doar locatia se afla in apropierea TCE Trei Brazi), sau altceva…..Fisurile deja aparute in structura podului cu pricina, ar trebui sa dea de gindit echipei care va semna receptia investitiei. In conturile cumatrilor. Cei doi cumatrii au avut intotdeauna grija sa platesca cel/cei care au semnat.

  4. Daniela 22 august, 2019 at 12:39 Răspunde

    In cazul celui de-al doilea pod, faptul ca nu se pot justifica cei 8-9 milioane de euro, presupusa valoare aferenta TVA, indicat ar fi ca executantul lucrarii, sa o contacteze pe dna Primar Cretu Vasilica de la Primaria Dobreni. Domnia sa detine o vasta experienta in smecheri achizitii cu sau fara TVA. Oricind, bineinteles nu gratuit, le-ar putea oferi consultanta de specialitate celor doi cumatrii, in scopul jongleriilor cu TVA. Se pricepe ca un profesionist adevarat.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.