Tunul imobiliar de 3,8 milioane de euro, înfăptuit cu ajutorul autorităților. Banii ar fi trebuit să ajungă în bugetul Primăriei Piatra Neamț

5
173

Cei 10  ani de „domnie portocalie” ai administrației Gheorghe Ștefan la Piatra Neamț au fost marcați de un jaf generalizat, care a vizat atât bugetul local, cât și bunurile comunității. Ne referim în special la terenurile pe care Primăria Piatra Neamț și firme subordonate Consiliului Local Piatra Neamț le-au pierdut în detrimentul unor oameni apropiați găștii care a falimentat orașul. Hoțiile din epoca Pinalti s-au desfășurat sub ochii îngăduitori ai Poliției, serviciilor (SRI și SIPI) și ai altor instituții cu atribuții de verificare în zona publică. Unii au închis ochii, iar alții au fost complici (ca de exemplu, un fost șef de serviciu secret, pensionat între timp, care, în loc să documenteze activitatea infracțională a găștii lui Ștefan, făcea afaceri imobiliare la nivel înalt, inclusiv cu terenuri de la primărie). Timpul a trecut, ilegalitățile au fost date uitării, iar mulți dintre cei care au participat la devalizarea orașului pozează acum în mari politicieni sau oameni de afaceri. Trist este că trecerea timpului a afectat serios și posibilitatea ca cei care au participat la jefuirea bunurilor comunității să mai plătească pentru ceea ce au făcut. Și asta pentru că autoritățile nu au demarat anchete penale în termenul prevăzut de lege, așa că mai toate faptele comise în anii 2000 s-au prescris.

Autoritățile, plătite să doarmă

Este și cazul dezvăluirilor făcute de către publicația atacul.ro în legătură cu tunul imobiliar de 3,8 milioane de euro, bani câștigați de un om de afaceri nemțean de pe urma unei tranzacții cu un teren al societății Publiserv SA. Autoritățile nu au știut nimic ori s-au prefăcut că nu știu despre acest caz, iar în momentul în care www.atacul.ro a dezvăluit mega afacerea, în august 2018, nu au mai avut ce să facă. Posibilele fapte comise s-au prescris, afacerea desfășurându-se între anii 2006 – 2007. Datele noastre arată că autoritățile s-au autosesizat în urma publicării articolului, însă afacerea nu mai poate fi investigată din motiv de…prescriere a faptelor. În aceste condiții, ce au făcut polițiștii, procurorii, ofițerii de informații și alții pentru a opri jaful și a-i pedepsi pe autori? Această neimplicare ori complicitate a autorităților au costat orașul Piatra Neamț zeci de milioane de euro, vorbind aici de valoarea terenurilor ce au fost tranzacționate/retrocedate ilicit. Nimeni nu a mișcat nici măcar un deget, iar singurul dosar serios ajuns în instanță, până în prezent, este cel al schimbului de terenuri făcut de omul de afaceri Mihai Apopii cu Primăria Piatra Neamț. Aici, în primă instanță, judecătorii au pronunțat pedepse cu suspendare pentru toți cei șase implicați, printre care e află și primarul Dragoș Chitic.

Mega afacerea de milioane de euro cu terenul Publiserv, „salvată” de prescripție

Afacerea cu un terenul ce a aparținut societății Publiserv SA, subordonată Consiliului Local Piatra Neamț, care i-a adus un profit de 3,8 milioane de euro lui Mihai Apopii, unul dintre inculpații din dosarul schimbului de terenuri, nu mai poate fi investigată pentru că faptele s-au prescris. Profitul a fost realizat în urma unei tranzacții pe care Publiserv SA a făcut-o cu societatea Tehnoprod SRL. Se întampla în luna noiembrie 2006, ca după nici un an, soții Apopii, care cumpăraseră terenul, între timp, de la Tehnoprod, să-l vândă unei firme din București, profitul obținut fiind de 3,8 milioane de euro.

În data de 27 noiembrie 2006, între Publiserv SA și Tehnoprod SRL se încheia un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la notar, prin care firma Consiliului Local Piatra Neamț vindea suprafața de 27.476 mp teren arabil, format din două loturi: 26.002 mp si 1.474 mp. Ambele loturi se află lângă Sala Polivalentă, la ieșirea din orașul Piatra Neamț spre Roman, pe partea stângă. Terenul fusese cumpărat de către Publiserv SA la sfârșitul anilor 90, de la mai mulți proprietari. Probabil, municipalitatea se gândise la o investiție care să aducă profit odată cu construirea sălii polivalente. Nu s-a mai întâmplat așa, pentru că, în noiembrie 2006, societatea Publiserv SA înstrăina terenul. Vânzarea s-a făcut, așa cum ne-a precizat Mihai Apopii, administratorul și unul dintre acționarii firmei Tehnoprod, în urma unei licitații care a fost anunțată în presă, respectiv ziarul Vestea. Publiserv SA era controlat de oamenii lui Pinalti, un apropiat al lui Apopii. Prețul de vânzare al terenului, în suprafață de 27.476 mp, a fost de aproximativ 280.000 euro la cursul de 3,46 lei pentru un euro din data de 27 noiembrie 2006, când s-a făcut tranzacția. În momentul în care s-a făcut această operațiune, Tehnoprod SRL îl avea pe Dragoș Chitic, primarul actual al orașului, director comercial.

În iulie 2007, Tehnoprod SRL vindea terenul soților Apopii, la o valoare pe care nu o cunoaștem. Pe 1 noiembrie 2007, adică la nici un an de la tranzacția Publiserv-Tehnoprod, soții Apopii vindeau terenul de 27.476 mp unei firme din București, cu un preț exorbitant, respectiv 13.748.990,40 lei, adică 4.121.400 euro. Diferența dintre prețul cu care a fost cumpărat de la Publiserv și cel vândut firmei din București a fost de peste 3,8 milioane de euro, bani care au intrat în conturile familiei Apopii. Șansele ca cineva să plătească pentru această afacere păguboasă pentru Primăria Piatra Neamț sunt egale cu zero, ținând cont că anchetatorii au dormit o perioadă cam prea îndelungată. Sau poate că nu.

Daniel MURARU

Citeste si:

Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro. Unde s-au dus banii pe care trebuia să-i câștige Primăria Piatra Neamț

Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în „malaxorul” DNA

Primarul Chitic a fost condamnat la 3 ani de închisoare

5 comments

 1. FLORIN 3 iulie, 2019 at 19:41 Răspunde

  Toate aceste hotii care au paraginit si adus la faliment acest oras/judet/tara s-au facut sub protectia interlopilor din SRI/IPJ/PARCHET/ANI/DIICOT.Aceste institutii mafiote ne-reformate care trebuiau desfiintate in anii 90s ne-au adus in situatia in care suntem dupa 30 de ani anume:o tara devalizata de hotii,subdezvoltata si cea mai corupta din Europa.

  Pina ce acesti interlopi care au condus/conduc aceste institutii spre beneficiul lor personal si al gastilor din care fac parte timp de 30 de ani nu vor fi bagati la puscarie pentru atentat la siguranta acestei tari si genocid/exodul milioanelor de romani care au parasit Romania datorita coruptiei generalizate ,pina nu vor fi eliminati sa traga sforile in aceasta tara nu se va schimba nimic.

 2. constantin 4 iulie, 2019 at 09:24 Răspunde

  Poate s-a prescris pe latura penala (am unele indoieli) dar nu si civil.Cine a suferit pagube privind circuitul civil al bunurilor imobiliare se poate adresa oricand instantei civile.Totusi o institutie care se respecta face toate demersurile pentru a afla faptuitorii si paguba si eventual instanta penala hotaraste cu privire la prescriptie.Cei care au asigurat asistenta juridica Primariei P.Neamt raspund material daca nu au sesizat institutiile in drept.Nu stiu cine trambiteaza prescrierea dar lucrurile se pot complica.

 3. cosmin gafincu 4 iulie, 2019 at 10:29 Răspunde

  atat timp cat activitatea infractionala este in forma continuata , pana in prezent , nu curge termenul de prescriptie . cu toata protectia magistratilor – interlopi locali .
  faptele trebuie cercetate tinand cont de intreaga activitate infractionala , a grupului infractional organizat . metoda disjungerii faptelor – este un mod de lucru al acestor interlopi locali . dealfel , toti sunt inruditi , incuscriti – este de inteles sa-si protejeze interesele .
  in acest judet nu exista institutii ale statului , doar crima organizata care a acaparat , la propriu , toate institutiile .
  corect , pana cand nu sunt arestati toti acesti “oameni ai legii” nu se va rezolva nimic .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.