Balcan, patronul Marsat, fraudă cu bani europeni. A încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA: închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității

3
322

 

Vasile Balcan (foto), unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Roman, are din nou probleme cu legea, el având deja o condamnare cu suspendarea executării pedepsei în dosarul în care Nușa Chiriac, patroana de la Hanu Ancuței, a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene. Belele lui Balcan se trag tot de la fraude cu fonduri europene, omul de afaceri fiind prins că a încercat să obțină bani europeni fentând regulile. Vasile Balcan, care la data faptei era administaror la SC Marsat SA, a fost cercetat de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie sub forma determinării la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Cum patronul romașcan și-a recunoscut faptele, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, se arată că, în perioada ianuarie – februarie 2011, în contextul a două proiecte finanțate din fonduri europene ce vizau achiziționarea de mașini și utilaje agricole, inculpatul Balcan Vasile, în calitate de administrator al SC Marsat SA, a obținut o finanțare nerambursabilă în sumă de 1.716.192 lei prin crearea unor condiții artificiale (cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar) și prin utilizarea unor documente inexacte.
„Concret, în condițiile în care SC Marsat SA nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor, inculpatul Balcan Vasile a hotărât crearea a două noi societăți comerciale și i-a determinat pe administratorii acestora să depună, fără vinovăție, câte un proiect aparent în numele fiecărei societăți. În cererile de finanțare și memoriile justificative s-a menționat în mod inexact că beneficiarii fondurilor FEADR sunt cele două societăți susmenționate, în condițiile în care beneficiarul real era SC Marsat SA, entitate care a asigurat în fapt infrastructura și finanțarea proiectelor și în folosul căreia au fost achiziționate utilajele respective din cadrul proiectelor. În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă cu suma de 1.716.192 lei la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective. În vederea recuperării prejudiciului, inculpatul Balcan Vasile a deschis un cont la o bancă în care a depus suma de 1.722.312,40 lei, asupra căreia procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului”, se arată în comunicatul DNA.

În prezența avocaților, Balcan Vasile a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani și 10 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– pedeapsa de 51.000 lei amendă penală și pedeapsa complementară a afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni. 

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Balcan Vasile va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, la Primăria municipiului Roman, județul Neamț sau la Primăria comuna Horia, județul Neamț. Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, Balcan și Marsat SA, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Neamț. Rămâne de văzut dacă instanța va fi sau nu de acord cu înțelegerea făcută de către inculpați cu anchetatorii.

Anul trecut, în martie, Balcan a fost condamnat, pentru complicitate la fraudă cu fonduri europene, la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în dosarul care a trimis-o după gratii, pentru 4 ani, pe Nușa Chiriac.

(Sursa foto: Facebook/Vasile Balcan)

 Daniel MURARU

Citeste si:

Nușa Chiriac, patroana de la Hanul Ancuței, 4 ani de închisoare cu executare

Nușa Chiriac și Adrian Bălănescu au fost încarcerați în Penitenciarul Bacău

 

 

 

 

 

3 comments

 1. Ganditorul 5 iunie, 2019 at 23:07 Răspunde

  Numai la furat le e capu, munca nu se poate ca i dor salele ,nu se pot apleca Asta au invatat sa faca sa si insusesca ce nu este al lor si cit mai mult ,cind o crapa o sa ia cu ei la cimitir tot ce au furat.Are Dumnezeu
  maciuca lui pentru toti pungasi la timpul si locul potrivit.

 2. Stefan 6 iunie, 2019 at 07:15 Răspunde

  In tara sunt zeci, poate sute de proiecte derulate exact in aceleasi conditii ca acelea ale d-lui Balcan, fara ca sa intervina cineva!Balcan este “victima colaterala” a legaturii de rudenie cu raposatul Culita Tarata…

 3. valisor 6 iunie, 2019 at 07:49 Răspunde

  Deci, dacă Dragnea recunoaște cum cu teledrumurile lui prin toată Lumea, are mari șanse să ne pricopsim cu un nou președinte. Șmecherul el înșile-și s-a lăsat cu executare ca să aivă timp să scrie “Memorii”.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.