Nușa Chiriac și Adrian Bălănescu au fost încarcerați în Penitenciarul Bacău

4
1223


Condamnați la pedepse privative de libertate, Nușa Chiriac (FOTO), patroana Hanului Ancutei și a Hotelului Roman, și Adrian Bălănescu, fostul patron al firmei Romconstruct, au fost încarcerați. Poliția Neamț a primit aseară, de la Curtea de Apel Bacău, mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea emise pe numele celor doi, iar oamenii legii s-au deplasat la domiciliile acestora. Atât Nușa Chiriac, cât și Adrian Bălănescu, care aveau cunoștință de decizia instanței, aveau bagajele pregătite și îi așteptau pe polițiști. Cei doi au fost ridicați de oamenii legii, puțin înainte de ora 22.00, și transportați la Penitenciarul Bacău în vederea executării pedepselor. Nușa Lenuța Chiriac a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, iar Adrian Dorin Bălănescu la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În același dosar, Vasile Balcan, patronul firmei Marsat, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatul Balcan va presta 60 zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Roman, activităţi de curăţenie şi întreţinere şcoli, grădiniţe şi primărie, precum şi pe terenurile de sport administrate de Primăria Roman sau activităţi în folosul căminelor de copii sau bătrâni administrate de către primărie. Cei trei inculpați au fost obligați să plătească, în solidar, prejudiciul de aproape 5 milioane de lei adus Ministerului Dezvoltării.

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Bacău la sfârșitul anului 2014, fiind acuzați de fapte de corupție. Vorbim de o fraudă din fondurile europene, valoarea prejudiciului fiind de aproape 1 milion de euro. În sarcina Nușei Chiriac, procurorii au reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Bălănescu Adrian a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, Vasile Balcan pentru infracțiunea de participație improprie la complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Au mai fost inculpate societățile SC TUROAG SA (infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene) și SC MARSAT SA Roman pentru infracțiunea de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Procurorii DNA au constatat că, în perioada 2009 – 2011, inculpata Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”, cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei.
La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare și pentru a obține finanțarea efectivă, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect, în condițiile în care cunoștea că societățile declarate câștigătoare, ambele din Italia, nu vor efectua efectiv aceste lucrări. În același context și la aceeași dată, inculpata a mai depus la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de inculpatul Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate, precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora.În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei.
De asemenea, pe parcursul executării lucrărilor, inculpata Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de inculpatul Bălănescu Adrian – Dorin, care atestau, în mod nereal, faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective.
Anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților Chiriac Lenuța Nușa, SC Turoag SA Roman și SC Marsat SA Roman.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. valisor 21 martie, 2018 at 12:14 Răspunde

    E de așteptat să apară „cârcotașu” (parcă n-ar fi evident ce hram poartă de fapt!) cu comentarii anti-justiție… dedicat „școlii ruse” în comentarii(pseudo) de-trei-rahați.
    Eu zic BRAVO! Justiției și mă simt satisfăcut. Și simt mare satisfacție și să aflu aici încă de „mari” găinari de buzunar public despre care nici nu aveam habar că există. Deci uite așa ajung să știu și să mă bucur că Justiția se ocupă de toate lichelele, nu doar de cei de foarte notorietate doar împinși de la spate.
    Ar trebui să acordăm mai bun credit Justiției din România, că doar dacă noi credem în ei și ei vor crede în noi cu toată știința din dotare!

  2. Justitiarul 21 martie, 2018 at 12:14 Răspunde

    Corect…averile luate…ca se duce la puscarie….tori cunoscutii mei s-ar duce la puscarie 2 ani(ca nu va face mai mult) pentru 1 milion de euro….dar absolut toti s ar duce 2 ani.la parnaie pentru banii astia…oricum e o stafida,uitati-va la poza

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.