Emisarii „șefului ăl mare de la CJ” și contractul de 1 milion de lei pentru ecologizarea Lacului Bicaz. Luciul de apă, plin de jeg

6
1010

Hidrolectrica SA, compania care este responsabilă cu ridicarea deșeurilor plutitoare de pe Lacul Bicaz, nu a încheiat, până în prezent, contractul pentru acest serviciu, deși licitația a avut loc. În primul rând, licitația a fost organizată destul de târziu, anunțul fiind publicat pe SICAP – platforma publică de achiziții publice – abia în data de 29 martie, zi în care ar fi trebuit ca ecologizarea lacului să fie începută, dacă nu chiar terminată. Data pentru deschiderea ofertelor a fost stabilită pentru 14 aprilie, singura ofertă analizată fiind cea a firmei Rotmark SRL Bicaz, care a mai curățat lacul de deșeuri cu ani în urmă. Ieri, la o lună și jumătate de la deschiderea ofertelor, Hidroelectrica nu avea încheiat contractul cu firma din Bicaz, motiv pentru care cea din urmă, firesc, nu s-a apucat de treabă. Este o problem gravă care ar trebui să dea de gândit celor de la Hidrolectrica, pentru că lacul și malurile sunt pline de mizerie, iar numărul turiștilor va crește simțitor în perioada următoare. 

Fotografii realizate duminică, 26 mai:

Milionul, traficul influență și abuzul

Contractul pentru igineizarea Lacului Bicaz, valabil pentru o perioadă de 2 ani, are valoarea maximă estimată de 1,1 milioane de lei, prestatorul urmând să curețe lacul de deșeuri în zona barajului, malurilor și prizei de apă). Informațiile pe care le deținem arată că o persoană importantă din Consiliul Județean Neamț a fost foarte interesată să pună mâna pe acest contract. Prin interpuși, evident. Cică ar fi vorba de un șef. C-o fi șef de serviciu, șef de tură sau șef de șef ar putea să afle cei care sunt plătiți regește prin structurile cu atribuții pe linia combaterii corupției. Dacă nu reușesc, o să le oferim noi, în particular, informații prețioase pe care le-ar putea folosi pentru întocmirea unui dosar penal. Dacă există interes, bineînțeles.

Așadar, datele noastre indică că lucrurile au decurs astfel: la puțin timp după publicarea anunțului pe SICAP, Viorel Munteanu, patronul firmei Rotmark SRL Bicaz, a fost vizitat de doi indivizi necunoscuți care i-au sugerat că ar fi bine să se retragă de la licitație, pe motiv că asta ar fi fost dorința „șefului mare din CJ”. Oamenii ar fi pomenit și numele șefului „ăl mare” din CJ, dornic să scoată bani din mizeria de pe lac, însă Munteanu nu a fost impresionat și nu a cedat, mergând mai departe cu licitația. Cei doi emisari ar controla o firmă de construcții ce ar fi trebuit să câștige licitația pentru curățenia Lacului Bicaz. Se pare că firma a fost exclusă încă din faza de preselecție sau cei doi au renunțat la afacere când au văzut că Munteanu nu renunță, pentru că oferta societății controlate de „șăful din CJ” nu a mai ajuns să fie evaluată. L-am contactat telefonic pe Viorel Munteanu care nici nu a confirmat, dar nici infirmat informațiile noastre, refuzând să le comenteze. În schimb, patronul Rotmark SRL a declarat doar că a câștigat licitația, însă nu a semnat contractul.

„Am tone de deșeuri strânse pe mal și nu le pot duce, pentru că n-am contractul semnat. Sunt 7-8 tone de deșeuri din lemn și 4-5 tone de PET-uri. Am înțeles că zilele astea urmează să semnăm și contractul pentru licitația pe care am câștigat-o, pentru că altfel nu putem face mai nimic. Pe lac este jale, s-a ridicat nivelul apei, iar lacul s-a umplut iar cu deșeuri. La Poiana Teiului este dezastru. Bărăjelul de acolo este plin cu mizerie care în 2 săptămâni o să ajungă la baraj. Trebuia să se acționeze din timp, ca lacul să fie curat în mai-iunie, când încep să vină turiștii. Indiferent că fac eu curat sau o altă firmă, lacul trebuie igienizat”, a declarat Munteanu.

Contractul publicat pe SICAP în 29 martie, se numește „Lac de acumulare Izvoru Muntelui. Prestări servicii de ecologizare front retenție baraj și priză de apă”.

Principalele servicii constau în: colectarea tuturor deșeurilor plutitoare; sortarea; încărcarea; transportul; depozitarea la depozite autorizate sau predare la firme autorizate. Se estimează a se colecta anual: CANTITĂȚI DEȘEURI Minime : 3000 kg PET-uri; 1 tona deseu lemnos; 1 tona alte deseuri; CANTITĂȚI DEȘEURI Maxime : 23000 kg PET-uri; 60 tone deseu lemnos; 7 tone alte deseuri; Acordul cadru se va incheia pe o perioda de 2 ani. Numar zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 6 zile. Entitatea contractanta va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/informatiilor suplimentare in a 4 zi inainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor”, se arată în „descrierea contractului”

Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 127.530 lei și 1.114.750 lei, semn că prestatorul va fi plătit în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o va strînge de pe lac. Deschiderea ofertelor s-a făcut în 12 aprilie, iar deliberarea a fost fixată pentru data de 8 mai. Rotmark a fost singura firmă înscrisă, iar oferta i-a fost acceptată. Contractul nu a fost incheiat nici acum, iar gunoaiele au acaparat deja luciul de apă.

Mai spunem doar că SH Bistrița nu este subordonată Consiliului Județean Neamț, așa că posibila implicare a „șefului din CJ” în această poveste este un mister care poate fi lesne dezlegat. Am dorit să obținem un punct de vedere și din partea directorului SH Bistrița, Cornel Melinte, insă secretara ne-a comunicat că este în concediu de odihnă. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Jegul de pe Lacul Bicaz are culoare politică

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Mihnea 1 28 mai, 2019 at 14:31 Răspunde

    Dle Muraru, stiu ca pe noi ne lasati sa ne asumam adevarurile pe care d-voastra nu le puteti spune. E de domeniul logicii, iata: licitatia e organizata de Hidroelectrica, la sucursala din Neamt fiind director membrul ALDE Melinte. „Seful cel mare” din CJ e seful politic si propteaua lui Melinte, hangiul Asaftei. Afland valoarea contractului si-o fi zis ca nu-i strica 10% si asa mai poate achita din milionul datorat ANAF. Alo, DNA, romanii v-au creat conditii de lucru, incepeti cu dosarele serioase. Asteptarile romanilor sunt foarte mari de la justitie in sensul pedepsirii hotilor. Si avem, slava Domnului.

  2. Emi 28 mai, 2019 at 16:05 Răspunde

    Daca se vor organiza cursuri autorizate pentru „specialisti” in ecologizari, putem considera ca hangiul Asaftei, lider judetean ALDE, cotat cu 3.64% la scrutinul pentru alegeri europarlamentare, si-a facut „ucenicia” pe Lacul Bicaz. Nu ne-ar fi de mirare, sa-l vedem licitind si obtinind contractul cu pricina pentru firmele lui Jipa Viorel, membru marcant ALDE. Cu 1-2 angajati in firme, reuseste omul sa maximizeze profitul. Si-a dovedit „capacitatile profesionale” la instalarea noii centrale termice de la Primaria Dobreni. A incasat integral suma cuvenita pentru prestatia contractului cu pricina,cu aproape 4 luni inainte de receptia finala a montajului si executiei. „Evenimentul financiar” s-a produs din ordinul expres al primaritei Cretu Vasilica. De, era furnizor de „familie ALDE”. Cit despre alti prestatori aflati in relatii contractuale cu UAT Comuna Dobreni, isi primeau bietii oameni banii, cu mari intirzieri, dupa ce incasau dojeneli si uneori erau obligati sa diminueze valorile facturate. Vezi doamne, i se parea primaritei Cretu ca au majorat nejustificat tarifele, rezultind sume considerabile de achitat. Aceste date se regasesc in evidentele pimariei. Cind a fost vorba de furnizorul centralei termice, Jipa Viorel si de Popa Valer, furnizorul basculantei de 20000 euro, achizitionata in vara anului 2017 de catre Primaria Dobreni, primarita Cretu Vasilica nu a stat deloc pe ginduri. Folosindu-se de functia pe care inca o detine, a grabit platile, fortind personalul financiar contabil, fara a oferi posibilitatea factorilor de raspundere in domeniul achizitiilor din primarie, sa analizeze si evalueze corespunzator ofertele primite. Putem ghici oare motivul? „Interesul poarta fesul” si umple unora visteriile cu bani nemunciti. Ar putea interpreta legiuitorul acest tip de comportament, ca fiind abuz in serviciu, asociat traficului de influienta? Posibil, dar sa lasam ultimul cuvint celor in masura sa dea verdicte.

  3. dana sasu 28 mai, 2019 at 20:18 Răspunde

    Ce fac „Il dottore ” ing. Pavaleanu Ioan de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt si ing. Stelian Mihaila care pot dispune controale de salubrizare !??????????????Doooooooormmmmmm!!!se gandesc la pensioara!!!!!!!

  4. Vlad 28 mai, 2019 at 21:45 Răspunde

    Lacul Bicaz, aceeasi problema! A parandatatului, comisioanelor etc! Avem atitia salariati platiti regeste, cum spunea autorul intr un articol, care freaca surcica! Si o luam pe rind: Cj, garda de mediu, apele romane, primari, jandarmi, chiar si politisti.
    De cetateni nu mai vorbim, ca ei produc toate astea.
    Si stiti ceva, turistilor le si place jegul. Ca altfel, vaporasele nu s ar plimba pe lac

  5. Simina 29 mai, 2019 at 09:41 Răspunde

    ”Din bube, mucegaiuri și noroi…”
    Cam așa și ei. Din tot ce nu s-a putut contoriza (gunoi de toate felurile strâns la grămadă, poluare pe luciu de apă, infecții în spitale, gloduri acoperite cu o pojghiță de asfalt șamd) băieții deștepți au strâns averi.
    De 30 de ani se îmbuibă. De 30 de ani! Și acum vor să fie lăsați în pace. Hmmmm…

  6. Florin 30 mai, 2019 at 14:56 Răspunde

    De ce nu da nimeni amenzi pt mizerie ? De ce nu depun bicajenii plangeri la politie si la agentia de mediu la adresa Hidrolelectrica ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.