Decizie discutabilă în dosarul de corupție al lui Ionel Arsene

4
253

Strămutarea procesului în care inculpatul Ionel Arsene (foto), președintele PSD Neamț, este judecat pentru fapte de corupție, de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău nu va face decât să prelungească cercetarea judecătorească și, implicit, să amâne luarea unei decizii. Faptul că Pinalti și prietena lui au fost citați să fie audiați  la Tribunalul Neamț, în data de 26 martie, iar după strămutarea procesului la Tribunalul Bacău, audierea a fost prelungită până pe 30 mai, demonstrează că au fost pierdute peste două luni. Pe parcursul procesului, avocații inculpatului Arsene au solicitat, nu o dată, judecarea cazului cu ușile închise, instanța nefiind de acord. Nemulțumiți de atenția presei față de acest dosar, avocații au cerut Curții de Apel Bacău, în data de 26 februarie, strămutarea cauzei la Tribunalul Bacău. Pe 21 martie, instanța Curții de Apel a admis cererea inculpatului Arsene și a dispus strămutarea judecării cauzei la Tribunalul Bacău. Dosarul a fost înregistrat aici pe 29 martie, iar primul termen a fost fixat pentru data de 11 aprilie, când a fost amânată cauza pentru data de 30 mai în vederea audierii martorilor (Gheorghe Ștefan și Carmen Pamfil).

Este evident că strămutarea procesului a întârziat soluționarea dosarului. Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA în luna februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență. Președintele CJ Neamț a fost cercetat în două dosare separate pentru trafic de influență, însă procurorii le-au conexat, chiar dacă cele două fapte au fost comise în contexte diferite. Unul dintre dosare are la bază denunțul lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț, care spune că i-a dat lui Arsene o sumă de bani pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritare (ANI) lui Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț în perioada 2012 – 2014. În cel de-al doilea dosar, Arsene este acuzat că a pretins de la patronul unei firme un procent de 5% din suma de 60 de milioane de lei, ce trebuia alocată de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) pentru finalizarea contractelor pe care firma le avea în derulare cu ANAR .

Comunicatul DNA din 22 februarie 2018:

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În iulie 2018, Arsene a fost trimis în judecată într-un alt dosar, fiind acuzat tot de trafic de influență.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului  ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016). Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului NeamțAmintim că, anterior, inculpatul Arsene Ionel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni (comunicat nr. 172/VIII/3 din 22 februarie 2018). Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Daniel MURARU

Citeste si:

„TUNUL” FIRMEI FAMILIEI ARSENE. Au vândut și montat tâmplărie cu 1.108 lei/mp la școala din Dragomirești

 
 

4 comments

  1. Apostol 12 aprilie, 2019 at 13:52 Răspunde

    O fi vorba de bani grei? Intreb doar. Urmeaza si vacanta judecatorilor, trai neneaca. Intre timp i-a facut dosar penal si procuroarei sef de la Bacau cu ajutorul plutonului de executie de la sectia politica speciala prin intermediul lui Berca, alt hot notoriu care se crede ingeras. Tot vor plati pentru hotii, oricat ar incerca sa scape.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.