Directoarea Școlii „Nicu Albu” și soțul său, secretar într-o comună, judecați pentru fraudă cu fonduri europene

3
554

Profesoara Daniela Domnica, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicu Albu” din Piatra Neamț, a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de procurorii DNA de comiterea unor fapte de corupție. În același dosar au mai fost cercetați și deferiti justitiei soțul său, Vasile Domnica, secretar al comunei Grumăzești, fost administrator public la Primăria Români, și oamenii de afaceri Vasile Cosău și Gheorghe Valentin Tănase. Ultimul este administrator și asociat unic al societății Pro Invest SRL, firmă controlată de către Andrei Munteanu, fiul ex-deputatului PSD Ioan Munteanu. De altfel, Gheorghe Valentin Tănase este cumnatul lui Dorin Andrei Munteanu, care i-a cesionat părțile sociale de la Pro Invest SRL, undeva pe la finele anului 2014. Problemele penale ale soților Domnica și ale celor cei doi oameni de afaceri au fost cauzate de  modul în care s-a făcut decontarea lucrărilor la o pensiune construită cu fonduri europene. Daniela Domnica a accesat fonduri europene pentru a ridica pensiunea „Casa Dana” (foto), situată lângă sediul primăriei din comuna Răucești, proiectul derulându-se în perioada 2012 – 2015.

Cercetările procurorilor anticorupție au arătat că Daniela Domnica a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 379.932 lei. În activitatea infracțională, spun procurorii, a fost ajutată de soț și de cei doi oameni de afaceri care i-au pus la dispoziție documentele ce au fost folosite pentru a obține fraudulos suma de bani menționată. Anchetatorii acuză că o parte din documente (oferte de lucrări, situații de lucrări, facturi fiscale, procese-verbale de conformitate, etc.) i-au fost puse la dispoziție Danielei Domnica de către ceilalți trei inculpați, respectiv soțul și cei doi oameni de afaceri.

„Să lăsăm justiția să se pronunțe!”

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea Danielei Domnica, însă nu am reușit. În schimb, l-am găsit pe Vasile Domnica, acum secretar la Primăria Grumăzești. Până la jumătatea lunii decembrie 2018, Domnica a fost administrator public la  Primăria Români. A renunțat la această funcție după ce a câștigat concursul pentru funcția de secretar la Primăria Grumăzești. În ceea ce privește calitatea de inculpat pe care o are în dosarul înaintat de DNA instanței de judecată, Vasile Domnica a declarat că ar avea ce să-și reproșeze, dar este o părere personală.

„Să lăsăm justiția să se pronunțe. Noi ne-am formulat apărările pe care am înțeles să le facem în faza de cercetare penală. Sigur, acum am angajat un avocat în cauză și o să ne prezinte apărările de care înțelegem să ne prevalăm în forma juridică cerută la instanță și mergem și ne judecăm. Mi-am formulat punctul de vedere la instanță și păstrez lucrurile astea pentru a fi judecat. Ce o să decidă instanța la urma urmei o să vedeți și dumneavoastră”, a declarat Vasile Domnica.

Întrebat de când îi cunoaște pe cei doi oameni de afaceri, Cosău și Tănase, și în ce relații se află cu ei, Vasile Domnica a precizat că îi cunoaște de câțiva ani, fără a avea, însă, o relație specială. Despre Tănase, Domnica spune că știe că lucrează la Pro Invest, dar nu cunoaște ce calitate are în firmă.

De asemenea, Vasile Domnica a declarat că nu știa că Tănase este cumnatul fiului ex-deputatului Munteanu, precizând că Pro Invest SRL nu a avut contracte cu Primăria Români în perioada cât a fost administrator public acolo.

Întrebat dacă are ce să-și reproșeze, Domnica a declarat: „În dosar, poate că da, am ce să-mi reproșez. Este o părere personală! Nu am nimic să-mi reporeșz din punct de vedere profesional!”

Comunicatul DNA:

 1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
  DOMNICA DANIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, DOMNICA VASILE, COSĂU VASILE și TĂNASE GHEORGHE VALENTIN, pentru săvârșirea infracțiunii de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2012 – 2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Înființare Pensiune Agroturistică ….”, inculpata Domnica Daniela a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 379.932 lei.
  O parte din aceste documente (oferte de lucrări, situații de lucrări, facturi fiscale, procese-verbale de conformitate, etc.) i-au fost puse la dispoziție de către ceilalți trei inculpați.
  De precizat este faptul că, deși lucrările efective de construire a pensiunii erau începute încă din luna august 2014, la data de 14 ianuarie 2015, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare, inculpata Domnica Daniela a depus la A.F.I.R. dosarul privind organizarea procedurilor de achiziție publică pentru atribuirea contractului de ”execuție lucrări de construcție”, care cuprindea ofertele formale (inexacte) emise de societățile administrate de inculpații Cosău Vasile și Tănase Gheorghe Valentin.
  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 379.932 lei. 
  În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Domnica Daniela. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Conform informațiilor din declarația de avere a profesoarei Daniela Domnica, depusă în mai 2018, soții Domnica dețin un apartament (70 mp) în orașul Piatra Neamț și patru autoturisme (Ford, Dacia, Volkswagen, Mercedes-Benz). Datoriile însumează 277.000 lei, fiind vorba de credite bancare contractate în anii 2014, 2015 și 2016. În anul 2017, Daniela Domnica a câștigat, din leafa de director, 48.169 de lei, iar soțul său 49.180 lei. În declarația de interese, Domnica Vasiliu menționează că este administrator la Domnica Daniela Întreprindere Individuală Răucești, însă această calitate nu i-a adus niciun venit. 

(Foto: atelieruldearhirectura.ro)

Daniel MURARU

3 comments

 1. alina 11 aprilie, 2019 at 22:38 Răspunde

  Cum sa faci afaceri pe banii statului si sa minti ca nu-i cunosti dinainte pe “asociatii” in vederea comiterii de infractiuni? Cit de naivi, sau poate chiar prosti ne considera aceste doua “familii” Domnica si Munteanu? Este bine cunoscuta problema aceasta. Nu te poti apropia de banii publici daca nu faci parte din “gasca” PSD-ALDE. Cit despre faptul ca mint, sustinind ca nu se cunosteau dinainte de a comite faptele mizerabile de care sint acuzati, nu este un caz izolat. Este aceeasi situatie, copie la indigo cu jaful din bani publici pus la cale la Primaria Dobreni, de catre “perechea” Cretu Vasilica-Popa Valer. Si ei au afirmat ca nu se cunosc prea bine, orasul este mare. Asa cum s-a pornit judecata in cazul Domnica-Munteanu, similar va porni si cel al celor doi “afaceristi” de la Dobreni. Cu toate ca acestia nu scapa prilejul de a-si “etala” legaturile cu sefii Administratiei locale si cu cei ai IPJ Neamt. Deocamdata sa le tihnesca pasca si cozonacul de anul acesta, nu se stie la anul viitor ce gust vor avea “bunatile” pentru ei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.