Jaful de la Stațiunea Negulești! Contabilitate fictivă, acte dispărute și un prejudiciu de peste 570.000 de lei

2
1240

Societatea Neamț Turism care, începând cu anul 2009, a administrat Stațiunea Negulești, și-a dat obștescul sfârșit, diagnosticul care a îngropat-o fiind falimentul. Firma în care Consiliul Județean Neamț este acționar majoritar a avut o istorie zbuciumată, care este pe cale să se încheie cu un minus consistent în buzunarele unor societăți comerciale, foști angajați, acționarul majoritar, dar și statul român. Modul defectuos în care Neamț Turism SA a fost condusă a dus la crearea un prejudiciu de peste 570.000 de lei, pe care lichidatorul judiciar l-a pus în sarcina Mădălinei Ciubotaru, fostul administrator al firmei.  În toamna anului 2015, când Neamț Turism a intrat în insolvență, datoriile firmei erau de 439.801 lei, din care 40.420 lei erau către furnizori, 186.592 lei obligații neachitate către bugetul de stat, 142.789 lei salarii angajați, 70.000 de lei-sume datoratre asociaților. În timp, suma totală a crescut ca urmare a majorărilor și penalităților, ajungând la peste 570.000 de lei. În urma analizei efectuate de către lichidatorul judiciar, dar și a concluziilor trase în urma inspecției fiscale s-a ajuns la concluzia că vinovat de starea în care a ajuns societatea este Mădălina Ciubotaru (foto), cea care a condus efectiv Neamț Turism din martie 2014 și până la intrarea în insolvență, în septembrie 2015. Astfel, lichidatorul a solicitat instanței atragerea răspunderii personale a Mădălinei Ciubotaru, dar și a altor doi membri din Consiliul de Administrație – Ciprian Ailenei și Vasile Mihăilă. Dosarul se află încă în faza de judecată.

Contabilitate fictivă

În completarea Raportului asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA, prezentată instanței în prima luna a anului 2017, se arată că Mădălina Ciubotaru (foto) este responsabilă pentru pierderea de peste 570.000 de lei. Neamț Turism SA ar fi intrat în incapacitate de plată din cauza unor acțiuni ce sunt imputabile administratorului Ciubotaru, care ar fi folosit suma de 70.000 de lei, primită de la acţionarul majoritar Consiliul Judeţean Neamţ, în alte scopuri decât pentru majorarea capitalului social. Debitorul nu a înregistrat suma în evidenţele contabile şi nu a efectuat menţiunea majorării de capital cu suma de 70.000 de lei la registrul comerţului. De asemenea, Neamț Turism SA nu a recuperat peste 40.000 de lei, sumă ce reprezenta investițiile efectuate în anul 2010 in imobilul Staţiunii Neguleşti, de la proprietarul acestuia de la acea vreme, Consiliul Judetean Neamţ. Lichidatorul a concluzionat că sunt întrunite condiţiile pentru atragerea răspunderii patrimoniale personale a fostului administrator statutar, Ciubotaru Mădălina Veronica, ce a exercitat, în mod efectiv, atribuţii de conducere a Neamţ Turism SA, începând cu data de 20.03.2014. Ciubotaru este acuzată că a folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane. Astfel, în data de 30 septembrie 2015, Neamţ Turism SA figura în evidenţe cu active imobilizate în valoare de 42.664 lei, despre care Ciubotaru nu a oferit explicaţii şi nu le-a predat lichidatorului judiciar. De asemenea, laptop-ul achiziţionat pe data de 21.06.2013, în valoare de 4.655 lei, nu figura în evidenţa contabilă şi nici nu a fost găsit faptic. Suma de 70.000 lei, primită de la Consiliul Judetean pe 28.12.2012, pentru majorarea capitalului social al debitorului, a fost folosită în alte scopuri. Fostul administrator, Mădălina Ciubotaru, nu numai că nu a înregistrat suma de 70.000 lei în evidenţele contabile ale Neamţ Turism SA, dar nu a făcut nici menţiunile corespunzătoare în registrul comerţului, şi în plus nu a justificat cum a cheltuit banii. Inspecția fiscală a mai scos la iveală faptul că s-a ținut o contabilitate fictivă, iar unele documente contabile au dispărut. Toate acestea au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA. Ca urmare a celor constatate, lichidatorul a solicitat instanței de judecată atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru, pentru acoperirea prejudiciului creat societății în valoare de 573.298 de lei.

Amendă judiciară pentru că a refuzat să predea documentele firmei

La termenul din decembrie 2018 al procesului de insolvență, instanța a sanctionat-o pe Mădălina Ciubotaru cu amendă juiciară de 1.000 de lei, pentru că nu a pus la dispoziția lichidatorului informațiile solicitate și documentele contabile. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru data de 17 aprilie 2019, când Ciubotaru este așteptată la interogatoriu. De asemenea, la termenul din decembrie, instanța a transmis pârâtei o nouă adresă prin care a fost somată să predea expertului contabil documentele societății Neamț Turism. Mădălina Ciubotaru este fiica primarului de Roznov, Ionel Ciubotaru, iar până de curând a fost consilier județean din partea PSD. Fata primarului și-a dat demisia, la începutul lunii decembrie 2018, din Consiliul Județean Neamț, dar și din PSD, alegând să se înscrie în Pro România, partid care la Neamț este condus de Liviu Harbuz.

Victor Ponta a venit în Neamț, în ianuarie, și s-a întâlnit cu membrii și simpatizanții partidului. Printre aceștia, așa cum se poate vedea și în fotografie, primarul Roznovului, Ionel Ciubotaru, Liviu Harbuz, Vasile Panaite, Radu Berejan și Mădălina Ciubotaru.

Surse demne de încredere au declarat, pentru atacul.ro, că Ciubotaru a ales să părăsească PSD-ul, supărată fiind pe Ionel Arsene care i-ar fi promis, fără a se ține de cuvânt, că-i va oferi o funcție bănoasă și că o va ajuta să scape de problemele cu dosarul de la Neamt Turism SA. Pentru Ciubotaru nu este singura problemă de acest gen. Anul trecut, în luna aprilie, Fiscul i-a scos bunurile la vânzare pentru o datorie de 41.000 de lei la bugetul de stat. S-a ajuns aici, după ce lichidatorul judiciar a solicitat, iar instanța a admis, atragerea răspunderii personale a Mădălinei Ciubotaru care, în calitate de administrator la firma Art Media Consulting SRL, a fost găsită vinovată pentru falimentul societății. Stațiunea Negulești nu mai funcționează de aproximativ 6 ani, iar actuala conducere a Consiliului Județean Neamț nu s-a arătat interesată de soarta sa. Firma Neamț Turism nu a făcut decât să administreze bunurile stațiunii care se află în proprietatea județului. Atât spațiile de cazare, restaurantul și baza de tratament s-au degradat serios, iar dacă proprietarul nu va lua rapid măsuri de Stațiunea Negulești se va alege praful.

În ceea ce privește calitățile  terapeutice ale izvoarelor de la Negulești, decidenții din Consiliul Județean se pot informa din articolul „Stațiunea Negulești-izvor de sănătate” publicat în anul 1998 de Gheorghe Marian în revista „Calu-Iapa” (clic aici: https://www.calu-iapa.com/2010/04/statiunea-negulesti-izvor-de-sanatate.html) Nu de alta, dar poate nu știu cât de importante sunt pentru sănătate izvoarele de la Negulești.

(Sursa foto: maps.google.com; Facebook/Madalina Ciubotaru)

Daniel MURARU

Citeste si:

Consilierul județean Mădălina Ciubotaru, fiica primarului de Roznov, executat de Fisc. I se trage de la firma „jurnalistului” urmărit general

 

2 comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.