Gunoaie, interese și bani. Deșeurile de la „Oraca” vor dispărea în…14 ani

2
203

Gunoaiele  de la „Oraca”, așa cum i se mai spune fostului depozit temporar de deșeuri de la Roman, de pe strada Colectorului nr. 31, vor dispărea, cel mai probabil, în 14 ani de acum încolo. Și asta pentru că firma Rossal mai mult stă decât se mișcă. Acesta  este termenul avansat de către autorități pentru transportarea celor peste 100 de mii de tone de gunoaie depozitate aici în ultimii ani la depozitul din Girov. Din primăvara acestui an, Rossal SRL a început să transporte gunoiul de la Roman la Girov. Numai că în ritmul actual, cele peste 100.000 de tone de deșeuri vor dispărea de acolo  în 14 ani. Perioada este confirmată și de Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț. Depozitul de deșeuri de la Roman trebuia să funcționeze, așa cum se precizează și în autorizația de funcționare emisă de către Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, până în momentul în care se deschidea depozitul de la Girov. A fost o soluție temporară, valabilă pentru perioada în care se lucra la depozitul de la Girov. În primăvara anului 2017, Garda de Mediu a închis depozitul, interzicând să  mai fie aduse gunoaie aici. La o primă evaluare, s-a constatat că a fost depozitat mai mult gunoi decât capacitatea depozitului, de 45.000 de tone. Cei de la Garda de Mediu afirmă că au fost depozitate cam 120.000 de tone, alții sunt de părere că, de fapt, 160.000 de tone ar fi mai aproape de adevăr.

„Cară cam 2, 3, 4 mașini pe zi”

Conform autorizației de mediu, în termen de un an de la închiderea depozitului, gunoiul trebuia să fie transportat la depozitul județean de deșeuri nepericuloase de la Girov. Adică, în primăvara acestui an, zecile de mii de tone de gunoi de pe Colectorului nr. 31 ar fi trebuit să fie duse la Girov. Nu s-a întâmplat așa, pentru că Rossal SRL, firma de salubritate care a administrat depozitul temporar, a considerat că și Primăria Roman trebuie să acopere o parte dintre costurile transportului deșeurilor. Primăria a spus pas și așa s-a ajuns la un proces. Costurile cu transportul celor peste 100.000 de tone de deșeuri de la Roman la Girov înseamnă aproximativ 2 milioane de lei, așa că miza procesului este una uriașă. Pe fond, Rossal a pierdut la Tribunalul Neamț, iar acum se judecă recursul la Curtea de Apel Bacău.

În paralel cu procesul dintre Rossal și Primăria Roman, Garda de Mediu Neamț și-a amintit că autorizația  pentru funcționarea depozitului temporar este emisă pe numele firmei Rossal și că aceasta este obligată să transporte deșeurile, în termen de un an din momentul închiderii gropii. În total, pentru depozitul de gunoi de la Roman, Rossal SRL a încasat vreo patru amenzi a 100.000 de lei fiecare de la Garda de Mediu: pentru depășirea capacității, pentru nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu etc. Somată, Rossal s-a apucat de cărat gunoiul, dar mai ușurel așa, ritmul fiind de cel mult 4 mașini pe zi, ceea ce înseamnă cam 14 ani pentru a transporta tot gunoiul.

„Cară cam 2, 3, 4 mașini pe zi. Au 4.000 de tone cărate până în prezent. Noi am obligat Rossal să transporte gunoiul de acolo, pentru că nu ne interesează ce proces au ei cu primăria. Nu ne interesează nici  contractele pe care le au cu terți. În autorizația de mediu scrie că cel care a solicitat autorizația de mediu se obligă ca, în termen de un an de la sistare, să reloce întreaga cantitate într-un depozit conform . Chiar nu ne interesează cu cine are firma înțelegeri și cine-i dă banii. Ei trebuie să reloce cantitatea de acolo. Până acum i-am amendat cu 400.000 de lei. Recent, au mai făcut o scrisoare să le decalăm termenul și am fost de acord, le-am stabilit un termen de 60 de zile, pentru că am văzut că este bunăvoință și vor să care”, a declarat Petrariu.

„În ritmul ăsta, la cele peste 100.000 de tone care sunt acolo, le trebuie 14 ani să-l ducă la Girov”

Întrebat de ce se mișcă lucrurile atât de greu, cantitatea transportată din primăvară și până în prezent fiind foarte mică, Iftimie Petrariu a spus că astea sunt posibilitățile financiare ale firmei, să care 3-4 mașini/zi.

„În ritmul ăsta, la cele peste 100.000 de tone care sunt acolo, le trebuie 14 ani să-l ducă la Girov. Și legislația este cum este, iar noi nu mai avem ce să le facem. Practic, Garda de Mediu a ajuns la finalul procedurii. Am sistat depozitarea, a dispus începerea programului de relocare… Am vorbit cu doamna ministru, iar corect, sănătos și realist era să ne lase să o închidem pe loc, dar nu s-a putut. Noi avem o monitorizare pe care am raportat-o la București. Le comunicăm în fiecare săptămână cantitățile care se transportă. Pe cei de la Rossal i-am mai amendat, dar dosar penal nu le putem face. Îi putem lăsa fără autorizație, iar atunci nu mai cară deloc”, a declarat Petrariu.

Foarte grav este că cei de la Rossal nu au constituit fondul conform autorizației de mediu, fond care garanta aducerea solului la starea inițială. Dar pe cine să intereseze asta? Firma Rossal Roman a câștigat, în județ, mai multe contracte de delegare prin concesiune a serviciilor de salubrizare, la mijloc fiind vorba de zeci de milioane de lei. Așadar, dacă Garda de Mediu ar dispune ridicarea autorizației de mediu celor de la Rossal SRL pentru situația depozitului de la Roman, firma romașcană ar risca să piardă sume considerabile. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că Rossal SRL este apropiată consilierului județean PSD Eduard Corduneanu. Unii chiar afirmă că acesta controlează firma prin interpuși. Corduneanu a fost director mulți ani la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, instituția care eliberează autorizații de mediu, inclusiv în cazul depozitelor temporare de gunoi. De asemenea, Corduneanu a fost, până de curând, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Eco Neamț, adică acea asociație care a semnat contractele cu operatorii zonali de salubritate, inclusiv Rossal. De ce? Pentru că așa funcționează în Neamț sistemul integrat de management al deșeurilor, ca o combinație de interese, politică, bani și gunoaie.

Daniel MURARU

Citeste si:

O bombă biologică cu ceas și un munte de nesimțire

Politică și bani din gunoaie! Un mare specialist într-ale mediului le servește cetățenilor gunoi… mult gunoi

2 comments

  1. janel iosub 25 octombrie, 2018 at 16:07 Răspunde

    Cand vorbim despre gunoaie automat gandul ne duce la firma rossal al unui psd ist, la adieco neamt unde s-au furat zeci de milioane de euro iar firma inca de la infiintare il are ca “nas” pe sendrea chiar daca este de mult pensionat!! Si uite asa nimeni nu ancheteaza, nu vede, nu stie nimic!! Banii pt publicitate 500.000 de euro alocati cu dedicatie1 SICTIR HOTILOR DIN POLITICA!

  2. Viorel 26 octombrie, 2018 at 07:38 Răspunde

    Vai de capul nostru! Sîntem băgați pînă la gît în gunoaie de către gunoierii sefi, nu le pot spune politicieni, ci hoți ordin ari care fură de oriunde. Un județ acoperit de gunoaie

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.