O bombă biologică cu ceas și un munte de nesimțire

Home » Atac la nesimțire » O bombă biologică cu ceas și un munte de nesimțire

By admin on noiembrie 1, 2017. 2 Comments

 

Situația gropii de gunoi temporare din orașul Roman, ce a fost folosită pentru depozitarea deșeurilor de către operatorul Rossal SRL în perioada în care s-a construit depozitul de la Girov, dă mari bătăi de cap romașcanilor care locuiesc în zonă. În timp ce mii de oameni sunt nevoiți să suporte zilnic mirosuri insuportabile, dar și imaginea de coșmar a muntelui de gunoaie din apropierea locuințelor lor, operatorul de salubritate, firma Rossal SRL, a pornit o luptă în instanță împotriva Primăriei Roman, afirmând că aceasta ar trebui să suporte costurile cu transportul deșeurilor la Girov. Groapa de gunoi temporară de la Roman trebuia să fie închisă în primăvara anului trecut, însă acest lucru nu s-a întâmplat din diverse motive. Garda de Mediu Neamț a intervenit și a sancționat firma Rossal – operatorul platformei temporare – în dese rânduri. Motivul: autorizația de mediu pentru funcționarea depozitului expirase, iar firma continua să depoziteze gunoiul acolo. În plus, capacitatea de 45.000 de tone a depozitului a fost depășită cu mult. Abia în luna aprilie a acestui an a fost dispusă sistarea depozitării deșeurilor în groapa de gunoi temporară, moment în care au început și discuțiile pe tema transportului gunoiului. În timp ce reprezentanții primăriei și cei ai Rossal nu reușesc să ajungă la o înțelegere, de suferit au cei care dețin locuințe în apropierea depozitului temporar de deșeuri. Rossal refuză să ducă deșeurile la depozitul de la Girov, Primăria Roman la fel, deși între cele două părți există, cu siguranță, încheiat un contract de concesiune cu drepturi și obligații asumate. Înețelegerea ce a fost parafată între primărie și Rossal este interpretată diferit, semn că fie contractul a fost făcut în bătaie de joc, fie una dintre părți refuză să respecte clauzele contractuale.

Cert este că la mijloc este vorba de o sumă frumușică, vreo 2 milioane de lei, necesară pentru a transporta deșeurile de la groapa temporară la depozitul de la Girov. Cum nu-i dispusă să-i cheltuiască, Rossal s-a adresat instanței căreia i-a cerut să dispună ca aceste costuri să fie suportate de către Primăria Roman. Motivul invocat ar fi faptul că contractul de concesiune încheiat cu Primăria Roman, pentru terenul pe care a fost amplasat depozitul temporar de deșeuri ar fi expirat. Însă, spun specialiștii în domeniu, faptul că a expirat contractul de concesiune pentru un teren ce a fost folosit ca groapă de gunoi nu înseamnă că operatorul nu trebuia să pună în aplicare prevederile lui, și anume să elibereze terenul de deșeuri, în cazul în care exista o clauză în acest sens.

În ultima conferință de presă, Lucian Micu, primarul orașului Roman, a atins subiectul, fără a oferi amănunte privind acest contract încheiat între primărie și firma Rossal.

„Din luna aprilie, am luat decizia interzicerii depozitării deșeurilor la depozitul temporar din Roman, toate deșeurile fiind depozitate la Girov, la depozitul conform. În ceea ce privește acest depozit temporar, precizez că, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Gărzii de Mediu, am înțeles că au amendat în mai multe rânduri societatea care deține autorizația de mediu pentru a opera pe acest depozit temporar. În momentul de față s-a declanșat un litigiu între societatea Rossal și Primăria Roman, în sensul în care noi înțelegem că transportul acestor deșeuri de la Roman la Girov trebuie să fie în sarcina deținătorului autorizației de mediu, respectiv Rossal. Firma susține că primăria ar trebui să fie cea care plătește…”, a declarat Lucian Micu, primarul orașului Roman. 

Curios este că edilul a oferit o declarație mai mult decât blândă la adresa Rossal, deși putea să prezinte, pentru a nu mai exista dubii, contractul de concesiune încheiat cu firma romașcană pentru terenul pe care a fost amplasată groapa de gunoi temporară.

Într-o declarație oferită televizunii Roman TV, Ionel Ciocan, directorul Rossal, nu a fost nici el convingător, precizând doar că, din punctul său de vedere, primăria ar trebui să suporte costurile cu transportul deșeurilor de la Roman la Girov:

“Am dat în judecată UAT Roman, întrucât noi am avut un contract de concesiune pentru administrarea gropii de gunoi de la Roman, a depozitului mare. Apoi s-a făcut, după cum știți, o extindere a unui depozit temporar până la organizarea licitației (n.r. pentru operarea depozitului de la Girov)… Timpul a trecut, iar acea platformă temporară trebuie acum golită și gunoiul transportat la depozitul de la Girov. Și problema este că nu noi suntem cei datori să facem această operațiune, iar instanța va decide”

Cu certitudine, una dintre parti, fie Rossal, fie primăria, va trebui să elibereze terenul de gunoaie, iar instanța va decide în acest sens. Numai că un proces poate să dureze ani de zile, iar în toată această perioadă de muntele de gunoaie nu se va atinge nimeni.

S-au căutat soluții la Ministerul Mediului, însă răspunsul a fost negativ

Primarul orașului Roman a încercat să rezolve problema altfel și a solicitat Ministerului Mediului să aprobe conservarea gropii de gunoi temporare, așa cum s-a procedat și în cazul vechiului depozit. Răspunsul celor de la Mediu a fost negativ, motivat de faptul că legislația interzice această metodă a conservării gropilor de gunoi. Dacă Ministerul Mediului ar fi acceptat propunerea primarului Micu, deșeurile nu ar mai fi fost transportate la Girov, ci „îngropate și conservate” pe locul în care se află acum.

O adresă similară a înaintat la București și Daniel Harpa, edilul orașului Târgu Neamț, care se confruntă și el cu o problemă asemănătoare. Depozitul temporar de la Târgu Neamț a fost închis înaintea celui de la Roman, însă deșeurile nu au fost transportate toate la Girov. Ce-i drept, contractul încheiat de Primăria Târgu Neamț cu operatorul gropii de gunoi temporare prevedea ca o cotă parte a costurilor cu transportul deșeurilor să fie suportată de la bugetul local. În acest sens, a fost alocată o sumă de 200.000 de lei. Așa se face că la Târgu Neamț lucrurile sunt ca și rezolvate, mai bine de 60% din deșeuri fiind, în acest moment, transportate la depozitul de la Girov.

Legea e doar pentru unii

Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, spune că situația de la Roman este monitorizată cu atenție de instituția pe care o conduce. Acesta afirmă că autorizația de mediu a depozitului vechi nu are nicio legătură cu autorizația pentru depozitul temporar și că terenul trebuia adus la starea inițială la un an de la închiderea gropii de gunoi.

„Autorizația pentru depozitul vechi e una, autorizația pentru platforma de depozitare este alta! Una cu alta nu are legătură. Nu am văzut contractul de concesiune încheiat de Primăria Roman cu firma Rossal și nici nu ne interesează. Pentru noi, documentul cel mai important este autorizația de mediu. În legislație se spune clar că cel care a solicitat și obținut autorizația este responsabil pentru toate prevederile din autorizație. În acest document scrie clar că la un an de la expirarea valabilității, trebuie să se termine relocarea deșeurilor de pe platformă, iar terenul îl aduce la forma inițială primăria ca proprietară. Asta-i tot!”, a declarat Iftimie Petrariu.

Întrebat dacă are cunoștință ca Rossal să fie obligată, prin contractul de concesiune cu primăria, să transporte gunoiul de pe platforma temporară, Iftimie Petrariu a precizat: „Nu mă interesează înțelegerile dintre părți, acestea sunt strict comerciale. Poate să dea banii oricine. Important este pentru noi, ca la un an de zile, cum spuneam, să nu mai vedem niciun gunoi, ci doar iarbă. Iar responsabilii, după autorizație, sunt operatorii care au solicitat și obținut autorizație de mediu. Împotriva lor ne vom îndrepta dacă va fi cazul”.

Cel mai mult are de suferit are tot cetățeanul de rând pe care prea puțin îl interesează războiul în instanță pe tema transportului gunoiului. Cei care locuiesc în zonă nu doresc decât să dispară deșeurile, iar o dată cu ele și muntele de nesimțire a celor care nu fac altceva decât, prin diverse metode, să amâne dezamorsarea acestei adevărate bombe biologice.

Daniel MURARU

Citeste si:

Politică și bani din gunoaie! Un mare specialist într-ale mediului le servește cetățenilor gunoi… mult gunoi

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

2 Comentarii la O bombă biologică cu ceas și un munte de nesimțire

  1. Diana   noiembrie 1, 2017 at 8:34 pm

    Opinia mea, de necunoscatoare, este ca toti sunt intelesi intre ei. Gurile rele vorbesc de sume astronomice castigate din gunoaie. Chiar daca nu apare in text numele (parca), exista un liant al tuturor acestor grupuri de interese. Unul consilier judetean specializat in incompatibilitati, bun amic din tineretea dnei OB. Dar o sa li se infunde. Zice lumea ca vor sa aranjeze preluarea unei afaceri cu gunoaie de la Girov, la o licitatie care urmeaza.

    Răspunde
  2. valisor   noiembrie 2, 2017 at 8:28 am

    Contractul. Acolo e problema. Dacă ai ștampilat “contractul” greșit, te-ai ales cu gunoaie de care nu poți scăpa ușor și nici de sortat nu ai ce, ca de scăpat de ei selectiv, că e aceiași în grămadă. Când vine vremea unui alt contract, încerci alți saci menajeriali, dar dinăuntru același gunoi. Numai rejectarea tutulor gunoaielor rezolvă pentru viitorime problema gunoiului, că altfel e tot un draqu dacă ceape degenerate sau cartoafe zbârciuite.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.